319
Γιατρός σε κλινική Covid νοσοκομείου της Αθήνας (φωτογραφία αρχείου) | Alexandros Michailidis / SOOC

Πλεύρης: Το 35% των ασθενών στις κλίνες Covid δεν νοσηλεύονται λόγω κορονοϊού

Γιατρός σε κλινική Covid νοσοκομείου της Αθήνας (φωτογραφία αρχείου)
|Alexandros Michailidis / SOOC

Πλεύρης: Το 35% των ασθενών στις κλίνες Covid δεν νοσηλεύονται λόγω κορονοϊού

Μπορεί τα άτομα που μολύνονται από κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα να συνεχίζουν να αυξάνονται και να έχουμε περίπου 200.000 ενεργά κρούσματα, όμως ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης για ακόμη μία φορά εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

Ο κ. Πλεύρης, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ, υποστήριξε ότι μπορεί ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται με Covid να είναι μεγάλος, όμως ένα γενναίο ποσοστό από αυτούς, δεν μετέβη στο νοσοκομείο λόγω του κορονοϊού, αλλά για κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας και παράλληλα διαγνώστηκε θετικός.

«Οι νοσηλείες σε απλές κλίνες είναι πάρα πολλές. Υπάρχει δηλαδή αυτή τη στιγμή αύξηση. Οφείλω όμως να σας πω ότι το 30% με 35% των περιστατικών, είναι άτομα που έχουν πάει για άλλο λόγο στο νοσοκομείο και μπορεί να διαγιγνώσκονται παράλληλα και με κορονοϊό», εξήγησε ο κ. Πλεύρης.

Δηλαδή, δεν νοσηλεύονται λόγω βαριάς νόσησης που τους προκάλεσε η λοίμωξη Covid, αλλά προληπτικά, μέχρι να είναι αρνητικοί στα τεστ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από τους 327 ασθενείς, που ήταν ο μέσος όρος εισαγωγής σε νοσοκομείο την περασμένη εβδομάδα, οι 114 που νοσηλεύονταν καθημερινά σε κλίνες Covid, απλώς βρίσκονταν στους θαλάμους αυτούς για ασφάλεια.

Ετσι, τριπλασιάστηκαν οι νοσηλείες κατά τη διάρκεια του τρέχοντος πανδημικού κύματος, εξήγησε ο υπουργός. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι η νόσηση είναι πολύ πιο ήπια από ό,τι φαίνεται στις εκθέσεις του ΕΟΔΥ.

Υποχωρεί το πανδημικό κύμα

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, αυτή τη στιγμή αρχίζει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα σε εισιτήρια και εξιτήρια, κάτι που σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει να μειώνεται και ο αριθμός των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία και θα βγούμε από το έκτο πανδημικό κύμα, δίχως να έχει κινδυνεύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας ΕΣΥ).

Ωστόσο, όπως παραδέχεται ο ίδιος, αυτή τη στιγμή υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ, η οποία όμως είναι ελεγχόμενη.

«Η πίεση υφίσταται διότι είναι πλέον ο Ιούλιος, ένας μήνας που έχει και πάρα πολλά καθαρά περιστατικά. Επειδή είναι ο μήνας πριν τις διακοπές του καλοκαιριού, συνήθως όλοι οι πολίτες κάνουν τις ιατρικές πράξεις που πρέπει τον Ιούλιο», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...