519
Ο υπουργός Υγείας κατά την τηλεοπτική του εμφάνιση την Τετάρτη στην ΕΡΤ | ΥοuΤube/ΕΡΤ

Πλεύρης: Τέλος από 1η Ιουνίου η μάσκα σε εσωτερικούς χώρους – Τι (δεν) θα γίνει με τα σχολεία

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2022, 11:02
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/05/2022, 15:02
Ο υπουργός Υγείας κατά την τηλεοπτική του εμφάνιση την Τετάρτη στην ΕΡΤ
|ΥοuΤube/ΕΡΤ

Πλεύρης: Τέλος από 1η Ιουνίου η μάσκα σε εσωτερικούς χώρους – Τι (δεν) θα γίνει με τα σχολεία

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2022, 11:02
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/05/2022, 15:02

Το τέλος της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εσωτερικούς χώρους –πλην ορισμένων εξαιρέσεων– προανήγγειλε ουσιαστικά ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ1 «Από τις 6» και εν όψει της τελικής «απόφασης» της Επιτροπής –το «απόφαση» είναι μάλλον ένας ευφημισμός καθώς είναι σαφές πλέον ότι η κυβέρνηση «εισηγείται» και οι εμπειρογνώμονες «εγκρίνουν». Αργότερα έγινε γνωστό πως ο υπουργός Υγείας θα προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις στις 5 μ.μ.

«Η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση και όπως δείχνουν οι επιδημιολογικοί δείκτες, δεν μπορεί να ανατραπεί, γι’ αυτό και αναμένουμε από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων να εισηγηθεί την αναστολή της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους. Θα υπάρχουν ωστόσο εξαιρέσεις σε συγκεκριμένους χώρους, όπως τα νοσοκομεία», επανέλαβε ο υπουργός Υγείας, διευκρινίζοντας πάντως πως δεν μιλάμε για κατάργηση των μέτρων, αλλά για αναστολή, καθώς έχουμε μπροστά μας το φθινόπωρο.

Ο κ. Πλεύρης επέκρινε τη στάση της αντιπολίτευσης στις αποφάσεις της κυβέρνησης για την επιστροφή στην κανονικότητα εν όψει καλοκαιριού, υπενθυμίζοντας ότι όταν ανακοίνωσε τη σταδιακή άρση των μέτρων, υπήρξε μία φοβερή αντιπολιτευτική επίθεση, ότι δήθεν ερχόμαστε και αίρουμε τα μέτρα, κόντρα στις εισηγήσεις των ειδικών.

Τρεις εβδομάδες μετά, καταλαβαίνει η αντιπολίτευση ότι έκανε λάθος, η πανδημία είναι σε ύφεση και δεν μπορεί να ανατραπεί αυτό στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, τόνισε ο κ. Πλεύρης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η Επιτροπή θα συζητήσει σήμερα την αναστολή της υποχρεωτικότητας μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, αλλά θα υπάρξουν εξαιρέσεις –βάσει πάντα των εισηγήσεών της– για κάποιους χώρους, όπως τα νοσοκομεία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς αστικού τύπου, εννοώντας ότι η μάσκα θα είναι υποχρεωτική στα λεωφορεία του ΟΑΣΑ, στα τρόλεϊ, στο Τραμ και το Μετρό, αλλά όχι στα τουριστικά λεωφορεία.

«Επειδή θεωρούμε ότι η μάσκα είναι ένα ήπιο μέτρο περιορισμού, θέλουμε να ακούσουμε την εισήγηση και να μείνει η μάσκα εκεί που είναι απαραίτητη. Η φιλοσοφία μας είναι να πάμε σε χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, μόνο εκεί που είναι απαραίτητη», ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός.

Οσον αφορά τις μάσκες στα σχολεία, ο κ. Πλεύρης είπε ότι βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και θα υπάρξει πρωτόκολλο ασφαλείας και για τις πανελλαδικές εξετάσεις, όχι τόσο για επιδημιολογικούς λόγους, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, αλλά για να μην ασθενήσουν άτομα-υποψήφιοι τις ημέρες που δίνουν εξετάσεις –μια καινοφανής προσέγγιση καθώς για πρώτη φορά περιγράφεται η αναγκαιότητα χρήσης μάσκας εκτός επιδημιολογικού πλαισίου.

Από την άλλη η ιδέα για την κατάργηση της μάσκας στα δημοτικά σχολεία –που θα λειτουργούν ως τις 15 Ιουνίου– φαίνεται ότι εγκαταλείπεται (υπάρχουν επιφυλλάξεις έχει πει ο κ. Πλεύρης), μολονότι o ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τον περασμένο Μάρτιο είχε πει σε μαθητές σχολείου στη Σύρο ότι σύντομα θα απαλλαγούν από τις μάσκες…

Σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών, ο κ. Πλεύρης είπε: «Αυτή τη στιγμή είναι αρκετά δύσκολο όταν μια ολόκληρη κοινωνία βλέπει ύφεση στην πανδημία, να χτυπάμε το “καμπανάκι” ότι από τον Σεπτέμβριο πρέπει να είμαστε έτοιμοι» και προσέθεσε ότι «με τα δεδομένα της Ομικρον θα υπάρξει πάλι πίεση στο ΕΣΥ, καθώς η πανδημία βρίσκεται εδώ και είναι σε μια άλλη φάση. Τον Σεπτέμβριο θα χρειαστεί να υπάρξει εμβολιασμός και να πάμε ίσως σε ένα εμβόλιο τύπου γρίπης, που θα γίνεται εποχιακά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...