303
|

Πλεύρης: Στους 6 μήνες η λήξη του πιστοποιητικού νόσησης

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2022, 12:24

Πλεύρης: Στους 6 μήνες η λήξη του πιστοποιητικού νόσησης

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2022, 12:24

Αλλάζει η διάρκεια ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης στην Ελλάδα, προκειμένου η χώρα να εναρμονιστεί με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

Οπως ανακοίνωσε την Παρασκευή, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, το πιστοποιητικό εμβολιασμού με δύο δόσεις θα λήγει πλέον στους εννέα μήνες και όχι στους έξι.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την ενισχυτική δόση, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στη διάρκεια που θα ισχύει το πιστοποιητικό.

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι το πιστοποιητικό νόσησης θα λήγει στους έξι μήνες και όχι στους τρεις που ισχύει σήμερα στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικά ο Θάνος Πλεύρης, τόνισε στόχος είναι «να ενοποιήσουμε τους χρόνους των πιστοποιητικών σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί από την Επιτροπή Εμβολιασμών σε προσεχή συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα, κατά πάσα πιθανότητα τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον ο κ. Πλεύρη, την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αποκλιμάκωσης των μέτρων, προκειμένου όσο πλησιάζει το καλοκαίρι, η χώρα να βρίσκεται πιο κοντά στην κανονικότητα.

Οπως διευκρίνισε, το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης δεν θα καταργηθεί, αλλά αυτό που εξετάζεται, είναι να μην χρειάζεται η επίδειξή του για την είσοδο στους εσωτερικούς χώρους κατά τους θερινούς μήνες.

Αναφορικά με τη χρήση μάσκας  στους εσωτερικούς χώρους, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι πρόκειται για ένα σχετικά ήπιο μέτρο που δεν περιορίζει την κινητικότητα και την κοινωνική, οικονομική ζωή, ενώ ειδικά στη χώρα μας οι εσωτερικοί χώροι περιορίζονται τους καλοκαιρινούς μήνες. Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για ένα μέτρο που πρέπει να «φύγει» άμεσα.

Οσο για την τέταρτη δόση εμβολίου, ο υπουργός ενημέρωσε ότι  την προηγούμενη εβδομάδα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ζήτησαν να ληφθεί άμεσα μια επιστημονική απόφαση, ει δυνατόν κοινή για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.

«Η εκτίμησή μου είναι ότι πολύ άμεσα θα υπάρξουν αποφάσεις γι’ αυτό το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο», πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...