Σε νέες διαβεβαιώσεις ότι μέτρα για τους εμβολιασμένους δεν θα υπάρξουν, παρά μόνο, αν χρειαστεί, για τους ανεμβολίαστους, προέβησαν την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Στις δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε επίσης ότι o περιορισμός των τακτικών χειρουργείων θα είναι στο απολύτως απαραίτητο και δεν πρόκειται να κινδυνεύσει κανείς που χρειάζεται να υποβληθεί σε επέμβαση.
Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να μείνει ανοιχτή η οικονομία, επανέλαβε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε μια περίκλειστη κοινωνία.
Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα, καθώς αυτά που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία.
Πάντοτε παρακολουθούμε την εξέλιξη της πανδημίας, και κυρίως την πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας, και έτσι αποφασίζουμε μέτρα, είπε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, συμπλήρωσε, δίνει μεγάλη μάχη και γι’ αυτό όπου χρειαστεί ενισχύουμε με κλίνες από ιδιωτικές κλινικές και η επίταξη των υγειονομικών γίνεται ανάλογα με τις ανάγκες.
«Εχουμε πάρει μέτρα, θα δούμε την αποτελεσματικότητά τους και αν χρειαστεί θα παρθούν και άλλα μέτρα που θα αφορούν μόνο ανεμβολίαστους», ξεκαθάρισε από την πλευρά του και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
«Εχουμε πάρει συγκεκριμένα μέτρα, που στο 90% αφορούν μη εμβολιασμένους, όχι τιμωρητικά, αλλά γιατί αυτοί κινδυνεύουν», εξήγησε για να προσθέσει:
«Οταν το 73% των ενήλικων είναι εμβολιασμένοι, δεν θα υπάρξει lockdown. Το ΕΣΥ αυτή τη στιγμή δεν είναι μονοθεματικό, εξυπηρετεί και COVID και non COVID περιστατικά και γι’ αυτό πιέζεται. Βρισκόμαστε στην κορύφωση του τέταρτου κύματος, πιέζεται όλη η Ευρώπη και προηγούμαστε σε σχέση με άλλες χώρες».
Ο υπουργός μίλησε για σταθεροποίηση των κρουσμάτων τις τελευταίες 10 ημέρες –σε υψηλό επίπεδο όμως–, κάτι που σημαίνει ότι ακολουθεί η πίεση στις νοσηλείες και τους θανάτους που ακολουθούν την κορύφωση στα κρούσματα.
«Περιμένουμε επιπεδοποίηση και κάμψη για να υπάρξει αποσυμφόρηση. Για τις επόμενες 10 με 15 μέρες θα έχουμε πίεση στο ΕΣΥ, αλλά αυτή τη στιγμή, έστω και με καθυστέρηση, υπάρχει σοβαρή προσέλευση συμπολιτών μας και για πρώτη και για τρίτη δόση, πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι, πάμε σε αρκετά καλή εμβολιαστική κάλυψη. Θα θέλαμε μεγαλύτερη προσέλευση στους άνω των 60 συμπολιτών μας στην πρώτη δόση», είπε και εστίασε και στη σημαντικότητα της τρίτης δόσης.
Επικαλούμενος τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι από την αρχή του χρόνου στα κρούσματα είμαστε 85% ανεμβολίαστοι 15% εμβολιασμένοι, στις ΜΕΘ 94% ανεμβολίαστοι 6% εμβολιασμένοι και στους θανάτους 90% ανεμβολίαστοι 10% εμβολιασμένοι. «Πριν από ένα μήνα στους εμβολιασμούς ήμασταν στο 64%-65% του ενηλίκου πληθυσμού τώρα είμαστε 73,5%» τόνισε.
Στις δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο κ. Πλεύρης μίλησε και για το θέμα που δημιουργήθηκε με το έγγραφο (εδώ) της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, για τη μείωση των τακτικών χειρουργείων λόγω της έξαρσης της πανδημίας.
Οπως είπε, με το εν λόγω έγγραφο δίνεται η δυνατότητα στις διοικήσεις των νοσοκομείων, αν χρειαστεί, να περιορίσουν τα χειρουργεία. Στην Αττική, τόνισε, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στα προγραμματισμένα χειρουργεία.
«Δεν θα κινδυνεύσει κανένας άνθρωπος και δεν θα αναβληθούν χειρουργεία που πρέπει να γίνουν. Είμαστε σε συνεργασία και με ιδιωτικές κλινικές, αν χρειαστεί να γίνουν χειρουργεία» διαβεβαίωσε, υπογραμμίζοντας ότι όλα τα έκτακτα χειρουργεία γίνονται κανονικά. «Δεν θα κινδυνεύσει άνθρωπος, ο περιορισμός θα είναι στο απολύτως απαραίτητο».
«Σε αντίθεση με πέρυσι που ήμασταν σε lockdown και υπήρξε απαγόρευση», επεσήμανε ο κ. Πλεύρης, «τώρα δίνεται η δυνατότητα στις διοικήσεις, βάσει του προγραμματισμού και των νοσηλειών που έχουν –εάν κρίνουν–, να περιορίσουν χειρουργεία. Εάν λόγου χάρη στην Αττική ακόμα δεν υπάρχει πίεση, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στα χειρουργεία. Στις περιοχές που πιέζονται, όχι δεσμευτικά, καθαρά στη διοίκηση του νοσοκομείου, βάσει των κατειλημμένων κλινών που έχει, είτε απλών είτε ΜΕΘ, τους δίνεται η δυνατότητα στα προγραμματισμένα χειρουργεία να περιορίσουν. Αρα δεν ισχύει σε τακτικά χειρουργεία που δεν υπάρχει πίεση, δεν ισχύει στα έκτακτα», ξεκαθάρισε.
«Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, σε συγκεκριμένα νοσοκομεία που πιέζονται, είμαστε σε συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές να καλυφθούν και να γίνουν εκεί. Χειρουργεία δεν θα πάνε πίσω», επανέλαβε. «Ολα τα έκτακτα χειρουργεία γίνονται, σε ορισμένα νοσοκομεία, ειδικά συγκεκριμένων περιοχών που πιέζονται πάρα πολύ, ούτως ή άλλως έχουν περιορίσει χειρουργεία και τα δίνουν σε συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές», σημείωσε στη σχετική αναφορά του ο υπουργός Υγείας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News