Aνοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα και επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού άφησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη την Παρασκευή, στην πρώτη του δημόσια παρέμβαση μετά τη δημοσιοποίηση της πολυσυζητημένης έρευνας των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα και στη σκιά της πολιτικής αντιπαράθεσης που ξέσπασε.
Ωστόσο κατά τη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ 100,3 και τον Αρη Πορτοσάλτε, ο υπουργός Υγείας δεν μίλησε τόσο για την έρευνα. Ως προς αυτό, κυρίως επικαλέστηκε τον κ. Τσιόδρα, που είπε ότι λαμβάνει υπόψη μόνο ένα στοιχείο, ενώ, όπως σημείωσε ο κ. Πλεύρης, «υπάρχουν και άλλα».
«Στις ΜΕΘ δίνεται αγώνας. Δεν μπορούν να μπαίνουν σε μικροκομματική διάσταση», προσέθεσε επίσης, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει υγειονομικός σχετικής ειδικότητας που να ήθελε να προσληφθεί σε ΜΕΘ και δεν προσελήφθη. Υποστήριξε δε ότι οι μονάδες, από 550 που ήταν, έφτασαν τις 1.300 και είναι όλες πλήρως στελεχωμένες.
Για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, τόνισε ότι επιβλήθηκε για τους πολίτες άνω των 60 επειδή είναι εκείνοι που νοσούν βαρύτερα και πιέζουν το σύστημα Υγείας. Διευκρίνισε ότι αν επεκταθεί η υποχρεωτικότητα, θα αφορά αποκλειστικά τις ομάδες πολιτών που κατά τεκμήριο επιβαρύνουν το ΕΣΥ.
Παράλληλα, αν και δήλωσε αισιόδοξος ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα με βάση τα δεδομένα από τους εμβολιασμούς, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που μένει πάντα στο τραπέζι.
Οπως είπε ο κ. Πλεύρης, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, στον ενήλικο πληθυσμό, το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών ανέρχεται περίπου στο 80%.
Ειδικά δε για τους 520.000 ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών, υπογράμμισε ότι από την ημέρα που εφαρμόστηκε η υποχρεωτικότητα, έχουν γίνει ή προγραμματιστεί 119.000 εμβολιασμοί και έχουν κλειστεί 20.000 ραντεβού για εμβολιασμό κατ’ οίκον.
Απαντώντας στις καταγγελίες του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκου περί ΜΕΘ κρατημένων για VIP, δήλωσε ότι «είναι ελεεινό» να λέει κάποιος ότι κρατούνται κενές κλίνες για ορισμένους και εξήγησε ότι είναι αποκλειστικά θέμα ιατρών το ποιος μπαίνει σε Μονάδα.
Για τις αναφορές στον μητροπολίτη Κοσμά Αιτωλίας και Ακαρνανίας που νοσηλευόταν στο Αγρίνιο και μεταφέρθηκε σε μονάδα των Αθηνών, ενώ υπήρχε ΜΕΘ στο ίδιο νοσοκομείο, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι για να μεταφερθεί κάποιος ασθενής σε άλλο νοσοκομείο, πρέπει να είναι σε σταθερή κατάσταση και να μπορεί να μετακινηθεί, κάτι που επίσης κρίνεται μόνο από τους ιατρούς. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση ανέφερε ότι ενημερώθηκε πως ο άλλος ασθενής δεν ήταν σταθερός για μεταφορά, κάτι που έγινε όμως έπειτα από δύο 24ωρα.
Σχετικά με τη μετάλλαξη Ομικρον, σημείωσε ότι το τέταρτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε φάση σχετικής ύφεσης και για αυτό είναι πολύ σημαντικό να καθυστερήσει η παρουσία της συγκεκριμένης παραλλαγής στη χώρα μας.
Εξήγησε, δε, ότι οι αρμόδιες αρχές αποφάσισαν να δώσουν στους ταξιδιώτες και την εναλλακτική του rapid test 24ωρων για να λύσουν τα προβλήματα που τυχόν θα προέκυπταν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News