400
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις | Alexandros Michailidis / SOOC

Την ενισχυμένη εποπτεία μας ως το 2022 ενέκρινε η Κομισιόν

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2018, 16:00
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις
|Alexandros Michailidis / SOOC

Την ενισχυμένη εποπτεία μας ως το 2022 ενέκρινε η Κομισιόν

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2018, 16:00

Το πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας στην οποία θα υπόκειται η Ελλάδα από τις 21 Αυγούστου περιέγραψε η Κομισιόν η οποία επιμένει στην ανάγκη να τηρηθούν και να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα.

Η ενισχυμένη εποπτεία θα διαρκέσει έως το 2022.

Η επιτήρηση θα εξακολουθεί να είναι στενή και θα περιλαμβάνει τριμηνιαίες αποστολές των θεσμών (Κομισιόν και ΕΚΤ) και εκθέσεις που θα «ξεκλειδώνουν» τα μέτρα για το χρέος.

Για παράδειγμα, μία θετική έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα καθιστά δυνατή την επιστροφή στην Ελλάδα του δημοσιονομικού ισοδύναμου των εσόδων των κεντρικών τραπεζών από την κατοχή ελληνικών ομολόγων (κέρδη SMP/ANFA). Τα κέρδη αυτά θα μεταβιβάζονται στην Ελλάδα ισόποσα σε εξαμηνιαία βάση, από τον Δεκέμβριο του 2018 έως τον Ιούνιο του 2022, πάντα υπό την προϋπόθεση να υπάρχουν θετικές εκθέσεις ενισχυμένης εποπτείας.

Ακόμη, ο ESM θα ασκεί παράλληλη εποπτεία στο πλαίσιο του Συστήματος Εγκαιρης Προειδοποίησης, το οποίο προβλέπεται να διαρκέσει ως το 2060. Επιπλέον παρουσία θα εξακολουθήσει να έχει κλιμάκιο του ΔΝΤ.

«Από τις 20 Αυγούστου, η Ελλάδα θα βασίζεται στις δικές της δυνάμεις» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει τις συνετές δημοσιονομικές και μακροοικονομικές πολιτικές, καθώς και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί.

Πρόσθεσε ότι η ενισχυμένη εποπτεία θα συνδυαστεί με τους κύκλους του ευρωπαϊκού εξαμήνου και θα πάρει τη μορφή της κανονικής εποπτείας όταν έρθει η ώρα. Προσέθεσε, δε, ότι η κανονική εποπτεία θα παραμείνει σε ισχύ όταν αποπληρωθεί το 75% των δανείων της Ελλάδας.

Πιο στενή παρακολούθηση

Από την πλευρά του ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι με τη λήξη του προγράμματος η Ελλάδα θα στραφεί με μεγαλύτερη ελευθερία στην κατάρτιση των δημόσιων οικονομικών της και θα διέπεται από τα ίδια μέτρα συντονισμού των ευρωπαϊκών πολιτικών, του λεγόμενου «ευρωπαϊκού εξαμήνου».

«Η παρακολούθηση της Ελλάδας θα είναι πιο στενή, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα» λόγω των φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων και του υψηλού χρέους τής χώρας ανέφερε ο επίτροπος και επισήμανε ότι το πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας έχει στόχο να υποστηρίξει την ολοκλήρωση και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη συμφωνηθεί και να δημιουργήσει ένα πλαίσιο καθησύχασης για τους ευρωπαίους πιστωτές και τους ευρωπαίους πολίτες ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

Σε ερώτηση για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διατηρήσει μειωμένο τον ΦΠΑ στα νησιά, ο Πιέρ Μοσκοβισί απάντησε ότι η Επιτροπή ενημερώθηκε κάποιες μέρες πριν, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου, και προσέθεσε ότι η Επιτροπή κατανοεί την απόφαση αυτή της κυβέρνησης, ως αναγνώριση των ζημιών που έχουν υποστεί τα νησιά αυτά, λόγω των προσφυγικών ροών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...