964
|

Πιτσιόρλας για Τσίπρα: «Με παρακολουθούσαν οι δικοί μου άνθρωποι»

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2022, 11:33

Πιτσιόρλας για Τσίπρα: «Με παρακολουθούσαν οι δικοί μου άνθρωποι»

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2022, 11:33

Με πρωτοσέλιδο τίτλο «Αλέξη, γιατί με παρακολουθούσες;» η εφημερίδα «Τα Νέα» φιλοξενεί στο φύλλο της Δευτέρας συνέντευξη του πρώην προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ και πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Στέργιου Πιτσιόρλα, o οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η διαφορά με την υπόθεση Ανδρουλάκη είναι ότι εμένα με παρακολουθούσαν οι δικοί μου άνθρωποι»…

Μιλώντας στον Μιχάλη Μητσό μετά τις αποκαλύψεις ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε το 2016 επί ΣΥΡΙΖΑ τον ίδιο και τον πρώην γενικό γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Σπύρο Σαγιά, ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε ότι η τότε κυβέρνηση γνώριζε ότι υπήρχε παρακολούθηση και δεν τον ενημέρωσε. 

«Ηξεραν ότι υπήρχε μια παρακολούθηση και το άφηναν έτσι, χωρίς να μου πουν μια κουβέντα» τόνισε ο κ. Πιτσιόρλας. «Και ύστερα με έκαναν υφυπουργό και στη συνέχεια αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης. Ε, εδώ υπάρχει μια τεράστια αντίφαση» υπογράμμισε στην ίδια συνέντευξη, σημειώνοντας, σύμφωνα πάντα με «Τα Νέα», ότι το δικό του συμπέρασμα είναι ότι τον παρακολουθούσαν ευθέως και προσωπικά, όχι δηλαδή στο πλαίσιο κάποιας υπόθεσης. 

«Η πρώτη εκδοχή αυτής της υπόθεσης, όπως προκύπτει από τις διαρροές και από αυτά που λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στα κανάλια, ήταν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση κληρονόμησε από την προκάτοχό της τις παρακολουθήσεις για την ιστορία της Ζακύνθου, τις συνέχισε για να μην κατηγορηθεί για παρεμβάσεις, δεν προέκυψε τίποτα και τις σταμάτησε» αναφέρει ο πρώην αναπλ. υπουργός Οικονομίας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. 

Πράγματι, σύμφωνα με διαρροές και δηλώσεις των τελευταίων ημερών, η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να δικαιολογήσει την παρακολούθηση ενός δικού της στελέχους, ισχυριζόμενη ότι συνέχισε τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ επί της προηγούμενης κυβέρνησης (Σαμαρά – Βενιζέλου) για την υπόθεση μιας έκτασης στην παραλία Ναυάγιο της Ζακύνθου για την οποία υπήρχε ενδιαφέρον από εταιρεία σχετιζόμενη με τον εμίρη του Κατάρ. Ωστόσο, αρμόδιο στέλεχος της προηγούμενης από τον ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησης, την περίοδο 2012-2015, φέρεται να ανέφερε ότι ουδέποτε συνέβη κάτι τέτοιο, οδηγώντας κάποιους στο συμπέρασμα ότι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να παρακολουθεί δύο δικά του κυβερνητικά στελέχη.  

«Οταν η εκδοχή αυτή διαψεύστηκε από την προηγούμενη διοίκηση», σημειώνει ο κ. Πιτσιόρλας για την προσπάθεια που έγινε να μετατεθεί από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ η έναρξη των υποκλοπών στην περίοδο Σαμαρά – Βενιζέλου, «είπαν ότι παρακολουθούσαν κάποιους που ελέγχονταν για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης κι έπεσαν πάνω σε μένα και τον Σαγιά. Ομως από τη συρραφή των τηλεφωνικών επικοινωνιών για το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του 2016 που δημοσίευσε το “ΜΠΑΜ”, προκύπτει ότι παρακολουθούνταν και άτομα που δεν είχαν καμιά σχέση με την υπόθεση». 

Η υπόθεση της παρακολούθησης του κ. Πιτσιόρλα και του κ. Σαγιά έγινε γνωστή μετά τη δημοσίευση εγγράφων της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ από την εφημερίδα «ΜΠΑΜ». Η κυκλοφορία της εφημερίδας την Κυριακή 27 Αυγούστου με τίτλο «Ο Τσίπρας “άκουγε” τα στελέχη του – Τα απόρρητα έγγραφα της ΕΥΠ για τις παρακολουθήσεις σε Σαγιά και Πιτσιόρλα» με τα έγγραφα της μυστικής υπηρεσίας είχε ως αποτέλεσμα να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης και να αναζητηθεί ο εκδότης της Πέτρος Κουσουλός για τη δημοσίευση απόρρητων εγγράφων της ΕΥΠ. 

«Εκείνη την περίοδο εγώ ήμουν πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ» σημείωσε στα «Νέα» ο κ. Πιτσιόρλας για την περίοδο της παρακολούθησης του τηλεφώνου του από την ΕΥΠ το 2016. «Διαχειριζόμουν κολοσσιαία θέματα πολύ κρίσιμα για την πορεία της χώρας, τα λιμάνια, το Ελληνικό, σε ένα τρομερά δύσκολο κλίμα, όπου δεχόμουν πανταχόθεν πολλαπλές επιθέσεις» πρόσθεσε.

«Εγώ το 2013, το 2014, είχα πράγματι μια φιλική σχέση με την ομάδα που εκπροσωπούσε εδώ τα συμφέροντα του εμίρη του Κατάρ και τους βοήθησα να κάνουν επενδύσεις. Το συμβόλαιο υπεγράφη το 2014, μετά υπήρξαν κάποιες αμφισβητήσεις, εγώ δεν είχα καμιά ανάμειξη» πρόσθεσε ο ίδιος για την υπόθεση που επιχειρήθηκε να εμφανιστεί ως αιτία της παρακολούθησής του το 2016.  

Ερωτηθείς για τη στάση του κ. Τσίπρα, ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε: «Μου είναι αδιανόητο ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να με ενημερώσει, με άφησε εκτεθειμένο ενώ χειριζόμουν όλα αυτά τα θέματα. Ναι, ο Τσίπρας με απασχολεί. Γιατί ειδικά με κείνον είχα μια σχέση που πήγαινε πολύ βαθιά πίσω, καθώς και μια άριστη συνεργασία, δεν μπορώ να πω ότι οποιαδήποτε στιγμή με άφησε σε ένα πολιτικό θέμα ακάλυπτο. Ή ότι μου έστησε παγίδα. Χωρίς να αποκλείω, λοιπόν, τις νομικές ενέργειες, το καθοριστικό για μένα είναι η πολιτική και ηθική διάσταση αυτής της υπόθεσης».

Μιλώντας, τέλος, για τη σχέση που έχει πλέον με την πολιτική και τον χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς, ο πρώην αναπλ. υπουργός υπογράμμισε: «Εγώ αποφάσισα να αποσυρθώ πριν από 3,5 χρόνια, όχι γιατί σιχάθηκα τα πράγματα, αλλά γιατί θεώρησα ότι έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος, μεγάλωσα και δεν έχει κανένα νόημα να επιμένω σε τέτοιους ρόλους. Και το έκανα διατηρώντας μια θετική εικόνα για την πορεία μου και για τον χώρο τον οποίο υπηρέτησα. Εχω μια σχέση ζωής με τον συγκεκριμένο χώρο».

«Πόλεμος» ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Εν τω μεταξύ, το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι: «Παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Τσίπρα στη βουλή, αποκαλύπτονται οι παρακολουθήσεις στελεχών της κυβέρνησής του, επί των ημερών της πρωθυπουργίας του! Στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως το συνηθίζουν, προσπαθούν να καλύψουν τα ψέματά τους με νέα ψέματα».

Σημείωσε, μάλιστα, ότι με βάση όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο κ. Δραβίλλας, διοικητής της ΕΥΠ από το 2012 ως το 2015, έχει διαψεύσει κατηγορηματικά την παρακολούθηση Πιτσιόρλα και Σαγιά επί διακυβέρνησης Σαμαρά.

«Για ψέματα και αντιπερισπασμούς στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων», κατηγόρησε από την πλευρά του την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του ανέφερε: « Η ΝΔ συνεχίζει με ψέματα να ψάχνει αντιπερισπασμούς για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια».

Ακολούθως ρώτησε: «Δέχεται ο κ. Μητσοτάκης τον αποχαρακτηρισμό όλων των εγγράφων των παρακολουθήσεων και για την υπόθεση της ΠΙΜΑΝΑ και για τις παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη – Κουκάκη, όπως πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ; Ναι ή όχι; Εμείς δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Ο κ. Μητσοτάκης;».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...