379
Τουρίστες στον Λυκαβηττό τον Αύγουστο του 2020 | Sooc

Πιστοποιητικά εμβολιασμού με 11 χώρες σχεδιάζει η Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2021, 23:33
Τουρίστες στον Λυκαβηττό τον Αύγουστο του 2020
|Sooc

Πιστοποιητικά εμβολιασμού με 11 χώρες σχεδιάζει η Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2021, 23:33

Η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει αρχίσει να προετοιμάζεται για την έκδοση πιστοποιητικών εμβολιασμού, τονίζει σε ρεπορτάζ του το Euronews, το οποίο φιλοξενεί δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.

Αυτό, όπως εξηγεί το ενημερωτικό δίκτυο, συμβαίνει παράλληλα με τις διεργασίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μία πρόταση που θα επιτρέπει στους εμβολιασμένος κατά της Covid-19 να ταξιδεύουν ελεύθερα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ελλάδα, σημειώνει το Euronews, είναι αποφασισμένη να ανοίξει τον τουρισμό για τους ξένους επισκέπτες την άνοιξη. Η πιλοτική εφαρμογή  του μέτρου που θα φέρει επισκέπτες από τις ευρωπαϊκές χώρες, από το Ισραήλ και τη Βρετανία, θα γίνει τον Απρίλιο.

Στα μέσα Μαΐου θα προστεθούν περισσότερες χώρες σε αυτόν το κατάλογο. Οι επισκέπτες από αυτές τις χώρες δεν θα χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα με την άφιξή τους στην Ελλάδα. Αντιθέτως θα χρειαστεί να προσκομίζουν ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό ανοσίας ή αρνητικό τεστ για τον κορονοϊό.

Οπως ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού, η Ελλάδα έχει υπογράψει συμφωνία για  «πράσινο διαβατήριο» με το Ισραήλ ενώ εργάζεται για διμερείς συμφωνίες με άλλες 10 χώρες:  τη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Σερβία, τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.

Ο υπουργός εξήγησε ότι το σχέδιο είναι να επιτραπεί τόσο σε εμβολιασμένους αλλά και σε μη εμβολιασμένους με αρνητικά τεστ το ταξίδι στην Ελλάδα ενώ όλοι θα υπόκεινται σε τυχαίους ελέγχους κατά την άφιξη. Είπε ακόμα ότι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό  θα είναι εμβολιασμένοι ενώ όσοι βρεθούν θετικοί θα απομονώνονται σε ειδικά ξενοδοχεία καραντίνας. Οι κανόνες θα εφαρμόζονται για όλους «και το χαμόγελο θα είναι υποχρεωτικό», επισήμανε,

Η Ελλάδα ευελπιστεί ότι η ΕΕ θα υιοθετήσει ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού για να επιτρέψει το ελεύθερο ταξίδι σε όσους έχουν κάνει τις απαραίτητες δόσεις. Αν δεν συμβεί αυτό, η Ελλάδα θα προχωρήσει στην έκδοση δικού της πιστοποιητικού και θα δέχεται τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί ακόμη και με τα ρωσικά ή τα κινέζικα εμβόλια.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η πρότασή μας για το πράσινο διαβατήριο υιοθετήθηκε από την Κομισιόν. Ελπίζουμε ότι γρήγορα οι νομικές και τεχνικές πλευρές του ζητήματος θα επιταχυνθούν για να σωθεί το καλοκαίρι», είπε ο υπουργός. Πρόσθεσε ότι  ότι αν δεν εγκριθεί η πρόταση, η Ελλάδα θα υιοθετήσει τους δικούς της κανόνες και θα αναγνωρίζει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που θα εκδίδει η κάθε ευρωπαϊκή χώρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...