1035
Ο Παναγιώτης Πικραμμένος στο βήμα της Βουλής | INTIMENEWS/ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Πικραμμένος σε Τσίπρα: «Δεν ενεργεί ως δικαστής ο κ. Ράμμος»

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2023, 13:06
Ο Παναγιώτης Πικραμμένος στο βήμα της Βουλής
|INTIMENEWS/ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Πικραμμένος σε Τσίπρα: «Δεν ενεργεί ως δικαστής ο κ. Ράμμος»

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2023, 13:06

Απαντήσεις –σκληρές αλλά και αφοπλιστικές– για το πλαίσιο λειτουργίας της ΑΔΑΕ αλλά και για τις προσπάθειες επιλεκτικής εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης από τον ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε την Παρασκευή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος από το βήμα της Βουλής, σε μια παρέμβασή του με ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς ο ίδιος είναι και διακεκριμένος νομικός και είχε διατελέσει ανώτατος δικαστικός.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Πικραμμένος υπενθύμισε στην Εθνική Αντιπροσωπεία, στο πλαίσιο της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με αφορμή την υπόθεση των υποκλοπών, ότι ήδη από το 2009 υπάρχει γνωμοδότηση του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου –η οποία μάλιστα επιβεβαιώθηκε από δύο μεταγενέστερες γνωμοδοτήσεις έως το 2011– που ξεκαθαρίζει ότι η ανεξάρτητη αρχή δεν λειτουργεί πέρα και πάνω από τις εξουσίες ή τις αρμοδιότητες της Δικαιοσύνης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε επίσης τη σημασία του σεβασμού στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, υπενθυμίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν η αντιπολίτευση, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ, να αποδέχεται μόνον τις αποφάσεις που την ικανοποιούν.

Η ομιλία του κ. Πικραμμένου δεν ήταν μεγάλη. Αλλά έβαλε κάποια ζητήματα που προέκυψαν τελευταία, για τους χειρισμούς του Χρήστου Ράμμου, επικεφαλής της ΑΔΑΕ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, στο σωστό τους πλαίσιο.

«Κύριε Πρόεδρε, ο λόγος που ζήτησα να μιλήσω είναι ένας και μοναδικός, στον οποίο αναφέρθηκαν όλοι οι προηγούμενοι ομιλητές.

»Εφόσον οι υποκλοπές έχουνε φτάσει στα χέρια της ελληνικής Δικαιοσύνης έχω την αίσθηση ότι πρέπει να προασπιστούμε το κύρος της ελληνικής Δικαιοσύνης και να μην την εργαλειοποιούμε ανάλογα με το αν βγάζει αποφάσεις που μας αρέσουν ή που δε μας αρέσουν. Διότι αυτό το πράγμα γίνεται.

»Ως πρώην δικαστικός λειτουργός θέλω λοιπόν –και γι’ αυτό ζήτησα και έλαβα τον λόγο– να σταθώ στο πλευρό της ελληνικής Δικαιοσύνης.

»Παρενθετικά και το λέω μόνο για λόγους αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας, απευθυνόμενος στον κ. Ραγκούση: κ. Ραγκούση, στη Γαλλία έχουν ξεσπάσει πολλά σκάνδαλα υποκλοπών από γάλλους προέδρους. Σας το λέω απλά και μόνο για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.

»Και θέλω να πω και δυο κουβέντες για τον κ. Ράμμο, προτού αρχίσω, με τον οποίον συνυπηρέτησα στο Συμβούλιο της Επικρατείας περίπου είκοσι, ίσως και είκοσι πέντε χρόνια και με τον οποίον τολμώ να πω ότι είχαμε πολύ φιλικές σχέσεις.

»Συνεπώς, ό,τι πω δεν θέλω να θεωρηθεί στρεφόμενο κατά του προσώπου του κ. Ράμμου, αλλά κατά των θέσεων τις οποίες παίρνει η Ανεξάρτητη Αρχή, η ΑΔΑΕ.

»Διότι έχει ανακύψει ένα θέμα ως προς τις αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ, το εύρος των αρμοδιοτήτων και τον τρόπο με τον οποίον η ΑΔΑΕ ασκεί αυτές τις αρμοδιότητες και πολλοί επιτέθηκαν στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τη γνωμοδότηση την οποίαν έκανε.

»Σας διαβάζω λοιπόν τη δήλωση που έκανε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ τώρα πρόσφατα. “Η επίμαχη γνωμοδότηση του κυρίου Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου πέρα από το γεγονός ότι νομικά δεν έχει παράγει καμία απολύτως δέσμευση, παραβιάζει εξόφθαλμα την ευθέως εκ του Συντάγματος εκπορευόμενη ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ η οποία μέχρι σήμερα είχε πάντα γίνει σεβαστή”.

»Και διάβασα χθες κι ένα άρθρο της κυρίας μέλους της ΑΔΑΕ η οποία συστηματικά ασκεί αρθρογραφία για τους νόμους που ψηφίζει η πλειοψηφία της Βουλής, η ελληνική Βουλή, στο οποίο εν είδει αυθεντίας περισπούδαστα ερμηνεύει ποιες είναι αυτές οι αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ.

»Για να δούμε όμως, είναι όντως τα πράγματα έτσι; Θα σας διαβάσω κάτι:

“Η δικαστική λειτουργία είναι μια εκ των τριών συντεταγμένων εξουσιών, το πλαίσιο της λειτουργίας της δικαιοδοσίας και των αρμοδιοτήτων της οποίας ορίζεται προεχόντως από το Σύνταγμα και δεν υπόκειται ούτε στις άλλες δύο εξουσίες, ούτε πολύ περισσότερο σε οποιαδήποτε από τις ανεξάρτητες αρχές. Αντιθέτως, οι ανεξάρτητες αρχές υπόκεινται στη δικαστική λειτουργία αφού οι αποφάσεις ελέγχονται από αυτή και προεχόντως από το Συμβούλιο Επικρατείας.

»Την απόφαση της δικαστικής αρχής για την άρση του απορρήτου της ελεύθερης επικοινωνίας όπως αυτή προβλέπεται από το άρθρο 19 του Συντάγματος και τον εκάστοτε ισχύοντα εκτελεστικό νόμο και το εάν η άρση έγινε συννόμως αρμόδια να κρίνει είναι μόνον η ίδια η Δικαιοσύνη μέσω των οργάνων της.

»Η συσταθείσα με το νόμο του ’03 αρχή διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών ούτε νομιμοποιείται ούτε δικαιούται να ελέγξει με οποιοδήποτε τρόπο αμέσως ή εμμέσως το εάν η δικαιοσύνη δια των οργάνων άσκησε συννόμως ή μη το δικαίωμα άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών ενώ η θέσπιση τέτοιας διατάξεως θα ευρίσκετο εκτός της συνταγματικής τάξεως”.

»Τι είναι αυτό που σας διάβασα; Είναι γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου επί ερωτήματος της Διευθύνσεως Ασφαλείας Αττικής του έτους 2009. Η γνωμοδότηση αυτή επιβεβαιώθηκε από δύο μεταγενέστερες γνωμοδοτήσεις του 2009 και του 2011 και διερωτώμαι, που ήταν οι κύριοι συνταγματολόγοι όταν με τόση ευκολία εστράφησαν κατά του προσώπου του κυρίου Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου;

Εγώ δεν λέω ότι ο ένας έχει δίκιο και ο άλλος έχει άδικο. Εγώ λέω το ζήτημα αυτό θα το λύσουν τελικά τα δικαστήρια.

Ολοι είμαστε σύμφωνοι σε αυτό. Ας αφήσουμε λοιπόν τη Δικαιοσύνη να κάνει ήσυχη τη δουλειά της, ας μην την εργαλειοποιούμε ανάλογα με το αν μας αρέσουν ή όχι οι αποφάσεις της και ας μη σπεύδουμε να λέμε ότι εμείς ξέρουμε τι κάνουμε και οι άλλοι υπερβαίνουν τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντά τους και λοιπά και λοιπά.

Ο κ. Χήττας είπε προηγουμένως και λυπάμαι που δεν είναι στην αίθουσα, ότι ελπίζει οι δικαστές του Αρείου Πάγου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Δεν μπορεί να τους θέλουμε τους δικαστές όπως μας βολεύει, και να μην τους θέλουμε όποτε δεν μας βολεύει. Ή έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη ή δεν έχουμε.

Και επειδή ο κύριος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα, επιτρέψτε μου να ακριβολογήσω: Κύριε Πρόεδρε, δεν ξέρω για το Βερολίνο. Εγώ για την Αθήνα μιλάω. Ο κ. Ράμμος, με όλο το σεβασμό στο πρόσωπό του, εδώ δεν ενεργεί ως δικαστής. Δεν ενεργεί ως δικαστής ο κ. Ράμμος. Ενεργεί ως διοικητικό όργανο.

Αλλο το ένα, άλλο το άλλο. Ούτε εγώ είμαι δικαστής. Εχω την τιμή να είμαι μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας αυτή τη στιγμή. Ημουν δικαστής, μέχρι το 2012.

Αλλά να πω και κάτι άλλο: Πώς αντιμετωπίσαμε τους έλληνες δικαστές και την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας όταν έβγαλε την απόφαση για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες; Τους δικαστές που βγάλανε αυτή την απόφαση τους λοιδορήσατε και τους απειλήσατε.

Και τι έκαναν αυτοί οι δικαστές τότε, όταν έβγαλαν αυτή την απόφαση; Προασπίζονταν το κύρος και τις αρμοδιότητες μιας Ανεξάρτητης Αρχής. Αυτό το πράγμα ακριβώς έκαναν.

Τελειώνω λέγοντας: ας αφήσουμε τους δικαστές στην ησυχία τους και είμαι βέβαιος ότι θα κάνουν σωστά τη δουλειά τους και θα έχουμε το αποτέλεσμα το οποίο πρέπει».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...