594
Ο Τζο Μπάιντεν απονέμει την παραδοσιακή χάρη σε μία γαλοπούλα στον Λευκό Οίκο την Δευτέρα, ενόψει της γιορτής των Ευχαριστιών | REUTERS/Leah Millis

Πικρά γενέθλια για τον Μπάιντεν: Νέα πτώση της δημοτικότητάς του

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2023, 11:38
Ο Τζο Μπάιντεν απονέμει την παραδοσιακή χάρη σε μία γαλοπούλα στον Λευκό Οίκο την Δευτέρα, ενόψει της γιορτής των Ευχαριστιών
|REUTERS/Leah Millis

Πικρά γενέθλια για τον Μπάιντεν: Νέα πτώση της δημοτικότητάς του

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2023, 11:38

Στο πιο χαμηλό επίπεδο βρίσκεται η δημοτικότητα του Τζο Μπάιντεν, όπως έδειξε δημοσκόπηση ανήμερα των 81ων γενεθλίων του.

Η ηλικία του αμερικανού προέδρου παραμένει σταθερά ένα από τα σημεία στα οποία επιμένουν οι επικριτές του, και παρόλο που έχει δηλώσει ότι θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία, στο τέλος της οποίας θα είναι 86 ετών, οι φήμες συνεχίζουν να κυκλοφορούν για άλλους Δημοκρατικούς που περιμένουν να ξεκινήσουν τη δική τους προεκλογική εκστρατεία.

Δημοσκόπηση του NBC News έδειξε ότι η το ποσοστό που εγκρίνει τον Μπάιντεν έπεσε σε νέο χαμηλό επίπεδο, στο 39%. Ομως, το ανησυχητικό για την κυβέρνηση, όπως σημειώνουν οι Times, είναι ότι η πτώση της υποστήριξης δεν έχει να κάνει τόσο με την ηλικία του όσο με τις πολιτικές του.

Η έρευνα δείχνει μια πτώση σε όσους υποστηρίζουν την εξωτερική του πολιτική, συγκεκριμένα τους χειρισμούς του στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς.

«Ο Τζο Μπάιντεν βρίσκεται σε ένα μοναδικά χαμηλό σημείο της προεδρίας του και ένα σημαντικό μέρος αυτού οφείλεται στο πώς βλέπουν οι Αμερικανοί τις ενέργειές του στην εξωτερική πολιτική», δήλωσε ο Τζεφ Χόργουιτ, δημοσκόπος των Δημοκρατικών που βοήθησε στη σύνταξη της νέας δημοσκόπησης.

«Αυτή η δημοσκόπηση είναι εκπληκτική λόγω του αντίκτυπου που έχει ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς στον Μπάιντεν», σημείωσε.

Οι νέοι, οι οποίοι είναι γενικά πιο πιθανό να είναι ψηφοφόροι των Δημοκρατικών, απορρίπτουν ιδιαίτερα την υποστήριξη του προέδρου προς το Ισραήλ και την άρνησή του να ζητήσει κατάπαυση του πυρός. Μεταξύ των ψηφοφόρων ηλικίας 18 έως 34 ετών, το 70% αποδοκιμάζει τους χειρισμούς του Μπάιντεν στον πόλεμο.

Ο πρόεδρος έκανε μια μικρή γκάφα που δεν είναι πιθανό να τον κάνει αγαπητό στους νεότερους ψηφοφόρους, όταν μπέρδεψε τις τραγουδίστριες Τέιλορ Σουίφτ και Μπρίτνεϊ Σπίαρς, καθώς απένειμε την παραδοσιακή χάρη στις γαλοπούλες ενόψει της γιορτής των Ευχαριστιών, σημειώνοντας ότι είχαν επιλεχθεί ανάμεσα σε χιλιάδες άλλες από όλες τις ΗΠΑ.

«Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτό είναι πιο δύσκολο από το να βρεις ένα εισιτήριο για την … περιοδεία της Μπρίτνεϊ. Είναι κάπως ζεστά στη Βραζιλία αυτή τη στιγμή», είπε σε μία προσπάθεια να αστειευτεί, μια προφανής αναφορά στην Σουίφτ, που αυτές τις ημέρες δίνει συναυλίες στη Βραζιλία.

Η προτίμηση του Μπάιντεν να διανθίζει τις ομιλίες του με λαϊκές ιστορίες για τους γονείς του, τους παλιούς συναδέλφους του στη Γερουσία ή τους προ πολλού πεθαμένους ηγέτες του κόσμου κινδυνεύει επίσης να τον κάνει να φανεί ξεπερασμένος, σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις.

Η επανάληψη παλιών ιστοριών, όπως αυτή της αντιπαράθεσής του με έναν αρχηγό συμμορίας που προκαλούσε προβλήματα σε μια δημόσια πισίνα του Ντέλαγουεαρ, όπου ο έφηβος Μπάιντεν εργαζόταν ως ναυαγοσώστης το 1962- τονίζει το ηλικιακό χάσμα του αμερικανού προέδρου με τους περισσότερους ψηφοφόρους του.

Ο Λευκός Οίκος αντιτείνει ότι οι ιστορίες του Μπάιντεν υπογραμμίζουν την εμπειρία και την αυθεντικότητά του και δείχνουν τις ισχυρές οικογενειακές του αξίες και τη σχέση του με τους απλούς Αμερικανούς.

«Οι νέοι δεν χρειάζεται να αισθάνονται ότι βλέπουν τον εαυτό τους στον Μπάιντεν», δήλωσε ο Σάιρους Μπέσλος, ιδρυτής της εταιρείας δημοσκοπήσεων για τη νεολαία Generation Lab, στην Wall Street Journal. «Πρέπει απλώς να αισθάνονται ότι βλέπουν κάποιον αυθεντικό».

Σε όλους τους τομείς, η αποδοχή της εξωτερικής πολιτικής του Μπάιντεν έχει μειωθεί από το υψηλό 42% τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε μόλις 33% σήμερα. Τα συνολικά ποσοστά αποδοχής του έχουν πέσει, με το 57% των Αμερικανών να δηλώνουν ότι αποδοκιμάζουν τη δουλειά που κάνει, λιγότερο από ένα χρόνο πριν αποφασίσουν ποιος θα καταλάβει τον Λευκό Οίκο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, 77 ετών, ο δεύτερος γηραιότερος άνθρωπος που έχει διατελέσει πρόεδρος, είναι το ισχυρό φαβορί για να κερδίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών το επόμενο έτος. Αλλες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Τραμπ προηγείται σε μια κόντρα μεταξύ τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...