624
Kαπνοί αναδύονται από το κτίριο του Κρεμλίνου αμέσως μετά τη φερόμενη ως επίθεση | Ostorozhno Novosti/Handout via REUTERS

Πήγαν οι Ουκρανοί να σκοτώσουν τον Πούτιν με drone στο Κρεμλίνο;

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2023, 15:09
Kαπνοί αναδύονται από το κτίριο του Κρεμλίνου αμέσως μετά τη φερόμενη ως επίθεση
|Ostorozhno Novosti/Handout via REUTERS

Πήγαν οι Ουκρανοί να σκοτώσουν τον Πούτιν με drone στο Κρεμλίνο;

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2023, 15:09

Σε μία εξόχως βολική για την ίδια ανακοίνωση, η Μόσχα κατήγγειλε την Τετάρτη, με τον πλέον επίσημο τρόπο, απόπειρα δολοφονίας του Βλαντίμιρ Πούτιν από τους Ουκρανούς, μέσω οργανωμένης –όπως χαρακτηρίζεται– επίθεσης με drone στο Κρεμλίνο!

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ria, η επίθεση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης και σε αυτή χρησιμοποιήθηκαν δυο drones, τα οποία και καταρρίφθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις.

«To καθεστώς του Κιέβου επιχείρησε το βράδυ να χτυπήσει με drones την κατοικία του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Κρεμλίνο.

Δύο μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα (UAVs) είχαν στόχο το Κρεμλίνο.

Ως αποτέλεσμα των έγκαιρων ενεργειών που έγιναν από τον στρατό και τις ειδικές υπηρεσίες, με τη χρήση συστημάτων πολέμου ραντάρ, (τα drones) τέθηκαν εκτός λειτουργίας»,  αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο για τη φερόμενη απόπειρα δολοφονίας του Βλαντίμιρ Πούτιν από τους Ουκρανούς.

Το ρωσικό πρακτορείο ΤΑSS μετέδωσε από την πλευρά του ότι από την επίθεση δεν προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές στο κτίριο του Κρεμλίνου, ούτε υπήρξαν τραυματίες.

Κατά την ίδια πηγή, ο ρώσος πρόεδρος δεν βρισκόταν στο κτίριο τη στιγμή της επίθεσης.

Σε πλάνα βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα, καπνοί διακρίνονταν να αναδύονται από το κτίριο του Κρεμλίνου.

«Ολα είναι στη θέση τους στο Κρεμλίνο – οι πύργοι, τα αστέρια και η σημαία», διαβεβαίωναν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Κρεμλίνου σε νέο βίντεο που «ανέβηκε» στο Τwitter.

«Θεωρούμε το περιστατικό προσχεδιασμένη τρομοκρατική επίθεση και απόπειρα δολοφονίας του Βλαντίμιρ Πούτιν», δήλωσε για το συμβάν ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει όταν και όπου θεωρήσει σκόπιμο. Το πρόγραμμα του ρώσου προέδρου, διευκρίνισε, συνεχίζεται κανονικά.

«Από την τρομοκρατική αυτή ενέργεια, ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν τραυματίστηκε. Το πρόγραμμα εργασίας του δεν έχει αλλάξει και συνεχίζεται κανονικά», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Καθώς ο Μάιος είναι ο μήνας των μεγάλων εθνικών εορτασμών στη Ρωσία, ο Πούτιν, επικαλούμενος ακριβώς τον κίνδυνο μίας τρομοκρατικής επίθεσης, ακύρωσε κάθε εορταστική εκδήλωση και απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά και για την επικείμενη Ημέρα της Νίκης της ΕΣΣΔ επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Επισήμως η Μόσχα επικαλείται «λόγους ασφαλείας» για να αιτιολογήσει την παραπάνω απόφαση. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, αναλυτές ανέφεραν πως η κίνηση αυτή μαρτυρά την ανησυχία της ρωσικής κυβέρνησης για το ενδεχόμενο μαζικών διαδηλώσεων και τις εικόνες χιλιάδων πολιτών με τις φωτογραφίες των σκοτωμένων στο μέτωπο της Ουκρανίας πατεράδων και γιων στα χέρια τους…

Πρώτη αντίδραση των Ουκρανών

Η Ουκρανία «δεν έχει καμία σχέση» με την επίθεση με drone στο Κρεμλίνο τόνισε από την πλευρά της η ουκρανική προεδρία, λίγη ώρα αφότου η Μόσχα απέδωσε «την τρομοκρατική αυτή ενέργεια» στο Κίεβο.

«Η Ουκρανία δεν έχει καμία σχέση με τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Κρεμλίνο», δήλωσε ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μήνυμά του προς τους δημοσιογράφους.

«Τέτοιες δηλώσεις που σκηνοθετεί η Ρωσία θα πρέπει να θεωρούνται μόνο ως προσπάθεια προετοιμασίας ενός πλαισίου» που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρόσχημα «για μια μεγάλης κλίμακας τρομοκρατικής επίθεση στην Ουκρανία», προσέθεσε ο Ποντολιάκ.

Για τον ουκρανό αξιωματούχο, μια τέτοια επίθεση, αν την είχε πραγματοποιήσει το Κίεβο –που θα ήταν η πρώτη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022– «δεν θα έλυνε κανένα στρατιωτικό πρόβλημα», τη στιγμή που η Μόσχα εξακολουθεί να ελέγχει σχεδόν το 20% της ουκρανικής επικράτειας. «Αντίθετα, αυτό θα υποκινούσε τη Ρωσία σε ακόμη πιο ακραίες ενέργειες κατά του άμαχου πληθυσμού μας», υποστήριξε.

Ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου εκτίμησε, επίσης, ότι η Μόσχα «είναι πολύ φοβισμένη με την έναρξη των ουκρανικών επιθέσεων κατά μήκος της πρώτης γραμμής», με τη λεγόμενη «εαρινή αντεπίθεση» που το Κίεβο εμφανίζεται να προετοιμάζει εδώ και καιρό, εξ ου και «προσπαθεί με οποιονδήποτε τρόπο να πάρει την πρωτοβουλία, να στρέψει αλλού την προσοχή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...