404
| REUTERS/Dado Ruvic

Πίεση στην Κομισιόν για το πλαφόν από Ελλάδα και 14 ακόμη κράτη-μέλη

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2022, 20:43
|REUTERS/Dado Ruvic

Πίεση στην Κομισιόν για το πλαφόν από Ελλάδα και 14 ακόμη κράτη-μέλη

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2022, 20:43

Πρόταση για προσωρινό πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση που πλήττει τη Γηραιά Ηπειρο πρόκειται να υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενόψει του Συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 24 Νοεμβρίου, όπως έκαναν γνωστό, με κοινή επιστολή τουςπρος τα 27 κράτη-μέλη , η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρωθυπουργός της προεδρεύουσας στο Συμβούλιο Τσεχίας, Πετρ Φιάλα.

«Η Επιτροπή θα υποβάλει λεπτομερή περιγραφή της πρότασης για διορθωτικό μηχανισμό της αγοράς (προσωρινό ανώτατο όριο τιμών) που θα λαμβάνει υπόψη τις προϋποθέσεις και τις διασφαλίσεις που ζητούν τα κράτη μέλη εγκαίρως για να συζητήσουν οι υπουργοί στο συμβούλιο των υπουργών ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου», ανέφεραν.

«Το επόμενο έτος», προσέθεσαν, «οι αγορές είναι πιθανό να παραμείνουν σφιχτές». Σε αυτό το πλαίσιο «η Eπιτροπή θα είναι έτοιμη να παρουσιάσει στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την αξιολόγηση πιθανού κενού στον εφοδιασμό φυσικού αερίου. Ως εκ τούτου, η βασική μας πρόκληση είναι να διασφαλίσουμε ότι έχουμε αρκετόαέριο διαθέσιμο πριν από τον χειμώνα 2023/24 για πλήρωση της αποθήκευσης. Αυτό απαιτεί να έχουμε πρόσβαση στις αγορές με πιο συντονισμένο τρόπο στο πλαίσιο της κοινής μαςενεργειακής πλατφόρμας για τη συγκέντρωση της ζήτησης και τις από κοινούαγορές, ενώ συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για μείωση της ζήτησης καιεπιδιώκουμε τη σταθεροποίηση των αγορών και των τιμών».

Στο μεταξύ μεγάλες πιέσεις συνέχισαν να ασκούν στην ηγεσία του ευρωπαϊκού μπλοκ τα 15 κράτη-μέλη –μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία– που ζητούν από την Επιτροπή να καταθέσει νομοθετική πρωτοβουλία για το πλαφόν και όχι κάποια άλλη μορφή πρότασης πριν από το Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Σε διαφορετική περίπτωση η ομάδα των 15 χωρών προειδοποίησε ότι θα μπλοκάρει τον κανονισμό αλληλεγγύης, την πρόταση της Κομισιόν για κανόνες που θα διασφαλίζουν ότι κάθε κράτος μέλος που αντιμετωπίζει έκτακτη ανάγκη θα λάβει αέριο από άλλα, με αντάλλαγμα μια «δίκαιη αποζημίωση».

Το μέτωπο των «15» εμφανίστηκε αρραγές στη συνεδρίαση των μόνιμων αντιπροσώπων το πρωί της Παρασκευής, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Θα παρουσιάσουμε την επόμενη εβδομάδα το περίγραμμα ενός διορθωτικού μηχανισμού της αγοράς φυσικού αερίου και μια νομοθετική πρόταση αμέσως μετά», διαβεβαίωσε από την πλευρά της η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον. «Η Επιτροπή δεσμεύεται να παράσχει έναν αποτελεσματικό μηχανισμό για τον περιορισμό των υπερβολικών τιμών φυσικού αερίου, σύμφωνα με την πρότασή μας της 18ης Οκτωβρίου και τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής», σημείωσε η αξιωματούχος σε σχετική ανάρτησή της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...