Χωρίς να υποστηρίζει ανοιχτά το «ναι», αλλά και χωρίς να τηρεί την αρνητική στάση που είχε αρχικά, η αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ δείχνει να μεταβάλει τη στάση της λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου.
Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, επικεφαλής του VMRO-DPMNE, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, επανήλθε στην απόφαση του κόμματος να ζητήσει από τους πολίτες να ψηφίσουν κατά συνείδηση.
Σε συνέντευξή του στο «TV 21», επανέλαβε ότι το κόμμα του είναι υπέρ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αλλά κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Για την έκκληση για ψήφο κατά συνείδηση είπε ότι πρόκειται για πατριωτική στάση.
Όπως διευκρίνισε, το κόμμα του θα καλούσε για ψήφο στο «όχι» εάν το ερώτημα του δημοψηφίσματος αφορούσε αποκλειστικά την Συμφωνία των Πρεσπών και δεν συνέδεε τη συμφωνία με την ΕΕ και ΝΑΤΟ.
Πάντως, το VMRO-DPMNE «θα σεβαστεί την απόφαση» αν ο λαός εγκρίνει τη συμφωνία στο δημοψήφισμα, τόνισε ο Μίτσκοσκι. Είπε ακόμη ότι το κόμμα επιμένει στη θέση του κατά της αλλαγής του Συντάγματος της χώρας.
Αυτό το τελευταίο μπορεί ωστόσο να αποδειχτεί ένα από τα πιο δύσκολα σημεία της πορείας για την έγκριση της συμφωνίας.
Ακόμη και αν το «ναι» επικρατήσει στο δημοψήφισμα (πράγμα αρκετά πιθανό), η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ μπορεί να μην βρει τα δύο τρίτα των βουλευτών που απαιτούνται για την συνταγματική αλλαγή.
Γύρω στους 10 βουλευτές του VMRO-DPMNE, όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ στη γειτονική χώρα, γράφουν σε αναρτήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα ότι δεν έχουν ούτε την εντολή, ούτε την εξουσιοδότηση, αλλά ούτε και την προσωπική πρόθεση να ψηφίσουν αλλαγές στο Σύνταγμα που θα έχουν ως στόχο την «αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της πατρίδας».
Την ίδια ώρα πάντως, πληροφορίες που διέρρευσαν την Πέμπτη δείχνουν ότι ένας αριθμός βουλευτών του VMRO-DPMNE εμφανίζεται διατεθειμένος να στηρίξει τις συνταγματικές αλλαγές.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News