Η Κομισιόν επεξεργάζεται ένα νέο μέσο χρηματοδότησης των μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης τα οποία είναι περισσότερο εκτεθειμένα στο ενεργειακό σοκ που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία. Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες δεν είναι ξεκάθαρες όσον αφορά τον χρόνο παρουσίασης αυτού του νέου εκτάκτου σχεδίου των Ευρωπαίων, ωστόσο οι διακινητές τους πιθανολογούν ότι θα εκταμιευτούν πόροι από τα μη διατεθέντα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Στόχος είναι, βέβαια, η προστασία της ευρωπαϊκής οικονομίας συνολικά έπειτα από την απόφαση περί απεξάρτησής της από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο.
Ο Φεντερίκο Φουμπίνι της Corriere della Sera έγραψε ότι όλα ξεκίνησαν από τη σύνοδο κορυφής των Βερσαλλιών στις 10 Μαρτίου, όταν ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι υποστήριξαν ότι απαιτείται κοινή δημοσιονομική απάντηση στις προκλήσεις που θέτει η ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας. Οι δύο πολιτικοί είχαν στο μυαλό τους ένα είδος νέου Ταμείου Ανάκαμψης για τα έξοδα που θα γίνουν στην ενέργεια και στην άμυνα.
Η απάντηση των πιο απρόθυμων κυβερνήσεων δεν άργησε να έρθει. Πολλοί ηγέτες του Βορρά θεώρησαν ότι δεν έχει νόημα τέτοια «κίνηση προς τα εμπρός» και αμφισβήτησαν ευθέως την ιδέα του Μακρόν, αντιγυρίζοντάς του ότι κεφάλαια του «αντικορονοϊκού» Ταμείου Ανάκαμψης δεν έχουν ακόμη απορροφηθεί.
Για διαφόρους λόγους, ως αδιάθετα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης παρέμειναν 200 δισ. ευρώ, τα οποία τώρα γίνονται η οικονομική βάση πάνω στην οποία καταρτίζονται τα νέα σχέδια της Κομισιόν. Ισως, έγραψε ο Φουμπίνι, δεν διατεθούν όλα στο νέο Ταμείο. Η Ισπανία, για να συγκρατήσει το χρέος της, παραιτήθηκε από το μερίδιό της στα δάνεια ανάκαμψης αλλάζοντας προσέγγιση: θα υποβάλει αίτηση για δάνεια ύψους 70 δισ. ευρώ με μακροπρόθεσμες αποπληρωμές. Η Πολωνία θα διεκδικήσει το μερίδιό της από τα δάνεια, ένα ποσόν περί τα 15 δισ., κεφάλαιο προς το παρόν μπλοκαρισμένο εξαιτίας των εκ μέρους της παραβιάσεων των ευρωπαϊκών προδιαγραφών περί κράτους δικαίου.
Οπου και αν καθίσει η μπίλια των δισ., τα κεφάλαια του αποθεματικού του Ταμείου Ανάκαμψης θα αναδιανεμηθούν στα κράτη-μέλη της Ενωσης, ως δάνεια βέβαια, βάσει των αναγκών τους. Θα υπάρξουν, δηλαδή, νέα κριτήρια. Οι Βρυξέλλες στοχεύουν να δεσμεύσουν αυτά τα κεφάλαια για χώρες που πρέπει να καταβάλουν τις μεγαλύτερες προσπάθειες ώστε να κόψουν την ενεργειακή τους εξάρτηση από τη Ρωσία. Αλλά στην Πολωνία πώς μπορείς να πεις όχι, σχολίασε ο Φουμπίνι: «Από μόνη της έχει δεχθεί 3-4 εκατομμύρια ουκρανούς πρόσφυγες».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News