Καθώς το ράλι των πετρελαϊκών τιμών συνεχίζεται, τα πράγματα έχουν καταστεί δύσκολα και για τις ίδιες τις ΗΠΑ, αν και την τελευταία δεκαετία έχουν περιορίσει σημαντικά την εξάρτησή τους από τις αντλίες των χωρών του Κόλπου. Ωστόσο η Αμερική δεν είναι και εντελώς απρόσβλητη. Ετσι στο τραπέζι (του Οβάλ Γραφείου) έχει πέσει ακόμη και η ιδέα της καταφυγής στα αποθέματα καυσίμων του κράτους (strategic petroleum reserve) εφ’ όσον η κατάσταση παροξυνθεί τις επόμενες ημέρες και κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Τα αποθέματα των ΗΠΑ είναι 600 εκατομμύρια βαρέλια, αποθηκευμένα σε υπόγειες δεξαμενές στο Τέξας και στη Λουιζιάνα, και προορίζονται για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Η ιστορία του σχετικού πρότζεκτ δεν είναι μακρά, αφού ακολούθησε τον Πόλεμο του Κόλπου, του 1991, τους τυφώνες του 2005 και τη σύγκρουση στην επίσης πετρελαιοπαραγωγό Λιβύη, το 2011.
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επανειλημμένως στηλίτευσε την αποτυχία των πετρελαιοπαραγωγών κρατών να αντλήσουν περισσότερο αργό ώστε να βοηθήσουν στη μείωση των τιμών, μάλιστα έθεσε και το πρόβλημα στη συνάντηση των G20 τον Οκτώβριο, στη Ρώμη, λέγοντας ότι η επιπλέον παραγωγή είναι επιβεβλημένη «ώστε οι άνθρωποι να έχουν όση βενζίνη χρειάζονται για τις μετακινήσεις τους προς και από την εργασία τους». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σκέφτεται να λάβει μέτρα κατά της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας.
Ο Μπάιντεν ζήτησε από τον ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή πέρα από τα 400.000 βαρέλια ημερησίως που συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι, με σκοπό να καλυφθεί προσωρινά η έλλειψη αργού και να περιοριστεί ο πληθωρισμός, ωστόσο ο οργανισμός στον οποίο επικεφαλής είναι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία αδιαφόρησε. Για τη Ρωσία η γεωπολιτική αντιπαλότητα με τις ΗΠΑ είναι δεδομένη ασφαλώς, όμως και η Σαουδαραβία έχει τα δικά της θεματάκια με την Ουάσινγκτον. Και οι δύο θα ήθελαν τον Μπάιντεν αποδυναμωμένο έγραψε η Repubblica, νομίζοντας ότι αυτό τις συμφέρει.
Η πίεση που δέχεται ο Μπάιντεν εντός των ΗΠΑ είναι μεγάλη (και απόδειξη αυτής είναι η πτώση της δημοτικότητάς του), συνεπώς η απάντησή του σε αυτές τις δύο χώρες αναμένεται με τη μορφή εμπορικών αντιποίνων, αν νωρίτερα δεν καρποφορήσει το διπλωματικό παρασκήνιο. Οι επιλογές που έχει ο Μπάιντεν είναι συγκεκριμένες: να αυξήσει την αμερικανική παραγωγή πετρελαίου ώστε να μη χρειάζεται τα καύσιμα του ΟΠΕΚ για ένα έτος περίπου, να κρατήσει την αμερικανική παραγωγή σε αμερικανικό έδαφος απαγορεύοντας την εξαγωγή της, να περάσει νόμο στο Κογκρέσο ο οποίος βάσει της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας θα εξομοιώσει τη στάση του ΟΠΕΚ με τη σύμπηξη καρτέλ (και με ό,τι αυτό συνεπάγεται).
Από τη δική τους πλευρά, οι βρετανικoί Financial Times θύμισαν ότι η άρνηση των (κατά τα λοιπά συμμάχων των Αμερικανών) Σαουδαράβων να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο δεν σχετίζεται τόσο με θέματα αγοράς όσο οφείλεται στη στάση που κράτησαν οι ΗΠΑ απέναντι στον διάδοχο του θρόνου του Ριάντ, πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Μάλιστα οι FT έγραψαν ότι ο Λευκός Οίκος έχει επίγνωση ότι ακριβώς αυτό συμβαίνει, ότι δηλαδή ο πρίγκιπας είναι χολωμένος από τη θέση του Μπάιντεν στην υπόθεση Κασόγκι (δολοφονία, το 2018) και στις καταπατήσεις δικαιωμάτων γενικώς. Σημειωτέον ότι από την ανάληψη της εξουσίας, ο Μπάιντεν συνομιλεί αποκλειστικά με τον βασιλιά Σαλμάν και ποτέ με τον διάδοχο.
Η γνώμη των Βρετανών είναι ότι στην υπόθεση των πετρελαϊκών ανατιμήσεων οι Αμερικανοί δεν θα αποφύγουν, τελικά, τη συνεργασία με τον πρίγκιπα Μοχάμεντ, είτε άμεσα είτε έμμεσα. Και όχι μόνο: η συνεργασία τους θα επεκταθεί σε άλλα θέματα, όπως είναι το πρόβλημα της Υεμένης ή η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Ηδη έχουν υπάρξει συναντήσεις, άλλες άνευ σημασίας και άλλες πιο ουσιαστικές, αμερικανών αξιωματούχων με τον πρίγκιπα, ενώ ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν είχε προκαθορισμένη συνάντηση με τον ομόλογό του πρίγκιπα Φαϊζάλ μπιν Φάρχαν.
Με δυο λόγια και όπως έγραψαν οι Βρετανοί, οι ΗΠΑ, με τις τιμές της βενζίνης να έχουν αυξηθεί περίπου 40% από την ημέρα της ορκωμοσίας Μπάιντεν, ευελπιστούν ότι ο μεγάλος παίκτης στον ΟΠΕΚ, η Σαουδαραβία και δη ο διάδοχος, θα μοχλεύσουν καταστάσεις που θα βοηθήσουν την Αμερική και δεν θα της δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News