Ο επικεφαλής των κατασκόπων του ρωσικού στρατού (της υπηρεσίας GRU) στρατηγός Ιγκόρ Κορόμποφ πέθανε την περασμένη Τετάρτη σε ηλικία 62 ετών, σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας που δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες.
Ο Κορόμποφ, ο οποίος ανέλαβε τη συγκεκριμένη θέση το 2016, φημολογείται ότι πέθανε εξαιτίας σοβαρής και πολυετούς νόσου. Η υπηρεσία του συνδέθηκε με την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα εις βάρος του ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, τον περασμένο Μάρτιο στη Βρετανία.
Οι Βρετανοί θεωρούν υπόπτους για τη δηλητηρίασή τους δύο ρώσους αξιωματικούς της υπηρεσίας του θανόντος, τους Αλεξάντερ Μίσκιν και Ανατόλι Τσέπιγκα, οι οποίοι «σχεδόν σίγουρα» ενήργησαν κατόπιν άνωθεν εντολών .
Την αποτυχία της «βρετανικής επιχείρησης» των Ρώσων (ο Σκριπάλ επέζησε) χρεώθηκε η υπηρεσία του Κορόμποφ, η οποία αντιμετώπισε την κριτική της ρωσικής νομενκλατούρας.
Αν και η Ρωσία αρνείται τους βρετανικούς ισχυρισμούς περί αναμείξεώς της στην «υπόθεση Σκριπάλ», η Βρετανία και οι σύμμαχοί της προέβησαν σε μαζικές απελάσεις ρώσων διπλωματών.
Ο αντιναύαρχος Ιγκόρ Κοστίκοφ, με δράση στη Συρία, θα υπηρετήσει προσωρινά στη θέση του Κορόμποφ, μέχρις ότου ο Βλαντίμιρ Πούτιν διορίσει τον νέο «αρχικατάσκοπο» του ρωσικού στρατού.
Η υπηρεσία του Κορόμποφ, η οποία έχει έμβλημα μια νυχτερίδα που απλώνει τα φτερά της σε όλον τον κόσμο, συνέδεσε το όνομά της με τη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, με την ανάμειξη της Μόσχας στις εκλογές των ΗΠΑ και με ένα αποτυχημένο πραξικόπημα στο Μαυροβούνιο, λέει το BBC.
Τον Δεκέμβριο του 2016 οι ΗΠΑ περιέλαβαν το όνομα του Κορόμποφ σε κατάλογο ρώσων αξιωματούχων που υπόκεινται σε κυρώσεις, κατηγορώντας τον για συμμετοχή σε ηλεκτρονική πειρατεία κατά τη διάρκεια των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2016.
Ο Κορόμποφ εν ζωή είχε τιμηθεί με το ανώτατο παράσημο «Ηρωας της Ρωσίας» και πεθαμένος πια χαρακτηρίστηκε από το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας «θαυμάσιος άνθρωπος, πιστός γιος της Ρωσίας και πατριώτης της πατρίδας του».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News