276
Φωτογραφία αρχείου από θάλαμο παιδιατρικού νοσοκομείου | Intime

Πέθανε στη χώρα μας το πρώτο παιδί με οξεία ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας

Φωτογραφία αρχείου από θάλαμο παιδιατρικού νοσοκομείου
|Intime

Πέθανε στη χώρα μας το πρώτο παιδί με οξεία ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας

Ο πρώτος θάνατος ανήλικου ο οποίος προσβλήθηκε από ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας καταγράφηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στη χώρας μας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ.

Το παιδί ήταν μόλις 13 μηνών και είχε εκδηλώσει πυρετό και κόπωση. Οι γονείς του το μετέφεραν για εξετάσεις σε ιδιωτική κλινική, όμως, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, δεν κατάφεραν να το κρατήσουν στη ζωή.

Μέχρι σήμερα στη χώρα μας έχουν δηλωθεί ακόμη 11 περιστατικά, τα οποία πληρούν τα κριτήρια του πιθανού κρούσματος οξείας ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας σε παιδιά, σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Τα περιστατικά αυτά δεν χρειάστηκε να λάβουν ειδική θεραπεία, δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή και παραμένουν σε άριστη κατάσταση.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

«Σήμερα καταγράφηκε στη χώρα μας ο πρώτος θάνατος παιδιού, που συνδέεται με σοβαρή οξεία ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας. Πρόκειται για παιδί 13 μηνών, που εισήχθη σε ιδιωτική παιδιατρική κλινική λόγω εμπυρέτου από διημέρου και νωθρότητας. Από τις εξετάσεις που διενεργήθηκαν διαπιστώθηκε ηπατική ανεπάρκεια και εγκεφαλικό οίδημα και παρά τις προσπάθειες των ιατρών δυστυχώς κατέληξε.

Μετά την ανακοίνωση της αύξησης των περιστατικών οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 920 ανάλογα περιστατικά σε 33 χώρες του κόσμου. Από τα πιθανά κρούσματα που έχουν δηλωθεί παγκοσμίως, 45 (5%) χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος και 18 (2%) κατέληξαν. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται σταθερή μείωση των περιστατικών διεθνώς.

Μέχρι σήμερα στη χώρα μας έχουν δηλωθεί άλλα 11 περιστατικά, τα οποία πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος» οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά, σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Τα περιστατικά αυτά δεν χρειάστηκε να λάβουν ειδική θεραπεία, δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή και παραμένουν σε άριστη κατάσταση».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News