256
Ο Φιλ Σπέκτορ κατά τη διάρκεια της δίκης για τον φόνο της ηθοποιού Λάνα Κλάρκσον, τομ 2003 | Reuters

Πέθανε στα 80 του ο μουσικός παραγωγός Φιλ Σπέκτορ

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2021, 18:37
Ο Φιλ Σπέκτορ κατά τη διάρκεια της δίκης για τον φόνο της ηθοποιού Λάνα Κλάρκσον, τομ 2003
|Reuters

Πέθανε στα 80 του ο μουσικός παραγωγός Φιλ Σπέκτορ

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2021, 18:37

Ο Φιλ Σπέκτορ, ο πιο διάσημος παραγωγός στην ιστορία της ποπ και ροκ μουσικής, αλλά και καταδικασμένος για φόνο, πέθανε σε ηλικία 80 ετών, την Κυριακή.

Ο εμβληματικός παραγωγός, δημιουργός του περίφημου «τείχους του ήχου», σήματος κατατεθέν πολλών μεγάλων επιτυχίων, κυρίως της δεκαετίας του ’60, βρισκόταν στη φυλακή από το 2003, όπου εξέτιε ποινή 19 ετών για τον φόνο της ηθοποιού Λάνα Κλάρκσον.

Πέθανε σε νοσοκομείο στη νότια Καλιφόρνια, όπου είχε μεταφερθεί, χωρίς να αναφερθεί η αιτία θανάτου, σύμφωνα με τους New York Times, που επικαλούνται την ανακοίνωση των αρχών. Σύμφωνα με άλλα ΜΜΕ, ο θάνατός του οφείλεται στον κορονοϊό.

Ο Σπέκτορ έγινε διάσημος ως παραγωγός των Ronettes με το τραγούδι «Be my Baby» και άλλες επιτυχίες, της Τίνα Τάρνερ, των Beatles, του Τζον Λένον, των Crystals, των Ramones, των Righteous Brothers και πολλών ακόμα σπουδαίων καλλιτεχνών.

Τον ήχο του ζήλεψαν και επιχείρησαν να αναπαράγουν στο στούντιο εκατοντάδες μουσικοί και παραγωγοί, ανάμεσά τους και ο Μπρους Σπρίνγκστιν, που έγραψε το εμβληματικό του άλμπουμ «Born to Run» με οδηγό το «wall of sound». Πρόκειται για τη μέθοδο παραγωγής που εισήγαγε ο Φιλ Σπέκτορ, κατά την οποία, η ηχογράφηση του κάθε μουσικού οργάνου και των φωνητικών γίνεται ξεχωριστά στο στούντιο και μετά προσθέτονται το ένα πάνω στο άλλο, σε ηχητικά «στρώματα».

Από τα τέλη της δεκαετίας του ’70, ο Σπέκτορ ζούσε σε απομόνωση στην έπαυλή του, στη νότια Καλιφόρνια, χωρίς να απασχολεί τα ΜΜΕ. Μέχρι το 2003, που καταδικάστηκε για τη δολοφονία της ηθοποιού, στο σπίτι του. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η Κλάρκσον αυτοκτόνησε, αλλά το δικαστήριο απεφάνθη ότι την πυροβόλησε με το όπλο του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...