404
Ο Ντέμι με την Τζόντι Φόστερ στα γυρίσματα της «Σιωπής των Αμνών» | YouTube

Το Χόλιγουντ αποχαιρετά τον Τζόναθαν Ντέμι, σκηνοθέτη της «Σιωπής των Αμνών»

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2017, 18:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 27/04/2017, 08:01
Ο Ντέμι με την Τζόντι Φόστερ στα γυρίσματα της «Σιωπής των Αμνών»
|YouTube

Το Χόλιγουντ αποχαιρετά τον Τζόναθαν Ντέμι, σκηνοθέτη της «Σιωπής των Αμνών»

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2017, 18:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 27/04/2017, 08:01

Υπήρξε ένας από τους αθόρυβους μεγάλους της Εβδομης Τέχνης και εκεί, κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ήταν ό,τι καλύτερο είχε να μας δώσει το Χολιγουντ. Εκείνος ήταν που μας χάρισε δύο κορυφαίες και συγκλονιστικές ταινίες, τη «Σιωπή των Αμνών» και το «Φιλαδέλφεια», που βοήθησαν την αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία να ξεκολλήσει από την υστερία του εμπορικού των 80s. O Τζόναθαν Ντέμι, ένας αληθινά προικισμένος κινηματογραφιστής, βραβευμένος με Οσκαρ σκηνοθεσίας για την ταινία «Η Σιωπή των Αμνών» (1991), έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών.

Ο Τζόναθαν Ντέμι γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1944, στο Λονγκ Αϊλαντ της Νέας Υόρκης. Εκεί άφησε και την τελευταία του πνοή από καρκίνο του οισοφάγου και επιπλοκές στην καρδιά.

MV5BMTQ1ODI3NDc5Ml5BMl5BanBnXkFtZTcwMzcwNDAxMw@@._V1_SX1520_CR0,0,1520,999_AL_
Ο Τζόναθαν Ντέμι καθοδηγεί τον Ντένζελ Ουάσινγκτον στο οσκαρικό «Φιλαδέλφεια»

Η αλήθεια είναι ότι δεν έκανε πολλά φιλμ. Ασχολήθηκε και με την τηλεόραση και με τα μουσικά βίντεο κλιπ, είχε γυρίσει πολλά των Talking Heads στη δεκαετία του 1980 και βεβαίως το μνημειώδες για κάποιους κύκλους, «Stop Making Sense», ένα καταπληκτικό ντοκιμαντέρ για μια συναυλία της μπάντας το 1984.

Τελευταία αξιόλογη δουλειά του στο σινεμά ήταν το «The Manchurian Candidate» (2004) με τον γνωστό του από το «Φιλαδέλφεια» Ντένζελ Ουάσιγκτον. Είχε πει τότε ότι δεν είναι ιεροσυλία να επιχειρείς να κάνεις ένα ριμέικ μιας σπουδαίας ταινίας (το φιλμ είχε πρωτογυριστεί το 1962 με πρωταγωνιστή τον Φρανκ Σινάτρα). «Ιεροσυλία είναι να κάνεις μια κακή ταινία, ριμέικ ή πρωτότυπη» είχε προσθέσει.

C5SwfHvWQAAhEa5
Καθοδηγώντας τον Τομ Χανκς για το «Φιλαδέλφεια»

Ηταν σκηνοθέτης των ηθοποιών. Του άρεσαν τα κοντινά πλάνα και με αυτά έλουζε τους πρωταγωνιστές του.

C-WZDYSWsAAOD9P
Τζόντι Φόστερ, Ντένζελ Ουάσινγκτον, Τζεφ Ντάνιελς, Μισέλ Φάιφερ, Αντονι Χόπκινς, Τομ Χανκς

Οκτώ ηθοποιοί βρέθηκαν στα Οσκαρ χάρη στις ταινίες του. Ο Τομ Χανκς πήρε το πρώτο του για τη «Φιλαδέλφεια». Ο Αντονι Χόπκινς πήρε το Οσκαρ για τη «Σιωπή των Αμνών», όπως και η Τζόντι Φόστερ (ήταν το δεύτερό της).

«Ο Τζόναθαν μας έμαθε πόσο μεγάλη καρδιά μπορεί να έχει ένας άνθρωπος και πώς αυτή να μας καθοδηγεί στο κάθε τι που κάνουμε στη ζωή μας» είπε ο Τομ Χανκς.

Ο σερ Αντονι Χόπκινς αρκέστηκε σε ένα μήνυμά του στο facebook με μια φωτογραφία από τον θρίαμβο της «Σιωπής των Αμνών» στα Οσκαρ. «Αναπαύσου εν ειρήνη φίλε μου» έγραψε

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...