770
Ο Πάκο Ραμπάν το 2001 στην Ισπανία | Carlos Alvarez/Getty Images

Πέθανε ο πρωτοπόρος σχεδιαστής Πάκο Ραμπάν

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2023, 16:35
Ο Πάκο Ραμπάν το 2001 στην Ισπανία
|Carlos Alvarez/Getty Images

Πέθανε ο πρωτοπόρος σχεδιαστής Πάκο Ραμπάν

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2023, 16:35

Ο ισπανός σχεδιαστής μόδας Πάκο Ραμπάν έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών στη Γαλλία, στη Βρετάνη, ανακοίνωσε την Παρασκευή στο Γαλλικό Πρακτορείο ο καταλανικός όμιλος Πουτς, στον οποίο ανήκει η μάρκα που φέρει το όνομά του.

«Με βαθιά θλίψη, ο Πουτς ανακοινώνει τον θάνατο του Πάκο Ραμπάν», ανέφερε ένα δελτίο τύπου, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες από την περιφερειακή εφημερίδα Télégramme.

Ο πρωτοπόρος σχεδιαστής πέθανε στο χωριό Πορτσάλ της Γαλλίας όπου κατοικούσε, είπε ένας εκπρόσωπος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

O Ραμπάν ήταν ο πρώτος σχεδιαστής που χρησιμοποίησε μαύρα μοντέλα στις επιδείξεις του. Εδώ, με ένα από αυτά τα μοντέλα το 1975 στο Παρίσι (Francois LOCHON/Gamma-Rapho via Getty Images)

«Είμαι βαθιά λυπημένος για τον θάνατο του κυρίου Πάκο Ραμπάν», δήλωσε ο Μαρκ Πουτς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου. «Η ιστορία του Πουτς και του Πάκο Ραμπάν ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 με την κυκλοφορία του αρώματος Calandre», πρόσθεσε.

O οίκος μόδας «Paco Rabanne» αποχαιρέτησε τον ιδρυτή του με μία ανάρτηση στο Instagram. Κάτω από μια φωτογραφία του σχεδιαστή, αναφέρεται: «Ο οίκος Πάκο Ραμπάν επιθυμεί να τιμήσει τον οραματιστή σχεδιαστή και ιδρυτή μας που απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 88 ετών. Μεταξύ των πιο σημαντικών μορφών της μόδας του 20ου αιώνα, η κληρονομιά του θα παραμείνει μια συνεχής πηγή έμπνευσης. Είμαστε ευγνώμονες στον κύριο Ραμπάν για την καθιέρωση της πρωτοποριακής μας κληρονομιάς και τον ορισμό ενός μέλλοντος με απεριόριστες δυνατότητες».

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Paco Rabanne (@pacorabanne)

Ο Ραμπάν γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1934 στο Σαν Σεμπαστιάν της Βασκωνίας στην Ισπανία. Με την έναρξη του Ισπανικού Εμφυλίου αυτός και η μητέρα του, η οποία εργαζόταν ως μοδίστρα, διέφυγαν στη Γαλλία. Εκεί, μεγαλώνοντας σπούδασε αρχιτεκτονική στην Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισίου, από την οποία αποφοίτησε το 1964, γρήγορα όμως προτίμησε να ασχοληθεί με το χώρο της μόδας.

Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του από οίκους μόδας όπως οι Givenchy, Dior και Balenciaga ενώ από το 1966 ξεκίνησε να παρουσιάζει τις δικές του δημιουργίες, οι οποίες σύντομα ξεχώρισαν τόσο όσον αφορά τον τομέα της ένδυσης όσο και στα κοσμήματα. Την ίδια δεκαετία, ο Ραμπάν από κοινού με τους Αντρέ Κουρέζ και Ρούντι Γκερνράιχ συνέβαλαν στη μεταστροφή της γυναικείας μόδας από το σοφιστικέ στιλ σε πιο λιτές και «κοριτσίστικες» προτιμήσεις. ενώ η τέχνη και η αρχιτεκτονική χρησίμευσαν ως πηγές έμπνευσής του.

Το 1968, δημιούργησε το φόρεμα της Τζέιν Φόντα για την ταινία «Μπαρμπαρέλα» ενώ κατά τη δεκαετία του 1970, ο Ραμπάν ήταν ο πρώτος σχεδιαστής μόδας που χρησιμοποίησε στις επιδείξεις του μαύρα μοντέλα, ενέργεια πρωτόγνωρη για την εποχή. Το 1989 έλαβε το βραβείο Golden Thimble στο πρώτο διεθνές φεστιβάλ μόδας ενώ κατά τη δεκαετία του 1990 προσανατολίστηκε στη χρήση πιο μαλακών υλικών για τις δημιουργίες του. Πέραν από τα φορέματα και τα κοσμήματα, ο Ραμπάν έχει προχωρήσει και στη δημιουργία σειρών αρωμάτων για άνδρες και γυναίκες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...