386
| INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Πέθανε ο θρυλικός σκηνοθέτης της τηλεόρασης Τάσος Μπιρσίμ

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2024, 09:22
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 06/06/2024, 13:10
|INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Πέθανε ο θρυλικός σκηνοθέτης της τηλεόρασης Τάσος Μπιρσίμ

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2024, 09:22
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 06/06/2024, 13:10

Σπάνια ένας σκηνοθέτης της τηλεόρασης αποκτά τέτοιες μυθολογικές διαστάσεις· από τη μία, όμως, η κοσμογονία της Μεταπολίτευσης και της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας και από την άλλη η έκρηξη της τηλεόρασης, έδωσαν στον Τάσο Μπιρσίμ αυτά τα χαρακτηριστικά: του μύθου της ελληνικής TV, αλλά και της ελληνικής πολιτικής με έναν τρόπο. Ο Τάσος Μπιρσίμ, σκηνοθέτης της ΕΡΤ, δεν είναι πια εδώ, έφυγε από τη ζωή, νωρίς το βράδυ της 5η Ιουνίου – την ανακοίνωση του θανάτου έκανε ο γιος του, Στάμος, τονίζοντας ότι η εξόδιος ακολουθία και αποτέφρωση θα πραγματοποιηθούν σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Ο Τάσος Μπιρσίμ ήταν 84 ετών.

Ο Τάσος Μπιρσίμ υπήρξε διευθυντής τηλεόρασης στην ΕΡΤ από τη δεκαετία του 1980 και μέσα στις δεκαετίες σκηνοθέτησε μεγάλα γεγονότα-ορόσημα της χώρας: από την υποδοχή του ευρώ το 2002, ως την τελετή εγκαινίων του «Ελ. Βενιζέλος» το 2001, και από την τελετή υποδοχή της νέας χιλιετίας («Υποδεχόμαστε το 2000 στο Φως της Ακρόπολης»), ως τα εγκαίνια της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης» το 2004 και βεβαίως αμέτρητες αθλητικές διοργανώσεις που έμειναν στο συλλογικό θυμικό (Ευρωμπάσκετ ’87, υποδοχή των Ολυμπιονικών το 1996, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου το 1997).

Κυρίως όμως υπήρξε ο προσωπικός και χαρισματικός σκηνοθέτης του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Τάσος Μπιρσίμ άρχισε την καριέρα του στην ελληνική τηλεόραση στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και σύντομα ήρθε κοντά στον Ανδρέα, για να συνδεθεί έπειτα με την άνοδο και την κυριαρχία του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.

Ο Μπιρσίμ με τον Ανδρέα Παπανδρέου στα 80s

Η τηλεοπτική κάλυψη, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του, των προεκλογικών συγκεντρώσεων του ΠΑΣΟΚ υπήρξε θρυλική, όπως και η ικανότητά του να δείχνει το πολυάριθμο πλήθος που είχε σπεύσει να ακούσει τον σοσιαλιστή ηγέτη, ακόμα πιο ογκώδες, μεγάλο και παθιασμένο, από ό,τι ήταν στην πραγματικότητα.

Κατά μία έννοια, τον μύθο του ΠΑΣΟΚ τον έχτισε και ο Μπιρσίμ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, αποχαιρέτησε τον Τάσο Μπιρσίμ με μια ανάρτηση στα social media.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...