774
. | FACEBOOK

Αποχαιρετισμός στον σπουδαίο Μάνο Ελευθερίου

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2018, 11:29
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 22/07/2018, 23:55
.
|FACEBOOK

Αποχαιρετισμός στον σπουδαίο Μάνο Ελευθερίου

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2018, 11:29
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 22/07/2018, 23:55

Τους στίχους του τραγούδησαν γενιές και γενιές Ελλήνων, οι λέξεις, τα συναισθήματα και οι έννοιες που έβαλε στα ποιήματα και στα πεζογραφήματά του περιέγραψαν την Ελλάδα των τελευταίων 50 χρόνων· ήταν ένας από αυτούς που συνηθίζουμε να αποκαλούμε «μεγάλους», ήταν ο σύνδεσμός μας με μια άλλη εποχή αλλά ταυτόχρονα απίστευτα σύγχρονος. Ο Μάνος Ελευθερίου, αυτός ο γίγαντας των γραμμάτων και των εννοιών, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών, νικημένος τελικά από τον καρκίνο.

Την περασμένη Πέμπτη είχε υποβληθεί στο «Σωτηρία» σε εγχείρηση στον πνεύμονα και απεβίωσε από ανακοπή καρδιάς την Κυριακή. Η πολιτική κηδεία του θα γίνει την Τρίτη 24 Ιουλίου στις 12:00, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Η ανακοίνωση της οικογένειάς του:

«Τον πολυαγαπημένο μας αδελφό και πολύτιμο φίλο Μάνο Ελευθερίου αποχαιρετούμε την Τρίτη 24 Ιουλίου, στις 12 το μεσημέρι στο Α’ Νεκροταφείο.

»Τα αδέλφια του, Λιλή Ελευθερίου – Robert Piencikowski, οι φίλοι του

» Παρακαλούμε αντί στεφάνων να κατατεθεί δωρεά στην Στέγη Ανηλίκων και Εφήβων Σύρου. Εθνική Τράπεζα Ελλάδος ΙΒΑΝ GR 73 0110 4690 0000 4692 9641 473»

Ο Μάνος Ελευθερίου είχε γεννηθεί στην Ερμούπολη της Σύρου αλλά σε νεαρή ηλικία ήλθε οικογενειακώς στην Αθήνα.

Δημοσίευσε την πρώτη ποιητική συλλογή του με τίτλο «Συνοικισμός» το 1962 σε ηλικία 24 ετών, με δικά του χρήματα αλλά δεν είχε την αναμενόμενη επιτυχία. Τότε άρχισε να γράφει και στίχους που αργότερα μελοποίησαν ο Χρήστος Λεοντής και ο Μίκης Θεοδωράκης. Συνεργάστηκε ακόμη με τον Δήμο Μούτση, τον  Σταύρο Κουγιουμτζή και τον Γιάννη Μαρκόπουλο.

Δείτε το βίντεο με τη Μαρία Φαραντούρη να ερμηνεύει το κομμάτι «Ποιος τη ζωή μου» σε στίχους Μάνου Ελευθερίου και μελοποίηση Μίκη Θεοδωράκη:

Ο Μάνος Ελευθερίου έγραψε εκατοντάδες τραγούδια που ακόμη και σήμερα τραγουδιούνται από μεγαλύτερους και νεότερους: «Το τρένο φεύγει στις 8», «Τώρα που θα φύγεις»,

Το 1994 εξέδωσε τη πρώτη του νουβέλα με τίτλο «Το άγγιγμα του χρόνου» και το 2004 το πρώτο του μυθιστόρημα «Ο καιρός των χρυσανθέμων». Σημαντική ήταν και η μυθιστορηματική απόδοση της ζωής της ηθοποιού Ελένης Παπαδάκη («Η γυναίκα που πέθανε δύο φορές») η οποία εκτελέστηκε το 1944.

Το 2013 βραβεύθηκε για την συνολική προσφορά του από την Ακαδημία Αθηνών.

Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον Μάνο Ελευθερίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε ανακοίνωση για τον θάνατο του μεγάλου δημιουργού τονίζει ότι «ο Μάνος Ελευθερίου ανήκει, εδώ και πολλά χρόνια, στην χορεία των μεγάλων Πνευματικών μας Ανθρώπων, για τους οποίους ο θάνατος είναι το πέρασμα στην αιωνιότητα που δικαιωματικώς τους αναλογεί.

» Αιωνία η Μνήμη του».

«Στον κόσμο τούτο είναι φορές που πάει κανείς και δίχως χάρτη. Ο Μ. Ελευθερίου διέγραψε μια πορεία στον πολιτισμό που υπερβαίνει κατά πολύ την βιολογική του παρουσία, θα είναι μαζί μας για πολλές γενιές. Με τα λόγια του τίμησε τα χρόνια μας. Τον αποχαιρετούμε με συγκίνηση & σεβασμό».

Με αυτή την ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποχαιρέτησε τον Μάνο Ελευθερίου.

Η τομεάρχης Πολιτισμού της ΝΔ Ολγα Κεφαλογιάννη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Μάνος Ελευθερίου υπήρξε σπουδαίος ποιητής, λογοτέχνης, στιχουργός και συγγραφέας, όπως και ενεργός πολίτης με ευαισθησίες και σημαντική κοινωνική δράση. Η απώλεια για τον ελληνικό πολιτισμό είναι μεγάλη αλλά το έργο που αφήνει πίσω του θα τον θυμίζει για πάντα. Στην οικογένεια και τους οικείους του εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά για τον θάνατο του Μάνου Ελευθερίου σημείωσε ότι το Κίνημα «αποχαιρετά τον μεγάλο λογοτέχνη, τον ποιητή, τον δημοκράτη.

» Άνθρωπος του πνεύματος είδε τους στίχους του να γίνονται τραγούδια από όλους τους κορυφαίους συνθέτες και να φτάνουν στα χείλη όλων των Ελλήνων. Τραγουδήθηκαν και θα τραγουδιούνται. Το έργο του είναι μεγάλο, τίμησε τον πολιτισμό και την Ελλάδα».

«Αν μια λέξη μπορεί να αποδώσει την αίσθηση που άφηνε πάντα ο Μάνος Ελευθερίου είναι η λέξη γλυκός», έγραψε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος.

«Ευγενής, καλλιεργημένος, ευθύβολος στα σχόλια του, γενναιόδωρος στη συμπεριφορά και τους χαρακτηρισμούς του. Με την άνεση που του έδινε η προνομιακή του σχέση με την ελληνική γλώσσα κινήθηκε σταδιακά σε όλα σχεδόν τα πεδία του γραπτού λόγου μένοντας πρωτίστως αυτό που ήταν συνολικά, ποιητής» συνεχίζει  και καταλήγει: «Ο Μάνος Ελευθέριου πέτυχε να δείξει ότι το λόγιο μπορεί να είναι και λαϊκό και το αντίστροφο, χωρίς τις ευκολίες του λογοτεχνικού λαϊκισμού. Αποχαιρετούμε με μεγάλη θλίψη έναν ωραίο άνθρωπο».

«Ανθρωποι με έργο σαν αυτό που αφήνει πίσω του ο Μάνος Ελευθερίου δεν πεθαίνουν», υπογραμμίζει από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Προσθέτει ότι «θα διαβάζονται και θα τραγουδιούνται πάντα, γιατί η δύναμη των λέξεων και των συναισθημάτων που αναδύεται από το έργο του Μάνου Ελευθερίου, δίνει ξεχωριστή υπόσταση στις μεγάλες έννοιες και ιδέες που σε όλη τη ζωή του, με πίστη, πρέσβευε. Σήμερα, όμως, αποχαιρετούμε και έναν πολύτιμο συνεργάτη. Έναν άνθρωπο που, για 22 χρόνια και έως την τελευταία ώρα, τίμησε τον «Αθήνα 984» και μοιράστηκε με τους ακροατές του τις σκέψεις του. Μάνο, σε ευχαριστούμε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...