O άνθρωπος που άλλαξε το ΠΑΟΣΚ –και ως εκ τούτου μαζί του όλη την Ελλάδα–, ο πολιτικός ηγέτης που ταυτίστηκε με το σύνθημα και τη φάση του «εκσυγχρονισμού», ο πρωθυπουργός που επί των ημερών του η χώρα μας μπήκε στον στενό πυρήνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και μετασχηματίστηκε από κοινωνία της ανάγκης σε κοινωνία της επιθυμίας, ένας ήρωας του αντιδικτατορικού αγώνα στα νιάτα του και δίχως άλλο μια μορφή της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας και της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, ο Κώστας Σημίτης δεν είναι πια εδώ: έφυγε από τη ζωή, νωρίς το πρωί της Κυριακής, από ανακοπή καρδιάς· ήταν 88 ετών.
Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Κορίνθου, Γρηγόρη Καρπούζη, ο Κώστας Σημίτης μεταφέρθηκε από το εξοχικό του στους Αγίους Θεοδώρους στο νοσοκομείο στις 07:31 χωρίς τις αισθήσεις του και ο θάνατός του διαπιστώθηκε στις 8 παρά 10, μετά από ανεπιτυχείς προσπάθειες ανάνηψης. Το λιτό ιατρικό ανακοινωθέν που εξεδόθη έχει ως εξής:
«Σήμερα και περί ώρα 7:30 περίπου διακομίστηκε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου μας, με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ χωρίς τις αισθήσεις του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Εγινε προσπάθεια ανάνηψης που δυστυχώς απέβη άκαρπη και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
»Η διοίκηση και το προσωπικό του Νοσοκομείου μας εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και στους οικείους του».
Η υγεία του Κώστα Σημίτη ήταν εδώ και κάποιο καιρό εύθραυστη, ωστόσο αυτό δεν τον εμπόδιζε να παρακολουθεί τα πολιτικά τεκταινόμενα, να συμμετέχει και να παρεμβαίνει όταν κρίνει ότι είναι απαραίτητα –είχε ψηφίσει στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τον περασμένο Οκτώβριο και τον Σεπτέμβριο, στην εκδήλωση για τα 50χρονα του κόμματος στο Ζάππειο, είχε υπενθυμίσει εύστοχα ότι «οι ευκαιρίες δεν είναι άπειρες».
Ο Κώστας Σημίτης γεννήθηκε στον Πειραιά στις 23 Ιουνίου 1936. Σπούδασε νομικά και οικονομικά στη Γερμανία και στην Αγγλία, όπου γνώρισε τη σύζυγο του Δάφνη Σημίτη, το γένος Αρκαδίου, με την οποία απέκτησε δύο κόρες, τη Φιόνα και τη Μαριλένα.
Συμμετείχε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα (1967-1974) και αντιμετώπισε διώξεις.
Από το 1965 είχε πρωτοστατήσει στην ίδρυση του Ομίλου Πολιτικής Ερευνας «Αλέξανδρος Παπαναστασίου», ο οποίος το 1967 μετεξελίχθηκε στη θρυλικήξ αντιδικτατορική οργάνωση «Δημοκρατική Αμυνα».
Μέλη της Δημοκρατικής Αμυνας, εκτός από τον Κώστα Σημίτη, ήταν ο Σάκης Καράγιωργας, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού, και ο Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης, πρώην υπουργός και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας.
Η Δημοκρατική Αμυνα δεν είχε αποκηρύξει τον ένοπλο αγώνα και επέλεγε να κάνει και δυναμικές ενέργειες, όπως η τοποθέτηση (κυρίως χαμηλής ισχύος) εκρηκτικών μηχανισμών σε διάφορα κομβικά σημεία της Αθήνας που είχαν να κάνουν με το καθεστώς. Ο Κώστας Σημίτης συμμετείχε σε αυτές τις ενέργειες.
Το 1969 διέφυγε στο εξωτερικό μετά που μια τέτοια βόμβα έσκασε στα χέρια του συναγωνιστή του, Σάκη Καράγιωργα. Η δίκη της Δημοκρατικής Αμυνας έγινε το 1970.
Ο Κώστας Σημίτης καταδικάσθηκε ερήμην σε φυλάκιση. Σε αντίποινα συνελήφθη η σύζυγός του, Δάφνη, και κρατήθηκε για δυο μήνες σε απομόνωση.
Το 1970 στη Γερμανία έγινε μέλος του ΠΑΚ (Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα) και φυσικά ήταν στην παρανομία. Για να αποφύγει τη σύλληψη από τη χούντα, κυκλοφορούσε με πλαστό διαβατήριο, ως Μάρκο Βεντούρα, γεννηθείς στις 23 Ιουνίου 1940 στη Ρώμη.
Το 1974, με τη Μεταπολίτευση, ο Σημίτης υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, συμβάλλοντας καθοριστικά και στην διατύπωση της «Διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη». Συμμετείχε στο πρώτο Εκτελεστικό Γραφείο και στην πρώτη Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, χωρίς πάντως να αποφύγει τις συγκρούσεις με τον Ανδρέα Παπανδρέου, με τον οποίο οι σχέσεις τους δεν υπήρξαν ποτέ καλές –η διαφορά προσωπικής χημείας, ανάμεσα στον larger than life ιδρυτή του κόμματος και τον χαμηλών τόνων Σημίτη ήταν καταλυτική.
Ο Σημίτης συμμετείχε ως υπουργός στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου τη δεκαετία του ’80 και το 1985 είχε αναλάβει ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας το δύσκολο έργο του εξορθολογισμού των δημοσιονομικών της χώρας που είχαν ξεφύγει μετά την πρώτη τετραετία της Αλλαγής –αντικαταστάθηκε όμως το 1987, καθώς στον στενό κύκλο του Ανδρέα πρυτάνευσε η λογική τού περιβόητου «Τσοβόλα δώστα όλα».
Με την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 1993, ανέλαβε υπουργός Εμπορίου, αλλά ήδη είχε αρχίσει να αναδεικνύεται το άστρο του ως διάδοχος του Παπανδρέου, η υγεία του οποίου είχε κλονιστεί σοβαρά.
Στις 18 Ιανουαρίου του 1996 διαδέχτηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία μετά από ψηφοφορία της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Στο 4ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Κώστας Σημίτης εξελέγη πρόεδρος τους ΠΑΣΟΚ έναντι του Ακη Τσοχατζόπουλου. Στο 5ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το Μάρτιο του 1999 επανεξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Στις εθνικές εκλογές της 9ης Απριλίου 2000 επανεξελέγη πρωθυπουργός, με αύξηση του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ και στο 6ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που ακολούθησε, τον Οκτώβριο του 2001, εκλέχθηκε για τρίτη φορά πρόεδρος του Κινήματος.
Στις 7 Ιανουαρίου 2004, με στόχο την ομαλή πολιτική διαδοχή, ανακοίνωσε την παραίτησή του από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, παραμένοντας όμως πρωθυπουργός μέχρι τη λήξη και της δεύτερης θητείας του και τη διενέργεια των κοινοβουλευτικών εκλογών στις 7 Μαρτίου 2004. Εμεινε βουλευτής ως το 2009. Και ως γνωστόν, τον Δεκέμβριο του 2008, σε μια δυστυχώς προφητική ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση του τελευταίου προϋπολογισμού των κυβερνήσεων Κώστα Αλ. Καραμανλή, είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο έλευσης του Δ.Ν.Τ..
Ως πρωθυπουργός προώθησε μία μετριοπαθή εξωτερική πολιτική, ταυτόχρονα με τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση του μεγάλου ελληνικού δημόσιου τομέα, στοχεύοντας σε μία οικονομική σταθερότητα σύμφωνα με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ηταν ένας ηγέτης που έθεσε μεγάλους αλλά ρεαλιστικούς στόχους. Επί των ημερών του, η Ελλάδα εισήλθε στη ζώνη του ευρώ, η Κύπρος εντάχθηκε στην ΕΕ, ενώ προετοιμάστηκε η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, με μια έμφαση σε μεγάλα έργα υποδομών που άλλαξαν τη χώρα.
Οπως σημειώνεται στην επίσημη ιστοσελίδα του πρώην πρωθυπουργού, «επί πρωθυπουργίας του επεδίωξε τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας, ιδιαίτερα για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας καθώς και την ενδυνάμωση της θέσης της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον διεθνή περίγυρο της».
Μετά το πέρας της πρωθυπουργικής θητείας ο Κώστας Σημίτης συνέχισε να παρεμβαίνει στην δημόσια ζωή με ομιλίες και αρθογραφία.
Η πολιτική κληρονομιά του υπήρξε τεράστια.
Συλλυπητήρια μηνύματα
Σακελλαροπούλου: ο Κώστας Σημίτης οραματίστηκε μια Ελλάδα ισχυρή και ισότιμη στην Ευρώπη
«Ο Κώστας Σημίτης υπήρξε μια από τις πιο σημαντικές και πολύπλευρες πολιτικές προσωπικότητες της νεότερης Ιστορίας μας. Η παρουσία του στον δημόσιο βίο της χώρας συνέβαλε αποφασιστικά στη διαμόρφωση και τη συνέχεια μιας άλλης πολιτικής συνείδησης και κουλτούρας στη Μεταπολίτευση, με έμφαση στη μέθοδο, τον ορθολογισμό και την προσήλωση στον στόχο», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στη δήλωσή της για την απώλεια του Κώστα Σημίτη.
«Με σταθερή, κύρια αναφορά του την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και το ρεύμα του εκσυγχρονισμού, οραματίστηκε, ως Πρωθυπουργός, μια Ελλάδα ισχυρή και ισότιμη στην Ευρώπη. Η είσοδος της χώρας στην Ευρωζώνη και η ένταξη της Κύπρου στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί ως κορυφαίες στιγμές για τα εθνικά μας συμφέροντα. Το δημοκρατικό ήθος, η αγωνιστικότητα και η χαμηλότονη αφοσίωση στο καλό της Πολιτείας μας συνόδευσαν τον Κώστα Σημίτη σε όλη τη ζωή του, στην αντίσταση στη δικτατορία, στην ακαδημαϊκή του πορεία, στην σπουδαία πολιτική του διαδρομή. Τον αποχαιρετώ με θλίψη και σεβασμό και εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στη σύζυγό του Δάφνη, στις κόρες του και στους οικείους του», κατέληξε η Πρόεδρος.
Μητσοτάκης: Ο Κώστας Σημίτης συνόδευσε την Ελλάδα στα μεγάλα εθνικά της βήματα
«Με θλίψη και σεβασμό αποχαιρετώ τον Κώστα Σημίτη. Τον άξιο και ευγενή πολιτικό αντίπαλο. Αλλά και τον Πρωθυπουργό που συνόδευσε την Ελλάδα στα μεγάλα εθνικά της βήματα: την ένταξη στην Ευρωζώνη και στο Ευρώ και την είσοδο της Κύπρου στην Ευρώπη. Μία προσωπικότητα η οποία, αναμφίβολα, αφήνει το δικό της αποτύπωμα στην εξέλιξη του τόπου, όλες τις τελευταίες δεκαετίες», ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Ο Κώστας Σημίτης υπήρξε συνεπής αγωνιστής κατά της δικτατορίας και, αργότερα, ιδρυτικό μέλος, ηγετικό στέλεχος και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ενας ικανός ακαδημαϊκός δάσκαλος και μετριοπαθής κοινοβουλευτικός άνδρας. Κυρίως, όμως, ένας καταλύτης της δημόσιας ζωής, που έθεσε με τόλμη στο επίκεντρό της την μεγάλη προσπάθεια του εκσυγχρονισμού της χώρας.
»“Ο εκσυγχρονισμός δεν έχει ημερομηνία λήξης”, πίστευε ο ίδιος. “Είναι μια διαρκής διεργασία, έχοντας βάση τις αξίες της Δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της διαρκούς διεύρυνσης των δυνατοτήτων του ατόμου. Αποτελεί όρο με περιεχόμενο και πολιτική αξία. Ένα εργαλείο δράσης για την αλλαγή της κοινωνίας όσο υπάρχει παρελθόν που καθορίζει το παρόν και εμποδίζει την προσαρμογή στο μέλλον”. Ανεξάρτητα από πολιτικές διαφορές, νομίζω ότι αυτή η παρακαταθήκη του διατρέχει και σήμερα, ως κοινή διεκδίκηση, τα ζητούμενα της πατρίδας. Κάτι που σηματοδοτεί το μερίδιο προσφοράς του Κώστα Σημίτη σε αυτήν. Επιτρέποντάς του, στο εξής, να διατηρεί μία ξεχωριστή θέση στη μνήμη και στην Ιστορία», τόνισε.
«Τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στη γυναίκα του Δάφνη, τις κόρες και τους δικούς του ανθρώπους», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τασούλας: Ο Κώστας Σημίτης περνά στην ευάριθμη χορεία των πραγματικά ιστορικών προσωπικοτήτων
Ο Κώστας Σημίτης «περνά σήμερα στην ευάριθμη χορεία των πραγματικά ιστορικών προσωπικοτήτων», τόνισε, σε δήλωσή του για τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού, ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας.
«Καθώς μελετάμε και ξαναζυγίζουμε τα 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση του 1974, ο Κώστας Σημίτης, που ως πρόσωπο συνδιαμόρφωσε σημαντικά αυτήν την περίοδο, περνά σήμερα με την εκδημία του στην ευάριθμη χορεία των πραγματικά ιστορικών προσωπικοτήτων», δήλωσε ο κ. Τασούλας και πρόσθεσε:
«Με αισθήματα θλίψης πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδος (1996-2004), Κώστα Σημίτη, που υπήρξε διακεκριμένος πανεπιστημιακός καθηγητής, κατ’ επανάληψιν υπουργός και επί σειράν ετών εκπρόσωπος των πολιτών της Α’ Περιφέρειας Πειραιά στο Εθνικό Κοινοβούλιο (1985-2009).
»Εχοντας εκλεγεί με την ψήφο του κυρίαρχου ελληνικού λαού δύο φορές πρωθυπουργός της χώρας το 1996 και το 2000, αφήνει πίσω του ένα συγκεκριμένο έργο στο οποίο προφανώς ξεχωρίζει η ένταξη στην ΟΝΕ και η συμπαράστασή μας στην κυπριακή ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
»Υπήρξε μεθοδικός, σοβαρός, ρεαλιστής στους στόχους του, ακατάδεκτος στον λαϊκισμό και στην κολακεία, συχνά, δε, εξέφραζε την γνώμη του αρθρογραφώντας ή συγγράφοντας βιβλία σε κρίσιμα πολιτικά και εθνικά θέματα με μία ευγενική και καθόλου προκλητική παρρησία.
»Ο Κώστας Σημίτης θα κριθεί τελικά από την Ιστορία και είμαι βέβαιος ότι θα κριθεί δίκαια. Σήμερα εμείς, οι περιλειπόμενοι, τον αποχαιρετούμε με αισθήματα θλίψης, αλλά και σεβασμού προς τη μνήμη του.
»Στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».
Ανδρουλάκης: Ο Κώστας Σημίτης άνοιξε νέους ορίζοντες στην ελληνική κοινωνία
«Ο Κώστας Σημίτης ήταν από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Μεταπολίτευσης αφήνοντας σπουδαία πολιτική παρακαταθήκη και κάνοντας πράξη την ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης στη δική του συλλυπητήρια δήλωση.
«Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν βαθιά οραματιστής και ευρωπαϊστής. Συνέδεσε την πρωθυπουργία του με κορυφαίες εθνικές επιτυχίες: την ένταξη της χώρας στον σκληρό πυρήνα του ευρώ και την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. με άλυτο το Κυπριακό. Αλλά και με μακρόπνοα έργα υποδομών, που άλλαξαν ριζικά την εικόνα της πατρίδας μας, βελτίωσαν άρδην την καθημερινότητα των πολιτών και ενίσχυσαν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
»Ο Κώστας Σημίτης και το έργο των κυβερνήσεών του σφράγισαν μία από τις πιο δημιουργικές περιόδους της χώρας. Με σχέδιο, μεθοδικότητα και βαθιά προοδευτικό όραμα απέναντι σε κάθε είδους συντήρηση άνοιξε ως Πρωθυπουργός νέους ορίζοντες στην ελληνική κοινωνία σε μια περίοδο καταιγιστικών αλλαγών στην Ευρώπη και τον κόσμο.
»Εργάστηκε για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας, αλλά πρώτα και καίρια για να γίνει πράξη η κοινωνική σύγκλιση με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Τον χαρακτήριζε ο μετριοπαθής, ρεαλιστικός πολιτικός λόγος και η ασυμβίβαστη, ρηξικέλευθη πολιτική δράση. Αγωνίστηκε κατά της χούντας με τους συντρόφους του στη Δημοκρατική Άμυνα και έπειτα στο ΠΑΚ», συνέχισε.
«Τον αποχαιρετούμε με βαθύ σεβασμό και ευγνωμοσύνη για τους πρωτοπόρους δρόμους, που άνοιξε για την πατρίδα μας και τον ελληνικό λαό», κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.
«Ο Κώστας Σημίτης, υπήρξε αγωνιστής του Αντιδικτατορικού Αγώνα, ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μαχητής της Αλλαγής, υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός με όραμα για μια ισχυρή Ελλάδα με φωνή και ρόλο στην ΕΕ και στον κόσμο», επισήμανε ο Γιώργος Παπανδρέου σε δήλωση του για τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού, εκφράζοντας τα θερμά συλλυπητήρια του στην οικογένειά του.
«Πολιτικός με προσωπική και ολοκληρωμένη άποψη, γνήσιος σοσιαλδημοκράτης, με όραμα για μια Ευρώπη δημοκρατική και προοδευτική, με δυναμικό και αποφασιστικό ρόλο στις παγκόσμιες εξελίξεις. Υπήρξε ένας από τους ηγέτες της ΕΕ που κατανοούσε απολύτως τη σημασία και την αναγκαιότητα ύπαρξης μιας ενωμένης Ευρώπης», τόνισε ο κ. Παπανδρέου. Πρόσθεσε ότι «σε αυτό το πνεύμα, οικοδόμησε ως πρωθυπουργός μια συνεκτική στρατηγική εκσυγχρονισμού της Ελλάδας και δυναμικής παρουσίας της στα Βαλκάνια, στην ευρύτερη περιοχή και στην ΕΕ, η οποία απέδωσε σημαντικές επιτυχίες και την οδήγησε στη χορεία των 25 πιο σημαντικών χωρών του κόσμου». Συνεχίζοντας, αναφέρει ότι «άλλαξε η μορφή της χώρας με μεγάλα έργα και εντάχθηκε στη ζώνη του Ευρώ, μπήκε η Κύπρος στην ΕΕ και η Τουρκία αποδέχθηκε να ακολουθήσει μια πολιτική ειρήνης και ευρωπαϊκής προσέγγισης, η Ελλάδα απέκτησε ισχυρή φωνή στην Ευρώπη και σημαίνοντα ρόλο στην ευρύτερη περιοχή μας». Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι σε αυτήν την προσπάθεια συνεργάστηκε στενά μαζί του και είχε την τύχη να γνωρίσει από κοντά «έναν άνθρωπο συνεπή στις αρχές του, εργατικό και αποτελεσματικό».
«Η προσφορά του στην πατρίδα ήταν μεγάλη και θα αξιολογηθεί αναλόγως από την Ιστορία», κατέληξε.
«Ο Κώστας Σημίτης, στη μακρά διαδρομή του, επηρέασε σημαντικά την πορεία και την πολιτική ζωή του τόπου. Διατηρώ στη μνήμη μου ιδίως τις κοινοβουλευτικές αντιπαραθέσεις μας, οι οποίες ακόμη και σε φάσεις έντασης δεν υπερέβησαν τα όρια της πολιτικής ευπρέπειας. Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής για την απώλεια του Κώστα Σημίτη.
«Ο Κώστας Σημίτης υπήρξε ο κύριος πολιτικός και ιδεολογικός αντίπαλος της παράταξής μας και ταυτόχρονα επί 8 χρόνια ο πρωθυπουργός της χώρας. Τα ορόσημα της θητείας του , θετικά και αρνητικά, θα αξιολογηθούν από την Ιστορία. Εκφράζω στην οικογένειά του τα ειλικρινή συλλυπητήρια μου», ανέφερε σε δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
«Ο Κώστας Σημίτης άφησε ισχυρό αποτύπωμα στη σύγχρονη πολιτική Ιστορία της χώρας μας», ανέφερε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας. «Δικαιούται σεβασμού ως πολιτικός αντίπαλος, αλλά και την αναγνώριση ότι ως ηγέτης έλαβε κρίσιμες αποφάσεις που καθόρισαν τη πορεία της σύγχρονης Ελλάδας. Συνέδεσε το όνομά του με το δικό του όραμα για τον εκσυγχρονισμό που καθόρισε τόσο την οικονομική εξέλιξη της χώρας όσο και τη φυσιογνωμία του πολιτικού της συστήματος. Ιδίως δε με την απόφασή του για την είσοδο στην ευρωζώνη, που είχε σημαντικά οφέλη αλλά και σοβαρότατες οικονομικές συνέπειες, μετέπειτα.
»Σημαντική, επίσης, παρακαταθήκη στην εξωτερική μας πολιτική, αφήνει με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, καθώς και την έναρξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων με την ατζέντα της Θεσσαλονίκης», προσέθεσε ο πρώην πρωθυπουργός. «Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του», κατέληξε.
«Ο Κώστας Σημίτης έχει καταγραφεί στην κοινή συνείδηση ως εκφραστής του εκσυγχρονιστικού ρεύματος. Αγωνίστηκε σε όλη του τη ζωή για μια Ελλάδα που μπορεί να κινείται ισότιμα στην Ευρώπη και διεκδικεί τη θέση της στο διεθνές γίγνεσθαι έχοντας επίγνωση των συσχετισμών και των καταστάσεων», τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ανέφερε ότι «το έθνος τον αποχαιρετά με την τιμή και την αναγνώριση που του αξίζει» και πως «το ΠΑΣΟΚ αποχαιρετά τον δεύτερο ιστορικό ηγέτη του και την εμβληματική φυσιογνωμία μιας θεμελιώδους όψης του». «Η Ιστορία θα αποτιμήσει το έργο του Κώστα Σημίτη και εμείς που είχαμε την τύχη να υπηρετήσουμε και να συμπράξουμε ως μέλη των κυβερνήσεων του υποκλινόμαστε στη μνήμη του» προσέθεσε.
«Προσωπικά τον ευχαριστώ από καρδιάς για την εμπειρία της συνεργασίας, υποβάλλω τα σέβη μου στην κυρία Δάφνη Σημίτη και εκφράζω τα συλλυπητήρια μου στην οικογένεια του στην οποία νιώθουμε ότι ανήκουμε», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.
«Με θλίψη και οδύνη αποχαιρετούμε τον Κώστα Σημίτη, τον Πρωθυπουργό που ενέταξε την Ελλάδα στη νομισματική ένωση της Ευρώπης και την Κύπρο στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Ο Κώστας Σημίτης υπήρξε μια εξέχουσα προσωπικότητα, ένας πολιτικός που με την πολιτεία του σφράγισε τη μεταπολιτευτική Ελλάδα. Ενας άνθρωπος που ήδη από τα πρώτα του βήματα συνδύασε την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία με την ενεργό πολιτική δράση, ήδη από τον Ομιλο Παπαναστασίου και τη θαρραλέα αντίσταση στην επτάχρονη δικτατορία» δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
«Ο Κώστας Σημίτης συνέδεσε το όνομά του με βαθιές θεσμικές μεταρρυθμίσεις και την επιμονή στη θεμελίωση μιας βιώσιμης οικονομίας και μιας ανθεκτικής παραγωγικής βάσης. Συνέβαλε στην ανόρθωση και την αύξηση του διεθνούς κύρους της χώρας, αλλά και της ίδιας της πολιτικής. Οσο και αν ορισμένοι στόχοι του έμειναν, όπως δεχόταν και ο ίδιος, μετέωροι, η συμβολή του παραμένει καταλυτική. Κατέδειξε ότι είναι δυνατό να ασκείται φιλολαϊκή πολιτική χωρίς παραχωρήσεις στον λαϊκισμό. Με την επιμονή του στη στοχοθεσία και τον αυστηρό έλεγχο της τήρησής της, βοήθησε στην αντίληψη μιας σύγχρονης διακυβέρνησης, που λογοδοτεί και κρίνεται βάσει πεπραγμένων και όχι ρητορείας και επικοινωνιακής προβολής. Ο λόγος του ήταν πάντοτε καίριος και τεκμηριωμένος, πολλές φορές προφητικός, και κινούνταν μακριά από επιφανειακές απλουστεύσεις, εξωραϊσμούς και μανιχαϊστικά και διχαστικά σχήματα. Ο Κώστας Σημίτης συνέβαλε στην ωρίμανση της Δημοκρατίας μας. Υπηρέτησε την πολιτική που είχε στον πυρήνα της την εμβάθυνση των θεσμών και την εμπέδωση μακρόπνοων εθνικών στόχων. Και ήταν από τους λίγους που υπηρέτησε αυτό το πρότυπο με συνέπεια.
»Σε ανθρώπινο επίπεδο, είχα την τύχη τα πρώτα μου βήματα στη δημόσια ζωή να συμπέσουν με τη διακυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, που μου εμπιστεύθηκε, το 1999, τη θέση της Γενικής Γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού. Είχα την τιμή και την χαρά να συνεργαστώ ενεργά μαζί του και να διδαχθώ από την πείρα του, τον τρόπο της δουλειάς του, τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις του. Αλλά και από το γνήσιο ενδιαφέρον του για τον Πολιτισμό. Ανθρωπος βαθειάς καλλιέργειας, που συνδύαζε την τριβή στη θεωρία με την αποτελεσματικότητα στην πράξη, λάτρης της όπερας και του κινηματογράφου, ήταν από τους πρώτους που διείδαν την αναπτυξιακή διάσταση του Πολιτισμού, τον οποίο και θεωρούσε αναπτυξιακό εργαλείο για την οικονομία και την κοινωνία.
»Στην κυρία Δάφνη Σημίτη, στις κόρες του, στην οικογένειά του, απευθύνω ειλικρινή συλλυπητήρια», πρόσθεσε.
Τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη εξέφρασε, με δήλωσή του, και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
«Εκφράζω στην οικογένεια του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για την αδόκητη απώλειά του σήμερα το πρωί.
»Ως πρωθυπουργός της Ελλάδας από το 1996 μέχρι το 2004 άφησε βαρύ αποτύπωμα στον εκσυγχρονισμό της χώρας, στην ποιότητα της δημοκρατίας και των θεσμών, στην εξωτερική πολιτική, κυρίως όμως στην οικονομία. Μείζον επίτευγμά του, η ένταξη της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση που έλυσε άπαξ δια παντός το πρόβλημα της νομισματικής και συναλλαγματικής σταθερότητας της Ελλάδας, το οποίο πολλές φορές ταλαιπώρησε τη χώρα από την εθνική της ανεξαρτησία έως την ένταξη της στο Ευρώ.
»Αναμφισβήτητα ο Κώστα Σημίτης ανήκει στη χορεία των ηγετών εκείνων που έθεσαν τις βάσεις για τη σημερινή θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον κόσμο».
«Ο πρωθυπουργός της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ, της εισόδου της Κύπρου στην ΕΕ ως πλήρες και ισότιμο μέλος και των σπουδαίων μεταρρυθμίσεων για τη χώρα, δεν είναι πια εδώ», ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Παπανδρέου, σε δήλωση του για τον θάνατο του Κώστα Σημίτη, εκφράζοντας τα θερμότερα συλλυπητήριά του στους οικείους του.
«Ο Κώστας Σημίτης, ο άνθρωπος το όνομα του οποίου έγινε συνώνυμο του εκσυγχρονισμού, υπήρξε σπουδαίος πολιτικός και καθηγητής. Βαθιά δημοκράτης, συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα, ενώ υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ. Με τον Ανδρέα υπήρξαν συνοδοιπόροι για δεκαετίες», σημείωσε, αποχαιρετώντας «με θλίψη έναν άνθρωπο, που αφήνει ισχυρό το αποτύπωμά του στην ελληνική πολιτική».
«Μέγιστη εθνική απώλεια» χαρακτήρισε τον θάνατο του Κώστα Σημίτη ο Παύλος Γερουλάνος σε ανάρτηση του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ, εκφράζοντας τα ειλικρινή συλλυπητήρια του στην οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος.
«Μέγιστη εθνική απώλεια ο θάνατος του Κώστα Σημίτη. Ο,τι και να πει κανείς είναι λίγο. Συνδέθηκε με την Ελλάδα στο απόγειο της διπλωματικής της ισχύος, με την Ελλάδα στην ΟΝΕ, στο επίκεντρο της Ευρώπης και την Κύπρο στην Ε.Ε., με την Ελλάδα των μεγάλων έργων και της αισιοδοξίας των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς και με το διαχρονικό αίτημα του εκσυγχρονισμού της χώρας. Ενας Πρωθυπουργός που απέδειξε ότι όταν θέλει η Ελλάδα μπορεί», ανέφερε.
«ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ. Στο κάδρο των μεγάλων Ελλήνων», σημείωσε η Αννα Διαμαντοπούλου σε ανάρτησης της στο Facebook για τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού.
«Εβαλε την Ελλάδα στην ΟΝΕ, έβαλε την Κύπρο στην ΕΕ. Αφησε την σφραγίδα του σε μεταρρυθμίσεις εκσυγχρονισμού με κοινωνικό πρόσημο και στα μεγαλύτερα έργα από εποχής Χαριλάου Τρικούπη. Ασκησε λαϊκή πολιτική χωρίς λαϊκισμό. Αφησε τα βιβλία του παρακαταθήκη για τον Πατριωτισμό, την Σοσιαλδημοκρατία, τον Εκσυγχρονισμό, την Ευρώπη. Δίδαξε ήθος με τον τρόπο ζωής του και την συμπεριφορά του. Δάσκαλος για εμάς που δουλέψαμε μαζί του. Μεγάλος! Αιωνία του η μνήμη», προσέθεσε.
Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με δήλωσή του αναφέρθηκε στον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού, σημειώνοντας: «Ο Κώστας Σημίτης υπήρξε μια πολλαπλώς ξεχωριστή και σημαίνουσα προσωπικότητα στην πρόσφατη πολιτική ζωή του Τόπου, τις θετικές όψεις της οποίας αναγνωρίζουν –ή οφείλουν ν’ αναγνωρίζουν– και οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στη σύζυγό του και στους λοιπούς οικείους του».
«Αποχαιρετούμε με τιμή και σεβασμό ένα δημόσιο άνδρα και πολιτικό ηγέτη με αναγνωρισμένη προσφορά στην χώρα και την κοινωνία. Ο Κώστας Σημίτης υπηρέτησε την πατρίδα του με αφοσίωση και υπευθυνότητα, αφιερώνοντας τη ζωή του στην πρόοδο και την ευημερία της», ανέφερε σε δήλωσή του ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος.
«Ως Πρωθυπουργός στάθηκε σταθερός μπροστά σε δύσκολες προκλήσεις και προώθησε πολιτικές που άλλαξαν τη ζωή χιλιάδων πολιτών όπως είσοδος της Ελλάδας στην ευρωζώνη και της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και στην διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, όπου ως Δήμαρχος Αθηναίων συνεργασθήκαμε αγαστά και εγκάρδια. Η συνεισφορά του στον δημόσιο διάλογο, με σοβαρότητα και ευθύνη και η επιμονή του για την προάσπιση της δημοκρατίας είναι στοιχεία που τον χαρακτήριζαν. Στις δύσκολες αυτές στιγμές, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και την πολιτική του παράταξη. Η απώλεια του συνοδεύεται από την ανάμνηση και αναγνώριση του έργου του», συμπλήρωσε στη δήλωσή του ο κ. Αβραμόπουλος.
Τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για το θάνατο του Κώστα Σημίτη, εξέφρασε στην οικογένειά του, στους συντρόφους του και συνεργάτες του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.
Στο μήνυμά του ανέφερε: «Ο Κώστας Σημίτης ως Πρωθυπουργός κυβέρνησε τη χώρα για 8 χρόνια, συνέδεσε το όνομά του με κρίσιμες στιγμές της χώρας μας, είχε πλούσιο κοινοβουλευτικό έργο στη Μεταπολίτευση ενώ υπήρξε θαρραλέος αγωνιστής κατά της χούντας και αξιόλογος πανεπιστημιακός δάσκαλος.
»Για την Αριστερά υπήρξε πολιτικός αντίπαλος και έχουν καταγραφεί οι διαφωνίες και η κριτική μας στην πολιτική του δράση, ιδιαίτερα την περίοδο της πρωθυπουργίας του. Η πολιτική, κοινωνική και επιστημονική του διαδρομή επηρέασε τις εξελίξεις και τη ζωή των πολιτών.
»Αυτή την ώρα οφείλουμε να τον αποχαιρετήσουμε με σεβασμό και να κρατήσουμε τα συμπεράσματα για τις πολιτικές που πρέπει να αλλάξουμε ή να ενισχύσουμε. Η τελική κρίση του έργου του ανήκει στην Ιστορία».
«Ο πρώην πρωθυπουργος Κώστας Σημίτης ήταν μία πολιτική προσωπικότητα που άφησε σημαντικό αποτύπωμα σε κρίσιμες περιόδους της σύγχρονης ελληνικής πολιτικής ιστορίας. Με βαθειά προοδευτική αφετηρία αλλά και μακρά διαδρομή σε περιόδους με θετικές και αρνητικές στιγμές. Υποστήριζε τις απόψεις του μέχρι τέλους. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και το ΠΑΣΟΚ» τόνισε στη δική του ανάρτηση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καραμέρος.
Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού εξέφρασε και ο Περισσός. Στη σχετική ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρεται ότι ο Κώστας Σημίτης «υπήρξε ένας πολιτικός αντίπαλος που συνέδεσε το όνομά του με σημαντικά πολιτικά γεγονότα, υπερασπιζόμενος με συνέπεια τις θέσεις και τους στόχους της αστικής πολιτικής».
«Ο Κώστας Σημίτης μάς δίδαξε πολλά. Με το παράδειγμα και το ήθος του», επισήμανε ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, στο συλλυπητήριο μήνυμά του για την απώλεια του πρώην πρωθυπουργού. «Ηταν ένας αγωνιστής της Δημοκρατίας. Ενας τολμηρός μεταρρυθμιστής. Ενας μεγάλος ευρωπαϊστής. Ενας σπουδαίος καθηγητής, αλλά και άνθρωπος. Η σύγχρονη Ελλάδα έχει την υπογραφή του. Αντίο πρόεδρε», προσέθεσε.
«Η Ευρώπη πενθεί μαζί με το λαό της Ελλάδας για την απώλεια του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη», δήλωσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, με ανάρτηση της στο Χ.
Η κυρία Μέτσολα εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήρια της στην οικογένεια του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας και στους δικούς του ανθρώπους ενώ παράλληλα ανέφερε για τον Κώστα Σημίτη: «Ενας βαθιά ευρωπαϊστής και οραματιστής πολιτικός. Ενας ηγέτης του οποίου η παρακαταθήκη διατηρεί μια ξεχωριστή θέση τόσο στην ελληνική όσο και στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News