282
Ο Φρέντερικ ντε Κλερκ το 2020, μια αξιοσέβαστη προσωπικότητα διεθνώς | Brenton Geach/Pool via REUTERS/File Photo

Πέθανε ο Φρέντερικ ντε Κλερκ, ο τελευταίος ηγέτης του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2021, 12:57
Ο Φρέντερικ ντε Κλερκ το 2020, μια αξιοσέβαστη προσωπικότητα διεθνώς
|Brenton Geach/Pool via REUTERS/File Photo

Πέθανε ο Φρέντερικ ντε Κλερκ, ο τελευταίος ηγέτης του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2021, 12:57

Ηταν ένας σύνδεσμος με μια σκοτεινή εποχή της ανθρωπότητας, τελευταίο απομεινάρι από έναν κόσμο θεσμοθετημένων φυλετικών διακρίσεων· ήταν όμως και αυτός τα τελείωσε όλα αυτά. Ο Φρέντερικ ντε Κλερκ, ο τελευταίος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής επί απαρτχάιντ, ο πολιτικός που παρέδωσε την εξουσία στον εμβληματικό Νέλσον Μαντέλα και συγκυβέρνησε μαζί του ώστε να εγγυηθεί την ενότητα της χώρας, έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη, σε ηλικία 85 ετών.

Ο Ντε Κλερκ διατέλεσε πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής από τον Σεπτέμβριο του 1989 ως τον Μάιο του 1994 και αντιπρόεδρος της χώρας από το 1994 ως το 1996. Τιμήθηκε με το Νομπέλ Ειρήνης μαζί με τον Μαντέλα το 1993, για τον ρόλο του στον τερματισμό του καθεστώτος των φυλετικών διακρίσεων που επί δεκαετίες καταδυνάστευε τη χώρα, στερώντας βασικές ελευθερίες από τον μαύρο πληθυσμό και επιτρέποντας στη λευκή μειονότητα να απολαμβάνει απίστευτα προνόμια.

To 1990, έναν χρόνο αφότου πήρε την εξουσία από τον διαβόητο Πίτερ Βίλεμ Μπότα, φανατικό ρατσιστή και ένοχο για μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Ντε Κλερκ προχώρησε σε μια ιστορική ενέργεια, διατάσσοντας την απελευθέρωση του Μαντέλα. Παράλληλα, νομιμοποίησε το κόμμα του Μαντέλα, το Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο (ANC), και έπειτα οδήγησε τη Νότια Αφρική στις πρώτες πολυφυλετικές εκλογές το 1994, όταν και ο Μαντέλα εξελέγη πανηγυρικά πρόεδρος.

O Φρέντερικ ντε Κλερκ με τον Νέλσον Μαντέλα το 1992 στο Νταβός (World Economic Forum)

Σε δήλωση του Ιδρύματος Φρέντερικ ντε Κλερκ, αναφέρθηκε: «Ο πρώην πρόεδρος Φρεντερίκ ντε Κλερκ απεβίωσε γαλήνια στην οικία του στο Φρεσνάγιε του Κέιπ Τάουν, νωρίτερα το πρωί, ύστερα από μάχη με τον καρκίνο».

Τον περασμένο Ιούνιο, το Ιδρυμα είχε γνωστοποιήσει ότι ο Ντε Κλερκ έπασχε από μεσολιθίωμα, μια μορφή καρκίνου που χτυπά τους πνεύμονες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...