494
Ο Εντ Ασνερ ως «Λου Γκραντ», το 1977, στον ρόλο που τον έκανε διάσημο παγκοσμίως | CBS Photo Archive / Getty Images

Πέθανε ο Εντ Ασνερ, διάσημος από τον ρόλο του αρχισυντάκτη Λου Γκραντ

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2021, 12:12
Ο Εντ Ασνερ ως «Λου Γκραντ», το 1977, στον ρόλο που τον έκανε διάσημο παγκοσμίως
| CBS Photo Archive / Getty Images

Πέθανε ο Εντ Ασνερ, διάσημος από τον ρόλο του αρχισυντάκτη Λου Γκραντ

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2021, 12:12

Ο Εντ Ασνερ, ο σπουδαίος κωμικός που έγινε διεθνώς γνωστός ως «Λου Γκραντ» τις δεκαετίες του 1970 και ’80 και τιμήθηκε με επτά βραβεία Εmmy, πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 91 ετών.

«Λυπούμαστε που ανακοινώνουμε ότι ο πολυαγαπημένος μας πατέρας πέθανε ειρηνικά σήμερα το πρωί. Οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν τη λύπη μας. Με ένα φιλί στο κεφάλι – Καληνύχτα μπαμπά, σ’ αγαπάμε», έγραψε η οικογένεια στο Twitter.

Ο Άσνερ ήταν επίσης γνωστός για το ανθρωπιστικό του έργο και τον πολιτικό του ακτιβισμό για προοδευτικούς σκοπούς και προβλήθηκε σε πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα για τις προσπάθειές του με στόχο την απελευθέρωση του μαύρου δημοσιογράφου και ακτιβιστή για τα πολιτικά δικαιώματα, Μούμια Αμπού-Τζαμάλ από τη φυλακή.

Υπήρξε πρόεδρος του Σωματείου Ηθοποιών τη δεκαετία του 1980, με έντονη δραστηριότητα για τα δικαιώματα των εργαζομένων και πρωτοστάτης στην περίφημη απεργία των ηθοποιών. Είχε επίσης επικρίνει έντονα την ανάμειξη των ΗΠΑ σε χώρες της Κεντρικής Αμερικής επί προεδρίας του Ρόναλντ Ρέιγκαν –που είχε επίσης υπάρξει πρόεδρος του Σωματείου Ηθοποιών.

Το 2002, ο Εντ Ασνερ τιμήθηκε από το Σωματείο των Ηθοποιών για το σύνολο της καριέρας του και την προσφορά του – EPA PHOTO AFP/LUCY NICHOLSON/ln/rix

Ο Εντ Ασνερ έγινε γνωστός παίζοντας στην κωμική σειρά «Mary Tyler Moore», η οποία θεωρείται από τις καλύτερες στην ιστορία της αμερικανικής τηλεόρασης, από το 1970 μέχρι το 1977.

Στη συνέχεια, ο χαρακτήρας που έπαιζε, ο αρχισυντάκτης Λου Γκραντ, απέκτησε το δικό του σόου, για μια πενταετία, όμως αυτή τη φορά η σειρά ήταν δραματική και όχι κωμωδία.

Η σειρά ακυρώθηκε το 1982 λόγω της πτώσης της τηλεθέασης, σύμφωνα τότε με το κανάλι CBS, όμως πολλοί θεώρησαν ότι ο πραγματικός λόγος ήταν οι πολιτικές απόψεις του Ασνερ.

Το περιοδικό Newsweek είχε παρομοιάσει τoν θόρυβο που είχε προκαλέσει η αντιπολιτευτική του δραστηριότητα με την επίσκεψη της Τζέιν Φόντα στο Βόρειο Βιετνάμ, τo 1972.

Αργότερα, ο Ασνερ δάνεισε τη φωνή του σε πολλές σειρές κινουμένων σχεδίων και σε ταινίες. Συνολικά προτάθηκε για βραβείο Εmmy 20 φορές στην καριέρα του και το κέρδισε επτά –περισσότερες από οποιονδήποτε άλλον άνδρα ηθοποιό.

Ηταν μάλιστα ο μοναδικός που απέσπασε βραβεία Καλύτερου Ηθοποιού σε Κωμική Σειρά και σε Δραματική Σειρά για την απεικόνιση του ίδιου χαρακτήρα.

Στον κινηματογράφο είχε ρόλους, μεταξύ άλλων, στις ταινίες «J.F.K.» του Όλιβερ Στόουν, «Μπρονξ» με τον Πόλ Νιούμαν, στο γουέστερν «Ελ Ντοράντο» και στην κλασική χριστουγεννιάτικη κωμωδία «Elf», στην οποία υποδύθηκε τον Άγιο Βασίλη.

Επαιξε σε εκατοντάδες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Παρέμεινε ενεργός μέχρι και τα 90 του, κάνοντας εμφανίσεις σε σειρές όπως οι «ER», «The Good Wife», «Grace & Frankie», «Dead to Me» και «Cobra Kai».

«Λίγοι ηθοποιοί διακινδύνευσαν για να αγωνιστούν για κοινωνικούς σκοπούς, όπως έκανε ο Εντ» υπογράμμισε η πρόεδρος του Σωματείου Ηθοποιών, Γκάμπριελ Καρτέρις, σε δήλωσή της για τον θάνατό του. «Πάλεψε με πάθος για τους συναδέλφους του ηθοποιούς, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προεδρία του στο SAG. Αλλά δεν νοιαζόταν μόνον για τους ηθοποιούς. Αγωνίστηκε για θύματα φτώχειας, βίας, πολέμου και κοινωνικής αδικίας, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και σε όλο τον κόσμο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...