360
Ο Μπομπ Ντόουλ κατείχε επί σειρά ετών υψηλές θέσεις στους Ρεπουμπλικανούς | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πέθανε ο Μπομπ Ντόουλ, πρώην γερουσιαστής και υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2021, 19:41
Ο Μπομπ Ντόουλ κατείχε επί σειρά ετών υψηλές θέσεις στους Ρεπουμπλικανούς
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πέθανε ο Μπομπ Ντόουλ, πρώην γερουσιαστής και υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2021, 19:41

Πλήρης ημερών, στα 98 του, έπειτα από δεκαετίες στον δημόσιο βίο των ΗΠΑ, πέθανε την Κυριακή ο Ρεπουμπλικανός πρώην γερουσιαστής Μπομπ Ντόουλ. Εκπροσώπησε το Κάνσας στο Κογκρέσο από το 1961 έως το 1969 στη Βουλή των Αντιπροσώπων και από το 1969 έως το 1996 στη Γερουσία.

Τον περασμένο Φεβρουάριο είχε διαγνωστεί με καρκίνο του πνεύμονα σε προχωρημένο στάδιο.

Γεννημένος στο Κάνσας το 1923, από πατέρα που πωλούσε γαλακτοκομικά και μητέρα που πωλούσε ραπτομηχανές, ήθελε να γίνει γιατρός, αλλά η στράτευσή του στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο τον άλλαξε ολοκληρωτικά.

Λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή του, καθώς τραυματίστηκε στο μέτωπο της Ευρώπης από γερμανικά πυρά. Χτυπήθηκε στο νεφρό, τον ώμο, τον λαιμό και τη σπονδυλική στήλη. Οι γιατροί φοβούνταν ότι τα τραύματα θα του άφηναν μόνιμη αναπηρία, τα ξεπέρασε, αλλά μόνο εν μέρει. Το δεξί του χέρι έμεινε παράλυτο διά βίου και το αριστερό ημιπαράλυτο, δυσκολεύοντας καθημερινές δραστηριότητες, όπως να ντυθεί ή να πιάσει ένα στυλό.

Σπούδασε νομική και μπήκε στην πολιτική τη δεκαετία του ’50. Εκλέχτηκε στη Γερουσία του Κάνσας και το 1960 στην ομοσπονδιακή Βουλή των Αντιπροσώπων. Αργότερα πέρασε στη Γερουσία και στην ηγεσία του προεδρείου των Ρεπουμπλικανών το 1971. Το 1976 ήταν υποψήφιος αντιπρόεδρος στο πλευρό του Τζέραλντ Φορντ, ενώ διετέλεσε επί σειρά ετών αρχηγός της ομάδας των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία.

Ο Μπομπ Ντόουλ με τον Μπιλ Κλίντον μετά το debate, το πρώτο από τα τρία που είχαν, στις 6 Οκτωβρίου 1996 | REUTERS/File Photo

Το 1996 κέρδισε το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία. Η αναμέτρηση με τον ήδη πρόεδρο Μπιλ Κλίντον είχε και τον χαρακτήρα μιας μάχης γενεών. Ο Ντόουλ, ένας άνθρωπος που πολέμησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τον γεννημένο το 1946 Κλίντον, έναν boomer, ένα από τα παιδιά που έζησαν στον μεταπολεμικό κόσμο. «Έχω περάσει και χειρότερα», έγραφε αργότερα για την ήττα του.

Αργότερα αποσύρθηκε από την ενεργό πολιτική, αλλά όχι και από το προσκήνιο, σημειώνει το NBC. Στράφηκε στη διαφήμιση (!), δανείζοντας την εικόνα του για προϊόντα από το Viagra έως τη Visa.

Ποτέ δεν ξέχασε τους βετεράνους, όπως ήταν και ο ίδιος, ούτε στα τελευταία χρόνια της ζωής του, ενώ είχε μακροχρόνιο ενδιαφέρον για τα άτομα με αναπηρίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...