357
Ο Μπερτράν Ταβερνιέ στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μαρόκου, τον Δεκέμβριο του 2019, όπου τιμήθηκε για το σύνολο του έργου του | EPA/JALAL MORCHIDI

Πέθανε ο Μπερτράν Ταβερνιέ, ο γάλλος σκηνοθέτης που ήταν το σινεμά μέσα στο σινεμά

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2021, 14:54
Ο Μπερτράν Ταβερνιέ στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μαρόκου, τον Δεκέμβριο του 2019, όπου τιμήθηκε για το σύνολο του έργου του
|EPA/JALAL MORCHIDI

Πέθανε ο Μπερτράν Ταβερνιέ, ο γάλλος σκηνοθέτης που ήταν το σινεμά μέσα στο σινεμά

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2021, 14:54

Είναι κάποιοι άνθρωποι του κινηματογράφου που δεν είναι πλεονασμός να πούμε ότι είναι το σινεμά μέσα στο σινεμά. Ενας από αυτούς ήταν και ο Μπερτράν Ταβερνιέ, ο εμβληματικός γάλλος σκηνοθέτης πολυβραβευμένων ταινιών, όπως οι «Μια Κυριακή στην εξοχή» και «Μεσάνυχτα και κάτι», ο οποίος έφυγε από τη ζωή στα 79 του.

Την είδηση του θανατου του ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Lumière, του οποίου ήταν πρόεδρος, χωρίς να κάνει γνωστά τα αίτια του θανάτου του.

Ο Ταβερνιέ ξεκίνησε τη σχέση του με την Εβδομη Τέχνη ως κριτικός κινηματογράφου. Εκανε το ντεμπούτο του ως σκηνοθέτης το 1974, με τον «Ρολογά του Σεν Πολ», στο οποίο έπαιζε ο Φιλίπ Νουαρέ και για την οποία τιμήθηκε με την Αργυρή Αρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου. Εκττε συνέχισε να δημιουργεί ακατάπαυστα μέχρι το 2013, όταν κυκλοφόρησε την τελευταία ταινία του, με τίτλο «Ο γάλλος υπουργός», για να ακολουθήσει λίγα χρόνια αργότερα και το τρίωρο ντοκιμαντέρ «Voyage à Travers le Cinéma Français» –ένα υπέροχο ταξίδι στο ίδιο το γαλλικό σινεμά, ένα θαυμάσιο κλείσιμο μιας πορείας γεμάτης ταινίες, παρουσίες στα φεστιβάλ, κείμενα, φιλίες.

Η συνεργασία του με τον πρωταγωνιστή του Φιλίπ Νουαρέ θα ήταν καταλυτική αφού στην πορεία της καριέρας του, μετά τον «Ρολογά του Σεν Πολ», ακολούθησαν «Η γιορτή αρχίζει» το 1975, «Ο ανακριτής και ο δολοφόνος» το 1976, «Το ξεκαθάρισμα» το 1981, «Η Ζωή και Τίποτα άλλο» το 1989, «Η κόρη του Ντ’ Αρτανιάν» το 1994. Αγαπημένη του πρωταγωνιστρια υπήρξε επίσης η Ιζαμπέλ Ιπέρ.

Νουαρέ, Ιπέρ και Ταβερνιέ στα γυρίσματα του «Coup de torchon» (1981)

Πολλές ταινίες του κέρδισαν βραβεία: Ανάμεσά τους, το «Μια Κυριακή στην εξοχή» αυτό της καλύτερης σκηνοθεσίας στις Κάννες, το 1984 και το «Μεσάνυχτα και κάτι», το 1986, που κέρδισε Οσκαρ μουσικής και ήταν υποψήφιο για τις Χρυσές Σφαίρες.

Γεννήθηκε στη Λυών στις 25 Απριλίου 1941 και ήταν γιος του συγγραφέα και μαχητή της γαλλικής αντίστασης Ρενέ Ταβερνιέ. Αθεράπευτα σινεφίλ ως το τέλος, έλεγε: «Εξακολουθώ να έχω το ίδιο πάθος για το σινεμά. Θέλω να βιώσω την έκπληξη, να διασκεδάσω ή να συγκινηθώ από μια ταινία. Ελπίζω ότι είμαι, ακόμα, πολύ νέος σ’ αυτόν τον τομέα. Σαν παιδί, θέλω να βλέπω πράγματα που με κατακλύζουν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...