364
Ο δρ Μπέρναντ Λόουν στο γραφείο του στο Lown Institute, στη Μασαχουσέτη | lowninstitute.org

Πέθανε ο Μπέρναρντ Λόουν, ο γιατρός που εφηύρε τον απινιδωτή

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2021, 14:29
Ο δρ Μπέρναντ Λόουν στο γραφείο του στο Lown Institute, στη Μασαχουσέτη
|lowninstitute.org

Πέθανε ο Μπέρναρντ Λόουν, ο γιατρός που εφηύρε τον απινιδωτή

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2021, 14:29

Απεβίωσε σε ηλικία 99 ετών, στο σπίτι του στο Τσέστνατ Χιλ της Μασαχουσέτης, o διαπρεπής επιστήμονας δρ Μπέρναντ Λόουν, ομότιμος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Κατά τη διάρκεια μιας ερευνητικής καριέρας διάρκειας άνω των 50 ετών, τα επιτεύγματα του Μπέρναντ Λόουν άλλαξαν την Καρδιολογία και όχι μόνο…

Αποτέλεσε τον πρωτοπόρο και εφευρέτη του απινιδωτή συνεχούς ρεύματος, που αποτελεί πλέον το πρότυπο φροντίδας για την καρδιακή ανάνηψη, όπως γράφουν οι New York Times.

Ανέπτυξε επίσης τον καρδιομετατροπέα για τη διόρθωση των διαταραγμένων καρδιακών ρυθμών και καθιέρωσε τη βάση και τους όρους για τη σύγχρονη μονάδα στεφανιαίας φροντίδας.

Το έργο του δρος Λόουν συνέβαλε ουσιαστικά στην κατανόηση του ρόλου των ψυχολογικών παραγόντων στις καρδιακές παθήσεις και υπήρξε άριστος κλινικός δάσκαλος και ομιλητής που ενέπνευσε χιλιάδες φοιτητές Ιατρικής, καθώς και περισσότερους από 200 καρδιολόγους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Lown» του Lown Cardiovascular Group.

Ιδιαίτερη ήταν και η ανθρωπιστική του προσέγγιση για τους ασθενείς, τους φτωχούς και τους πάσχοντες. Ο δρ Λόουν πίστευε ότι οι γιατροί θα πρέπει να είναι οι φυσικοί υποστηρικτές για τη θεραπεία και αποκατάστασή τους, ενώ ακολουθώντας τις αρχές του Ιπποκράτη, δίδασκε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η πρόληψη υγείας.

Ηταν επίσης διάσημος για τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που αναλάμβανε για δικαιοσύνη, κοινωνική ισότητα και ειρήνη, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ήταν ιδρυτής των Ιατρών για την Κοινωνική Ευθύνη και τη δεκαετία του ’80, μαζί με τον δρα Γιεβγιένι Τζάζοβ από την τότε Σοβιετική Ενωση, συνίδρυσαν την Ενωση Διεθνών Ιατρών για την Πρόληψη του Πυρηνικού Πολέμου (International Physicians for the Prevention of Nuclear War, IPPNW).

Αξιομνημόνευτο είναι ότι ο δρ Λόουν είχε παρουσιάσει την οργάνωση και τους στόχους της σε γνωστό ξενοδοχείο στην Αθήνα κατά την ιδρυτική εκδήλωση του ελληνικού κλάδου της IPPNW το 1983.

Η πολύπλευρη δραστηριοποίησή του IPPNW αναγνωρίστηκε το 1985 με το Νομπέλ Ειρήνης, καθώς και με άλλες τιμητικές βραβεύσεις τα επόμενα χρόνια.

Ο δρ Λόουν δημιούργησε και άλλους οργανισμούς, ανάμεσα στους οποίους ήταν το ProCor, για την προώθηση της καρδιαγγειακής υγείας και προβλέποντας έγκαιρα την επικείμενη επιδημία των καρδιαγγειακών παθήσεων που αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου και απειλούν την υγεία και τις οικονομίες των αναπτυσσόμενων χωρών σε όλο τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...