756
Η Τζέιν Μπίρκιν φωτογραφισμένη τη δεκαετία του 1960 | GettyImages

Πέθανε η βρετανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός Τζέιν Μπίρκιν

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2023, 15:37
Η Τζέιν Μπίρκιν φωτογραφισμένη τη δεκαετία του 1960
|GettyImages

Πέθανε η βρετανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός Τζέιν Μπίρκιν

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2023, 15:37

Ηθοποιός, μοντέλο, τραγουδίστρια και σύμβολο των ’60s και των ’70s. Η Τζέιν Μπίρκιν, «μούσα» του Σερζ Γκενσμπούργκ, βρέθηκε νεκρή μέσα στο σπίτι της στο Παρίσι.

Την είδηση μετέφερε την Κυριακή η εφημερίδα Le Parisien και το τηλεοπτικό δίκτυο BFM επικαλούμενα πρόσωπα του στενού της κύκλου. Ηταν 76 ετών.

Γεννημένη στο Λονδίνο το 1946, η Μπίρκιν, αν και πολιτογραφήθηκε Γαλλίδα,  διατηρούσε πάντα τη βρετανική προφορά της.

Σε ηλικία 19 ετών, παντρεύτηκε τον διάσημο συνθέτη Τζον Μπάρι. Το 1967, μετά την αποτυχία του γάμου της και τη γέννηση της κόρης της Κέιτ Μπάρι (1967-2013), ο σκηνοθέτης Πιερ Γκριμπλά την κάλεσε στη Γαλλία  για μια οντισιόν για την ταινία του «Slogan», στην οποία θα πρωταγωνιστούσε ο Σερζ Γκενσμπούργκ, ήδη διάσημος συνθέτης και τραγουδιστής.

H Tζέιν Μπίρκιν (δεξιά) με την κόρη της Σαρλότ Γκενσμπούργκ τον Αύγουστο του 2021 στην Ανγκουλέμ της Γαλλίας (Stephane Cardinale – Corbis/Corbis via Getty Images)

Η μεταξύ τους έλξη υπήρξε μοιραία και η Μπίρκιν εγκαταστάθηκε στη Γαλλία. Ηταν η αρχή μιας πολυετούς επαγγελματικής και προσωπικής σχέσης.

Με τον Σερζ Γκενσμπούργκ αποτέλεσαν διάσημο ζευγάρι της παριζιάνικης καλλιτεχνικής ζωής –κάποιοι τους αποκαλούσαν «η ωραία και το τέρας»–, ενώ το 1969 η φήμη τους εκτοξεύθηκε διεθνώς χάρη στην επιτυχία του άλμπουμ «Jane Birkin / Serge Gainsbourg» και κυρίως του «Je t’aime… moi non plus», ενός προκλητικά αισθησιακού τραγουσιού που γνώρισε παγκόσμια επιτυχία –παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας του σε ορισμένες χώρες–, το οποίο αρχικά ο Γκενσμπούργκ είχε γράψει για την «κρυφή» ερωμένη του Μπριζίτ Μπαρντό.

Το 1971 γεννήθηκε η κόρη τους, Σαρλότ Γκενσμπούργ, επίσης διάσημη ηθοποιός και τραγουδίστρια. Το 1976 η Μπίρκιν εμφανίστηκε στην αμφιλεγόμενη ταινία «Je t’aime moi non plus», σε σκηνοθεσία του Γκενσμπούργκ. Συνέχισε την κινηματογραφική της καριέρα εμφανιζόμενη στις κινηματογραφικές μεταφορές των βιβλίων της Αγκαθα Κρίστι «Εγκλημα στο Νείλο» (1978) και «Δύο εγκλήματα κάτω από τον ήλιο» (1982) κ.α.

Με τον Σερζ Γκενσμπούργκ έμειναν μαζί για 13 χρόνια, με τη θυελλώδη σχέση του να τροφοδοτεί διαρκώς το ενδιαφέρον του κοινού και τα μέσα ενημέρωσης. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 χώρισαν και η προσωπική και επαγγελματική της ζωή υπέστη σοβαρή αναστάτωση.

Συνέχισε, ωστόσο, να εργάζεται ως ηθοποιός και τραγουδίστρια, εμφανιζόμενη σε διάφορες ανεξάρτητες ταινίες, ενώ ηχογράφησε αρκετά σόλο άλμπουμ. Ο Σερζ Γκενσμπούργκ συνέχισε να συνθέτει τραγούδια για εκείνη και το άλμπουμ της «Baby Only in Babylone» σημείωσε μεγάλη επιτυχία το 1983.

Τον Μάρτιο του 1991 η Τζέιν Μπίρκιν έχασε μέσα σε λίγες μέρες τον Σερζ Γκενσμπούργκ (πέθανε στις 2 Μαρτίου) και τον πατέρα της Ντέιβιντ Μπίρκιν (πέθανε στις 7 Μαρτίου σε ηλικία 77 ετών, την ημέρα της κηδείας του Σερζ). Εδωσε μια παράσταση στο Casino de Paris το 1991, δύο μήνες μετά τον θάνατο του Γκενσμπούργκ, την οποία και του αφιέρωσε.

Το 1991 εμφανίστηκε στη μίνι σειρά «Red Fox» και το 1998 στην αμερικανική δραματική ταινία του Τζέιμς Αϊβορι «A Soldier’s Daughter Never Cries». Το 2016 πρωταγωνίστησε στην υποψήφια για το Οσκαρ ταινία μικρού μήκους «La femme et le TGV», για την οποία δήλωσε ότι θα ήταν η τελευταία της.

Το 2013, η 46χρονη φωτογράφος Κέιτ Μπάρι, η μεγαλύτερη κόρη της Τζέιν Μπίρκιν, αυτοκτόνησε πέφτοντας από το παράθυρο του διαμερίσματός της στο Παρίσι.

Το 2017, κυκλοφόρησε το δέκατο τρίτο άλμπουμ της, «Birkin-Gainsbourg le symphonique», με συμφωνικές διασκευές των πιο διάσημων τραγουδιών της.

Την Τζέιν Μπίρκιν τίμησε ο οίκος μόδας Hermès ονομάζοντας μια από τις πιο διάσημες τσάντες του Hermès Birkin.

Συνολικά, κυκλοφόρησε 14 άλμπουμ, πρωταγωνίστησε ή συμμετείχε σε 70 ταινίες μεγάλου μήκους, σε εννιά θεατρικές παραστάσεις και σε 11 τηλεοπτικές παραγωγές, σκηνοθέτησε δύο ταινίες και έγραψε το σενάριο τριών.

«Οταν βλέπω τους Γάλλους να ακούνε παλιά τραγούδια, 40 ετών, ξέρω ότι αποτελούν μέρος της ιστορίας τους. Αλλά και εκείνοι αποτελούν μέρος της δικής μου ιστορίας» είχε δηλώσει με αφορμή, το 2018, την έκδοση του προσωπικού ημερολογίου της, «Munkey diaries», όπου μεταξύ άλλων μιλούσε ανοιχτά για τη λευχαιμία που χρειάστηκε να αντιμετωπίσει, η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη ζωή της στα τέλη της δεκαετίας του 1990.  

Μακρόν: «Ηταν ένα είδωλο για τη Γαλλία»

Με ένα μήνυμά του στο Twitter αποχαιρέτησε την Τζέιν Μπίρκιν ο Εμανουέλ Μακρόν. «Επειδή ενσάρκωσε την ελευθερία, επειδή τραγούδησε τις πιο όμορφες λέξεις της γλώσσας μας, η Τζέιν Μπίρκιν ήταν ένα είδωλο για την Γαλλία. Μια ολοκληρωμένη καλλιτέχνης, η φωνή της ήταν τόσο απαλή όσο φλογερές ήταν οι σχέσεις της. Μας κληροδοτεί μελωδίες και εικόνες που δεν θα μας εγκαταλείψουν», έγραψε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...