888
Η Σοφία Κοκοσαλάκη στη διάρκεια της έκθεσης «Contemporary Minoans» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, τον Μάιο του 2018 | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πέθανε στα 47 της η σχεδιάστρια μόδας Σοφία Κοκοσαλάκη

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2019, 14:47
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 14/10/2019 17:19
Η Σοφία Κοκοσαλάκη στη διάρκεια της έκθεσης «Contemporary Minoans» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, τον Μάιο του 2018
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πέθανε στα 47 της η σχεδιάστρια μόδας Σοφία Κοκοσαλάκη

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2019, 14:47
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 14/10/2019 17:19

Πέθανε σε ηλικία 47 ετών η σχεδιάστρια μόδας Σοφία Κοκοσαλάκη.

Η εκλιπούσα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα το 1972 και εδώ και πολλά χρόνια, διέμενε στο Λονδίνο. Αρχικά, σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αργότερα έγινε δεκτή στο Κεντρικό Κολέγιο Τεχνών και Διακόσμησης Αγίου Μαρτίνου (Central Saint Martins College of Art and Design) του Λονδίνου, από όπου αποφοίτησε το 1998.

Το 2006, εξηγούσε στα «ΝΕΑ» γιατί έφυγε από την Ελλάδα: «Εφυγα από την Ελλάδα γιατί τότε υπήρχαν μόνο τρεις επιχειρηματίες που ασχολούνταν επαγγελματικά με τη μόδα. Δεν θα μπορούσα λοιπόν να γίνω σχεδιάστρια και να μην έχω πελάτες να αγοράζουν τις συλλογές μου. Εφυγα από ανάγκη και διάλεξα το Λονδίνο γιατί εκείνη την εποχή κάτι δημιουργικά καλό συνέβαινε εκεί».

Νωρίτερα, είχε συνεργαστεί με το ελληνικό περιοδικό «Γυναίκα» σε θέματα μόδας ενώ ήδη δημιουργίες της πωλούνταν σε καταστήματα μόδας της Ελλάδας.

Το 1999 παρουσίασε την πρώτη της συλλογή για άντρες και γυναίκες. Σταθερή πηγή έμπνευσής της ήταν η Αρχαία Ελλάδα.

Η σχεδιάστρα στο ατελιέ της

Το 2002 έλαβε το βραβείο του περιοδικού «ELLE», και την ίδια χρονιά τής ανατέθηκε ο σχεδιασμός των κοστουμιών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Για τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, είχε δηλώσει πως ήταν το αποκορύφωμα της καριέρας της και ότι την έκανε να θέλει να δουλέψει σκληρότερα και ακόμα πιο δημιουργικά. «Δούλεψα με τόσο ταλαντούχους ανθρώπους που αισθανόμουν συνέχεια ότι πρέπει να κάνω κι άλλα, πιο μεγάλα πράγματα».

Το φόρεμα της Μπιόρκ στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 ήταν δημιουργία της Σοφίας Κοκοσαλάκη

Το 2004, κέρδισε το βραβείο New Generation Designer.

Το 2013 τιμήθηκε από τη βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα, ως Ελληνίδα που διαπρέπει στην Αγγλία. «Ηταν μια πολύ ξεχωριστή εκδήλωση διότι αναγνωρίστηκε κατά κάποιον τρόπο η προσφορά μου σε δύο κουλτούρες, σε δύο χώρες. Τόσα χρόνια τώρα προσπαθώ μέσα από τη δουλειά μου να συμφιλιώσω και να εκσυγχρονίσω δύο διαφορετικές και ακραίες αισθητικές προσεγγίσεις, την κλασική και την παραδοσιακή ελληνική, έναντι του βρετανικού street culture που βασιλεύει στο Λονδίνο», είχε δηλώσει στο protothema.

Μερικά από τα εκατοντάδες κοστούμια που σχεδίασε η Σοφία Κοκοσαλάκη για την τελετή έναρξης του «Αθήνα 2004»

Το 2015, σχεδίασε τις στολές της Aegean Airlines.

Οι στολές της Aegean, σχεδιασμένες από την Σοφία Κοκοσαλάκη

Η εκλιπούσα είχε μία κόρη, για την οποία είχε δηλώσει, σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή», τον Ιούνιο του 2014 : «Η γέννησή της με πήγε μπροστά, γιατί με έκανε πιο ευτυχισμένη. Τι θα είχα στα 70 μου χρόνια να κοιτάζω; Φωτογραφίες με συλλογές μόδας;».

Mε μία από τις δημιουργίες της

Tα ρούχα της χαρακτηρίζονται από τον διεθνή κυρίως Τύπο ως βαθιά επηρεασμένα από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό σε συνδυασμό με σύγχρονα στοιχεία, αλλά ταυτόχρονα διατηρούν ένα διαχρονικό στιλ, αντίθετα με τις εφήμερες προσταγές της μόδας.

Τα υλικά που χρησιμοποιούσε ήταν υψηλής ποιότητας υφάσματα και δέρματα, τα οποία συνήθως ράβονταν στο χέρι.

Τον Μάιο του 2018, είχε τιμηθεί από την Περιφέρεια Κρήτης για την προσφορά της «στην ανάδειξη της διαχρονικής επιρροής και ευρείας αποτύπωσης του Μινωικού Πολιτισμού στην παγκόσμια σκηνή της σύγχρονης δημιουργίας». Εδώ, με τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, την διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου Στέλλα Μανδαλάκη (δεξιά) και την οργανώτρια της εκδήλωσης Κατερίνα  Φρέντζου, ιδρύτρια της Branding Heritage

Στα κοσμήματα που επίσης σχεδίαζε, υπήρχαν δημιουργίες από χρυσό, καθρέφτες, πέρλες, μάρμαρο Νάξου και πολύτιμους λίθους με αρχαιοελληνικά μοτίβα και urban λεπτομέρειες.

Η ίδια μάλιστα, αποδεικνύοντας τη βαθιά αγάπη της για την Ελλάδα και τους ανθρώπους της, είχε αναθέσει την κατασκευή τους αποκλειστικά σε τεχνίτες στην Αθήνα.

Το 2006, εξηγούσε στα «ΝΕΑ» τον τρόπο με τον οποίο προσέγγιζε τη δημιουργική διαδικασία της δουλειάς της: «Βλέπω τα κομμάτια ενός ρούχου, τα μανίκια, τον γιακά, το μέρος από ένα φόρεμα ή ένα σακάκι σαν λέξεις, με τις οποίες εγώ προσπαθώ να συντάξω ένα κείμενο. Οσο πιο ολοκληρωμένες είναι οι προτάσεις μου τόσο πιο σαφές είναι το κείμενο και τότε η συλλογή μου δείχνει προς μία νέα κατεύθυνση, που είναι και το ζητούμενο της μόδας από κάθε σχεδιαστή. Γιατί η μόδα χρειάζεται πειθαρχία».

Η διάσημη ηθοποιός Τίλντα Σουίντον με φόρεμα της Σοφίας Κοκοσαλάκη – Facebook
Μενδώνη: «Η Σοφία πρόβαλε την Ελλάδα και τον διαχρονικό πολιτισμό της»

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την απώλεια της:

«Είναι εξαιρετικά λυπηρό όταν φεύγει από τη ζωή ένας νέος άνθρωπος, ένα δημιουργικό πνεύμα, μια γυναίκα δυναμική, αυτοδημιούργητη, που για μια εικοσαετία πρωταγωνίστησε στον σκληρό και ανταγωνιστικό χώρο της διεθνούς μόδας.

Η Σοφία Κοκοσαλάκη εμπνεύστηκε από την Κρήτη που λάτρευε, από τον ενδυματολογικό θησαυρό της αρχαιοελληνικής και λαϊκής παράδοσης. Μετουσίωσε αυτές τις επιρροές σε σύγχρονες δημιουργίες, ρούχα με πτυχώσεις και κοσμήματα, ως γλυπτά που δανείστηκαν στοιχεία της αρχαίας μικρογλυπτικής.

Η Σοφία κατέκτησε τον κόσμο της μόδας, προβάλλοντας την Ελλάδα και τον διαχρονικό πολιτισμό της.

Η συμβολή της, με τον σχεδιασμό των κουστουμιών, στις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, υπήρξε καθοριστική για την παγκόσμια απήχησή τους.

Το ταλέντο και η ακτινοβολία της Σοφίας Κοκοσαλάκη τίμησαν την ελληνική δημιουργία διεθνώς. Η απουσία της θα είναι αισθητή. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά της και στους φίλους της».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...