240
H Νισέλ Νίκολς ως υποσμηναγός Ουχούρα στη «γέφυρα» του «USS Enterprise» | NBC

Πέθανε η Νισέλ Νίκολς, η ηθοποιός που χειραφέτησε τους Αφροαμερικανούς μέσα από το «Star Trek»

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2022, 08:57
H Νισέλ Νίκολς ως υποσμηναγός Ουχούρα στη «γέφυρα» του «USS Enterprise»
|NBC

Πέθανε η Νισέλ Νίκολς, η ηθοποιός που χειραφέτησε τους Αφροαμερικανούς μέσα από το «Star Trek»

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2022, 08:57

Την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 89 ετών, άφησε η αμερικανίδα ηθοποιός Νισέλ Νίκολς, η οποία έγινε ευρύτερη γνωστή για τον ρόλο της «υποσμηναγού Ουχούρα» στην τηλεοπτική σειρά «Star Trek» τη δεκαετία του 1960.

«Χθες το βράδυ, η μητέρα μου Νισέλ Νίκολς πέθανε από φυσικά αίτια», έγραψε ο Κάιλ Τζόνσον, ο γιος της, στην επίσημη σελίδα της Νίκολς στο Facebook. Το φως της ωστόσο, όπως οι αρχαίοι γαλαξίες που τώρα βλέπουμε για πρώτη φορά, θα παραμείνει για εμάς και τις μελλοντικές γενιές για να το απολαμβάνουμε, να μαθαίνουμε και να αντλούμε έμπνευση από αυτό», προσέθεσε.

Η Νίκολς, ως υποσμηναγός Ουχούρα, δεν ήταν μια απλή περίπτωση πρωταγωνίστριας –το αντίθετο. Υπήρξε ένα σύμβολο, που άθελά της άλλαξε τον τρόπο που το τηλεοπτικό κοινό βλέπει τους Αφροαμερικανούς.

Το «Star Trek» είχε ξεκινήσει να προβάλλεται το 1966, δύο μόλις χρόνια μετά την κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων στις ΗΠΑ, σε κάποιες Πολιτείες ο γάμος μεταξύ λευκών και μαύρων ήταν ακόμα παράνομος και τα «μεικτά» ζευγάρια ήταν όχι μόνο εξαιρετικά σπάνια αλλά και ταμπού. Οι Αφροαμερικανοί στην τηλεόραση ήταν περιορισμένοι σε δεύτερους ρόλους που επιβεβαίωναν τα φυλετικά κλισέ.

Ομως η Νίκολς, ως «Ουχούρα», εμφανιζόταν σε θέση ευθύνης στη γέφυρα του «USS Enterprise». Ηταν μια Αφροαμερικανή δίπλα στον Κάπτεν Κερκ (Γουίλιαμ Σάτνερ) και σε ένα επεισόδιο μάλιστα φιλήθηκαν.

Η Γούπι Γκόλντμεργκ έχει διηγηθεί τη στιγμή που είδε για πρώτη φορά τη Νίκολς στο «Star Trek»: έτρεξε στη μητέρα της φωνάζοντας: «Ελα γρήγορα! Είναι μια μαύρη στην τηλεόραση και δεν παίζει την υπηρέτρια!»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...