Λένε ότι η μόδα μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Η Μέρι Κουάντ ήταν η απόδειξη. Ήταν η σχεδιάστρια μόδας που καθιέρωσε τη μίνι φούστα —έντυσε τα ευτυχισμένα «swinging» 60s και χειραφέτησε τη γυναίκα σε βαθμό ασύλληπτο, για τα δεδομένα της εποχής και όχι μόνο. Αυτή η δημιουργός, η οραματίστρια μιας νέας γυναίκας και μιας νέας συμπεριφοράς, έφυγε από τη ζωή στα 93 της χρόνια, όπως ανακοίνωσε τη Μ. Πέμπτη η οικογένειά της.
Η Μέρι Κουάντ, κεντρικό πρόσωπο των «swinging sixties», ήταν μία από τις γνωστότερες σχεδιάστριες μόδας του 20ού αιώνα και εξαιρετικά καινοτόμα, αναφέρεται στην ανακοίνωση της οικογενείας της.
Γεννημένη το 1930 στο Λονδίνο, άνοιξε την πρώτη της μπουτίκ, το Bazaar, στο Τσέλσι το 1955, την εποχή που η συνοικία γνώριζε την μεγάλη της άνθηση. Το κατάστημα ρούχων και αξεσουάρ έγινε γρήγορα ο τόπος συνάντησης των Beatles ή των Rolling Stones, της Μπριζίτ Μπαρντό, της Οντρεϊ Χέμπορν.
Η Μέρι Κουάντ καθιέρωσε τα μίνι φορέματα και τις μίνι φούστες, σε απλές γραμμές και ζωηρά χρώματα. Αλλά οι γυναίκες τής οφείλουν επίσης το σορτς, τα hot-pants, τα πλαστικά αδιάβροχα, την αδιάβροχη μάσκαρα, τις κασετίνες του μακιγιάζ.
Ένα από τα χαρακτηριστικά της, εξάλλου, αυτό που την ξεχώριζε στον κόσμο της μόδας, σε βαθμό που πολλοί ομότιμοί της να τη φθονούν —«η Κοκό Σανέλ με μισούσε», είχε πει— ήταν ότι συνδύαζε τόσο την καινοτομία και την τόλμη στον σχεδιασμό με το ταπεινό λιανικό εμπόριο, φέρνοντας έτσι τις δημιουργίες της πιο κοντά στις πλατιές μάζες, στα κορίτσια της διπλανής πόρτας.
«Τα ρούχα μου κόλλαγαν στη μόδα των εφήβων, στην pop, στα μπαρ του εσπρέσο, στα κλαμπ της τζαζ», έγραφε στην πρώτη της αυτοβιογραφία «Quant by Quant» που κυκλοφόρησε το 1965.
Όπως σημείωσε ο Guardian, η Κουάντ «υποστήριζε» ότι δημιούργησε τη μίνι φούστα, αλλά ο Γάλλος Αντρέ Κουρέζ (André Courrèges) μπορούσε να πει το ίδιο.
Ομως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ήταν το όραμα της Κουάντ που έκανε τη μίνι φούστα ένα σύμβολο: δεν ήταν ένα κομμάτι ρούχου, αλλά συμβόλιζε έναν ολόκληρο νέο τρόπο ζωής. Στα χέρια της Κουάντ, η μίνι φούστα ήταν η «στενογραφία» για μια νέα συμπεριφορά της γυναίκας που επέλεγε να τη φορέσει. «Πάντα έλεγε ότι την ονόμασε από το αγαπημένο της Mini Cooper. Το να φοράς μίνι φούστα ήταν σαν να έκοβες δρόμο για μια ζωή σε νέα ταχύτητα», έγραψε στη νεκρολογία της Κουάντ η Τζες Κάρτνερ-Μόρλεϊ.
«Οι κανόνες εφευρίσκονται για τους τεμπέληδες που δεν θέλουν να σκέφτονται μόνοι τους» έλεγε. Και ήταν η ζωντανή απόδειξη για αυτό.
Σήμερα, οι επανάσταση που έφερε η Κουάντ ως προς τι μπορεί να φοράει ένας άνθρωπος μας φαίνονται αυτονόητες. Εξήντα χρόνια πίσω, δεν ήταν. Μόνο όσοι έζησαν την εποχή της ή, έστω τον απόηχό της, καταλαβαίνουν τι έκανε αυτή η βρετανίδα δημιουργός, με ένα μικρό κομμάτι ύφασμα.
Υπό μία έννοια, οι γυναίκες οφείλουν στην Κουάντ, αν όχι τη σεξουαλική απελευθέρωση, σίγουρα την γκαρνταρόμπα της.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News