209
Η εικόνα της δασικής πυρκαγιάς στο Περού την 29η Ιουνίου | Ministry of Culture of Peru/Handout via REUTERS

Περού: Πυρκαγιά απειλεί το Μάτσου Πίτσου

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2022, 15:10
Η εικόνα της δασικής πυρκαγιάς στο Περού την 29η Ιουνίου
|Ministry of Culture of Peru/Handout via REUTERS

Περού: Πυρκαγιά απειλεί το Μάτσου Πίτσου

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2022, 15:10

Μάχη με τις φλόγες έδιναν από την Πέμπτη περουβιανοί πυροσβέστες προκειμένου να περιορίσουν δασική πυρκαγιά κοντά στο Μάτσου Πίτσου, την ακρόπολη των Ίνκα. Η φωτιά που μαινόταν και το πρωί της Παρασκευής απειλούσε να πλησιάσει τον παγκοσμίως γνωστό αρχαιολογικό αυτόν χώρο στις Άνδεις.

Η πυρκαγιά, η οποία την Πέμπτη είχε ήδη κατακάψει περιοχή χονδρικά ίση με τη μισή Πόλη του Βατικανού, εκδηλώθηκε την Τρίτη, όταν αγρότες έβαλαν φωτιά σε χαμηλή βλάστηση καθώς προετοίμαζαν τα χωράφια τους για τη νέα σπορά. Ως την Τετάρτη, είχαν απανθρακωθεί κάπου 200 στρέμματα γης, σύμφωνα με τον δήμαρχο της κοντινής πόλης Κούσκο.

Το Μάτσου Πίτσου, συγκρότημα λίθινων κτιριακών δομών στην κορυφή βουνού, οικοδομήθηκε πριν από 500 και πλέον χρόνια από την αυτοκρατορία των Ίνκα, η οποία εκτεινόταν σε μεγάλο μέρος της νότιας Αμερικής, από τον Ισημερινό μέχρι τη Χιλή. Ο αρχαιολογικός χώρος στο Μάτσου Πίτσου θεωρείται ένα από τα επτά σύγχρονα θαύματα του κόσμου.

Το γεγονός ότι οι φλόγες καίνε σε δυσπρόσιτη, απομονωμένη περιοχή περιπλέκει τις επιχειρήσεις της πυροσβεστικής.

«Δίνουμε μάχη με αυτή την πυρκαγιά εδώ και δύο ημέρες και δεν έχει καταστεί δυνατό να την ελέγξουμε, καθώς η περιοχή είναι αδιάβατη», εξήγησε ο Ρομπέρτο Αμπάρκα, ο διευθυντής της υπηρεσίας αντιμετώπισης κινδύνων στην επαρχία Κούσκο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...