Πάνω από 900 γυναίκες, το 70% εκ των οποίων ανήλικες και μικρά κορίτσια, εξαφανίστηκαν χωρίς κανένα ίχνος στο Περού τους 3,5 μήνες ισχύος των μέτρων κατά του κορονοϊού, αριθμός που καταγράφει πολύ ανησυχητική άνοδο.
Πριν από την επιβολή της καραντίνας, στη χώρα καταγράφονταν κατά μέσον όρο πέντε εξαφανίσεις γυναικών και κοριτσιών την ημέρα, αλλά ο αριθμός τους αυξήθηκε σε οκτώ αυτή την περίοδο.
Από την 16η Μαρτίου ως την 30ή Ιουνίου, έχουν καταγραφεί 915 εξαφανίσεις γυναικών.
Αν και ορισμένες επανεμφανίστηκαν, δεν είναι δυνατό να πει κανένας με ακρίβεια πόσες συνεχίζουν να είναι αγνοούμενες, επειδή δεν υπάρχει εθνική βάση δεδομένων της αστυνομίας
Κάποιοι προβάλλουν αντίσταση από πλευράς αστυνομίας να ερευνώνται αυτές οι υποθέσεις. Ζητάμε να δημιουργηθεί εθνικό μητρώο για τους εξαφανισμένους, επισήμανε η Ελιάβνα Ρεβογιάρ, υπεύθυνη δικαιωμάτων των γυναικών στον Συνήγορο του Λαού, μια ανεξάρτητη αρχή αρμόδια για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το 2019 διαπράχθηκαν τουλάχιστον 166 γυναικοκτονίες στο Περού. Περίπου μία στις δέκα αρχικά καταχωρίστηκε στα αρχεία της αστυνομίας ως εξαφάνιση.
Το Περού κατατάσσεται στη δεύτερη θέση στη Λατινική Αμερική και τη Καραϊβική ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 (πάνω από 384.000), πίσω μόνο από τη Βραζιλία, και στην τρίτη θέση ως προς τον αριθμό των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 (πάνω από 18.000), πίσω από τη Βραζιλία και το Μεξικό, δύο χώρες με πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News