415
Στρατιώτες φυλάσσουν τόνους κοκαΐνης, που κατασχέθηκαν και αποτεφρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, στη Λίμα | REUTERS/Sebastian Castaneda

Περού: Η κυβέρνηση θα αγοράσει όλη την σοδειά φύλλων κόκας για να μην γίνουν κοκαΐνη

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2022, 11:03
Στρατιώτες φυλάσσουν τόνους κοκαΐνης, που κατασχέθηκαν και αποτεφρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, στη Λίμα
|REUTERS/Sebastian Castaneda

Περού: Η κυβέρνηση θα αγοράσει όλη την σοδειά φύλλων κόκας για να μην γίνουν κοκαΐνη

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2022, 11:03

Η περουβιανή κυβέρνηση θέλει να αγοράσει το σύνολο της σοδειάς φύλλων κόκας, νομιμοποιώντας τις παράνομες καλλιέργειες, για να καταπολεμήσει την διακίνηση κοκαΐνης στη χώρα.

Το Περού είναι μία από τις τρεις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή κοκαΐνης στον κόσμο.

Το μέτρο δύσκολα μπορεί να εφαρμοστεί, δεδομένου ότι ο αριθμός των ανθρώπων που καλλιεργούν παράνομα κόκα στο Περού είναι πολύ μεγάλος.

«Είναι απαραίτητο, για τουλάχιστον έναν χρόνο, να αγοράσουμε τα φύλλα κόκας από τους ήδη καταγεγραμμένους παραγωγούς και όσους θα εγγραφούν στο υπό δημιουργία μητρώο», εξήγησε  ο πρωθυπουργός Ανίβαλ Τόρες, παρουσιάζοντας την πρωτοβουλία.

Περίπου 95.000 νόμιμοι καλλιεργητές κόκας είναι καταγεγραμμένοι στο επίσημο μητρώο. Τα φύλλα που παράγουν, αγοράζει από το 1978 η Εθνική Εταιρεία Κόκας (ENACO), καταβάλλοντας 100 σόλες (περίπου 25 ευρώ) ανά αρόμπα (11,24 κιλά).

Καταναλώνονται υπό μορφή ματέ (διαδεδομένων ροφημάτων στη Λατινική Αμερική), γλυκών, αλεύρων, ή με τη μάσησή τους, παράδοση στις Ανδεις για την καταπολέμηση της κόπωσης και του μεγάλου υψομέτρου, ειδικά στο Περού και στη Βολιβία.

Μία μητέρα και το παιδί της μαζεύουν φύλλα κόκας σε παράνομη φυτεία του Περού – EPA/PAOLO AGUILAR

Σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς, οι παράνομοι καλλιεργητές κόκας είναι περίπου 400.000. Η επιφάνεια των καλλιεργειών εκτιμάται πως φθάνει τα 620.000 στρέμματα και η παραγωγή τους 160.000 τόνους. Το κράτος σήμερα, αγοράζει μόνο 2.500 τόνους, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 1,5%.

Το μέτρο έχει δημιουργήσει και αντιδράσεις.

«Το μήνυμα το οποίο στέλνει η κυβέρνηση, είναι πως νομιμοποιεί την καλλιέργεια κόκας και ότι θα αγοράζει φύλλα κόκας που καλλιεργείται παράνομα. Το μήνυμα είναι ”καλλιεργήστε κόκα”, κι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, διότι μιλάμε για την πρώτη ύλη που χρησιμοποιούν οι διακινητές ναρκωτικών», είπε ο Ρουβέν Βάργκας, πρώην υπουργός Εσωτερικών του Περού.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η Κολομβία και η Βολιβία είναι οι χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή φύλλων κόκας και κοκαΐνης στον κόσμο. Στο Περού, η παραγωγή κοκαΐνης εκτιμάται ότι φθάνει περίπου τους 400 τόνους ετησίως.

«Με την ενθάρρυνση της καλλιέργειας κόκας, ο παραγωγός θα έχει προφανώς δύο αγορές: αυτή του κράτους, που υπόσχεται η κυβέρνηση, κι αυτή των διακινητών των ναρκωτικών», είπε ο πρώην μεταβατικός πρόεδρος Φραντσίσκο Σαγάστι (2020-2021).

Για τον Φερνάντο Ροσπιλιόσι, πρώην υπουργό Εσωτερικών, «η δημιουργία νέου καταλόγου παραγωγών» θα επιτρέψει «στους διακινητές ναρκωτικών να νομιμοποιήσουν» μέρος των δραστηριοτήτων τους.

«Τα ναρκωτικά και η διακίνηση ναρκωτικών καταστρέφουν και μας στερούν την ελευθερία μας. Δεν πρέπει να δίνεται κανένας χώρος στη διακίνηση ναρκωτικών και στις παράνομες δραστηριότητες», δήλωνε ο περουβιανός πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο, που παρέστη στην αποτέφρωση αρκετών τόνων κοκαΐνης.

Το 2021 κατασχέθηκαν και αποτεφρώθηκαν πάνω από 84 τόνοι κοκαΐνης στη χώρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...