768
Εννέα περιβαλλοντικές οργανώσεις θα πάρουν τα πρώτα 700 εκατ. δολάρια από το Ταμείο της Γης που ίδρυσε ο Τζεφ Μπέζος με σκοπό την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής | CreativeProtagon

Τζεφ Μπέζος: Δέκα δισ. δολάρια για το καλό της Γης

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2020, 07:20
Εννέα περιβαλλοντικές οργανώσεις θα πάρουν τα πρώτα 700 εκατ. δολάρια από το Ταμείο της Γης που ίδρυσε ο Τζεφ Μπέζος με σκοπό την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής
|CreativeProtagon

Τζεφ Μπέζος: Δέκα δισ. δολάρια για το καλό της Γης

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2020, 07:20

Το λεγόμενο Ταμείο της Γης (The Earth Fund), το περιβαλλοντικό ίδρυμα που συνέστησε ο ιδιοκτήτης της Amazon Τζεφ Μπέζος τον περασμένο Φεβρουάριο, λίγο προτού ο πλανήτης παραδοθεί στην πανδημία του κορονοϊού, άρχισε να μοιράζει χρήμα από τα 10 δισ. δολάρια με τα οποία το προίκισε ο δημιουργός του.

Το Bezos Earth Fund είναι μια πρωτοβουλία για την υποστήριξη επιστημόνων, ακτιβιστών, «πράσινων» ΜΚΟ και όποιου άλλου έχει μία καλή ιδέα για την καταπολέμηση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Διότι, όπως διακήρυξε και ο ίδιος ο Μπέζος, «η αλλαγή του κλίματος είναι η μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη μας».

Τότε, ο Μπέζος είχε συνοδεύσει την είδηση της δημιουργίας του Ταμείου του με την πληροφορία ότι οι πρώτες εκταμιεύσεις με τη μορφή επιχορηγήσεων για σχετικές με το αντικείμενο «δράσεις» θα γίνουν το καλοκαίρι. Το καλοκαίρι πέρασε με το κοινωνικό και οικονομικό άγχος της περαιτέρω εξάπλωσης της κορονοϊκής πανδημίας, έτσι τίποτε δεν ακούστηκε για τις «πράσινες» επιχορηγήσεις.

Αλλά αυτό σύντομα θα αλλάξει, όπως γίνεται τώρα γνωστό. Η αδράνεια θα τελειώσει. Ηδη από το καλοκαίρι ο Μπέζος πραγματοποίησε πλήθος συνδιαλέξεων με υπευθύνους περιβαλλοντικών οργανισμών και οργανώσεων που ασχολούνται με τη λεγόμενη «φιλανθρωπία του κλίματος». Οι εν λόγω τον ενημέρωσαν για την κατάσταση, και ο Μπέζος είναι πλέον πανέτοιμος να μοιράσει λεφτά.

Η πρώτη εντύπωση του Atlantic, που παρουσίασε το θέμα και επικαλείται αξιόπιστες πηγές, είναι ότι «τα δώρα του Μπέζος δείχνουν ότι δεν δοκιμάζει κάτι νέο στο κλίμα, αλλά ενισχύει το παλιό καθεστώς». Το οποίο σημαίνει ότι «θα δώσει 100 εκατ. δολάρια σε καθεμία από τέσσερις από τις πιο σημαντικές περιβαλλοντικές ομάδες στις ΗΠΑ και παγκοσμίως, στις Nature Conservancy, Environmental Defense Fund, Natural Resources Defense Council και World Wildlife Fund». Στην πεπατημένη, δηλαδή.

Ο Τζεφ Μπέζος τον περασμένο Ιούλιο κατέθεσε μέσω τηλεδιάσκεψης ως CEO της Amazon στην αντιμονοπωλιακή επιτροπή της αμερικανικής Βουλής που είναι αρμόδια να ελέγχει και το καθεστώς λειτουργίας και των χρυσοφόρων διαδικτυακών πλατφορμών. Ωστόσο, βρήκε χρόνο και για «πράσινες» επαφές σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο της Γης (EPA/Graeme Jennings / POOL)

Οι ίδιοι πληροφοριοδότες είπαν στο Atlantic ότι ο αμερικανός κροίσος έχει δεσμεύσει άλλα 100 εκατ. δολάρια για το World Resources Institute, έναν ερευνητικό οργανισμό περί βιωσιμότητας. Επιπλέον έχει υποσχεθεί μικρότερα ποσά (από 10 εκατ. δολάρια μέχρι και 50 εκατ. δολάρια) σε τέσσερις ΜΚΟ με εξειδίκευση στην έρευνα για το κλίμα και για την ενέργεια. Αυτοί οι «πράσινοι» φορείς που θα απορροφήσουν τον πακτωλό των δολαρίων είναι οι Energy Foundation, Union of Concerned Scientists, ClimateWorks Foundation και Rocky Mountain Institute.

Ολοι οι ευεργετούμενοι από τον Μπέζος φορείς έχουν μεγάλους προϋπολογισμούς, γράφει το Atlantic, με αυτόν του Nature Conservancy να υπερβαίνει τα 930 εκατ. δολάρια για το 2018. Ολα τα ιδρύματα που θα εισπράξουν το «πράσινο» χρήμα έχουν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, γραφεία και επιχειρήσεις σε όλον τον κόσμο και αρκετό προσωπικό ώστε να στέλνουν αντιπροσωπείες σε συνέδρια του ΟΗΕ. Ολα τα λεφτά που θα πάρουν οι παραπάνω (περί τα 700 εκατ. δολάρια) δεν αντιστοιχούν παρά στο 7% της αρχικής δέσμευσης του Μπέζος για τα κεφάλαια του Ταμείου της Γης.

Ανθρωποι του ίδιου του Ταμείου, πάντως, μίλησαν στον ιστότοπο και, χωρίς να δώσουν αναλυτικές εξηγήσεις, είπαν ότι επίκεινται και άλλες χρηματοδοτήσεις, σε μικρότερους περιβαλλοντικούς φορείς, υπογραμμίζοντας το τεράστιο αποθεματικό του Ταμείου της Γης. «Να μείνετε συντονισμένοι» είπαν με νόημα στο Atlantic, εννοώντας ότι στην ώρα τους όλα θα γίνουν γνωστά, ο κόσμος θα μάθει και τους δικαιούχους και τα ποσά.

Το σχόλιο του Atlantic για όλα τα παραπάνω είναι ότι «αυτοί οι πρώτοι δικαιούχοι αντιπροσωπεύουν την παλαιότερη και, όπως θα έλεγαν κάποιοι, ξεπερασμένη προσέγγιση στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής». Και εξηγείται αμέσως: «Ο νεότερος από αυτούς, το ίδρυμα ClimateWorks, ιδρύθηκε το 2008. Οι υπόλοιποι φορείς πριν από περίπου τρεις δεκαετίες ή και περισσότερο».

Υπάρχουν και άλλα οικολογικά κινήματα, παρατηρεί ο ιστότοπος, όπως το Sunrise Movement, το οποίο υποστηρίζει τη διάσημη πια οικολογική πλατφόρμα New Green Deal της «αριστερής πτέρυγας» των Δημοκρατικών, τα οποία δεν λαμβάνουν σέντσι. Ούτε άλλες ομάδες, που συνδυάζουν την οικολογία με τον στόχο της φυλετικής ισότητας, αναμένεται να πάρουν λεφτά. Προς το παρόν οι χρηματοδοτήσεις αφορούν την παλαιά οπτική, που επικεντρώνεται στη βιομηχανική απορρύπανση, ζητώντας τεχνοκρατικές λύσεις που θα μειώσουν αργά τις εκπομπές άνθρακα.

Η πολιτική θέση του Atlantic στο πλανητικό πρόβλημα συνοψίζεται στις παρακάτω γραμμές: «Η ανάλυση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής με καθαρά περιβαλλοντικούς όρους δεν είναι πλέον βιώσιμη στρατηγική. Η κλιματική αλλαγή είναι ένα οικονομικό πρόβλημα και η λύση του υπάρχει στην οικονομική πολιτική. Στην πράσινη ανάπτυξη. Η διαχείριση αυτής της οικονομικής μετάβασης θα απαιτήσει νέα θεσμικά όργανα και ένα νέο είδος οικονομικής εμπειρογνωμοσύνης. Ισως εκεί χρησιμοποιηθούν μερικά από τα υπόλοιπα 9,3 δισ. δολάρια του Μπέζος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...