941
| CreativeProtagon

Θέλεις να σώσεις τον πλανήτη; Γίνε vegan!

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2023, 19:46
|CreativeProtagon

Θέλεις να σώσεις τον πλανήτη; Γίνε vegan!

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2023, 19:46

Η έννοια της σωστής διατροφής είναι κάτι που σίγουρα σχετίζεται με την καλή υγεία και ευεξία. Εχοντας, όμως, σωστές διατροφικές συνήθειες και διατροφική συμπεριφορά, μπορούμε να προστατεύσουμε και το περιβάλλον. Η διατροφή είναι υπεύθυνη για το 25% των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προκαλεί κάθε άνθρωπος. Η vegan διατροφή μειώνει μαζικά τον αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Food, αλλά και στον βρετανικό Guardian

Η έρευνα έδειξε ότι οι δίαιτες vegan είχαν ως αποτέλεσμα 75% λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και μόλυνση των υδάτων, συγκριτικά με τις δίαιτες, στις οποίες καταναλώνονται περισσότερα από 100 γραμμάρια κρέατος την ημέρα, ανά άτομο. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα, οι vegan δίαιτες μειώνουν επίσης κατά 66% την καταστροφή της άγριας ζωής και τη χρήση νερού κατά 54%. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον Guardian, οι  πληθυσμοί που προέρχονται από τις πλουσιότερες και πιο ανεπτυγμένες χώρες, θα πρέπει να μειώσουν σημαντικά την κατανάλωση κρέατος, προκειμένου να μετριαστεί η κλιματική κρίση.

Η νέα μελέτη που παρουσιάζει η βρετανική εφημερίδα ανέλυσε τις διατροφικές συνήθειες 55 χιλιάδων ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Χρησιμοποίησε επίσης δεδομένα από 38 χιλιάδες αγροκτήματα, σε 119 χώρες, προκειμένου να εξηγήσει τις διαφορές που συγκεκριμένα τρόφιμα που παράγονται με διαφορετικούς τρόπους σε διαφορετικά μέρη του πλανήτη, προκαλούν στο περιβάλλον. Ετσι, αυτή η νέα έρευνα καθίσταται πιο λεπτομερής και αξιόπιστη. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι ακόμη και κρέας, όπως το βιολογικό χοιρινό, είναι υπεύθυνο για οκτώ φορές, μεγαλύτερη βλάβη στο περιβάλλον από μία χορτοφαγική διατροφή.

Το παγκόσμιο σύστημα παραγωγής αλλά και κατανάλωσης τροφίμων παράγει το ένα τρίτο των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που τελικά προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ο καθηγητής Πίτερ Σκάρμπορο από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Food δήλωσε πως «οι διατροφικές μας επιλογές έχουν μεγάλο, περιβαλλοντικό αντίκτυπο στον πλανήτη. Η μείωση της ποσότητας κρέατος και γαλακτοκομικών στη διατροφή μας μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στο διατροφικό μας αποτύπωμα».

Κάτι τέτοιο συμβαίνει διότι το παγκόσμιο σύστημα παραγωγής αλλά και κατανάλωσης τροφίμων έχει τεράστιο αντίκτυπο στο περιβάλλον, παράγοντας το ένα τρίτο των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που τελικά προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη. Παράλληλα, το παγκόσμιο σύστημα παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων προκαλεί επίσης το το 80% της ρύπανσης των ποταμών και των λιμνών.

Υπολογίζεται ότι περίπου το 75% της επιφάνειας της Γης χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο, ως επί το πλείστον για κτηνοτροφία και η καταστροφή την δασών είναι ο βασικός λόγος της τεράστιας απώλειας της βιοποικιλότητας, με την οποία σήμερα είναι αντιμέτωπος ολόκληρος ο πλανήτης μας. Σημειώνεται πως η απώλεια της βιοποικιλότητας περιλαμβάνει την εξαφάνιση των ειδών παγκοσμίως, καθώς και την τοπική μείωση ή απώλεια ειδών σε έναν συγκεκριμένο βιότοπο, με αποτέλεσμα την απώλεια βιολογικής ποικιλομορφίας.

Παράλληλα, ο καθηγητής Νιλ Γιαρντ από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας επισημαίνει ότι «η συγκεκριμένη έρευνα προσφέρει ένα σημαντικό σύνολο ευρημάτων για το περιβάλλον. Επίσης, ενισχύει επιστημονικά το επιχείρημα της Επιτροπής Κλιματικής Αλλαγής και της Εθνικής Διατροφικής Στρατηγικής του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και το συμπέρασμα ότι η διατροφική απομάκρυνση από τα ζωικά τρόφιμα μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της χώρας.»

Η συγκεκριμένη μελέτη έδειξε επίσης ότι οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε κρέας – λιγότερο από 50 γραμμάρια την ημέρα – μείωναν στο μισό, τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, συγκριτικά με τις δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε κρέας. Ο καθηγητής Ρίτσαρντ Τίφιν, από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, επισημαίνει πως «η νέα αυτή μελέτη αντιπροσωπεύει την πιο ολοκληρωμένη προσπάθεια σύνδεσης των δεδομένων κατανάλωσης τροφίμων, με τα δεδομένα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παραγωγής τροφίμων».

Οι ερευνητές που διεξήγαγαν τη συγκεκριμένη μελέτη σημειώνουν, παράλληλα, πως εάν οι άνθρωποι που ζουν στις πλουσιότερες και πιο ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη μείωναν δραστικά την πρόσληψη κρέατος στη διατροφή τους, η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων θα γινόταν συγκριτικά πολύ περισσότερο βιώσιμη. Οπως δηλώνουν, επίσης, στη βρετανική εφημερίδα «άλλοι τρόποι για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του συστήματος τροφίμων, όπως η νέα τεχνολογία των τροφίμων και ο περιορισμός των απορριμμάτων τροφίμων, δεν θα ήταν αρκετοί.»

Κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε στον Guardian πως «οι άνθρωποι πρέπει να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις σχετικά με το φαγητό που επιλέγουν να καταναλώνουν.» Απλώς να έχουν κατά νου ότι η χορτοφαγία συνεισφέρει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος. Αρκεί να σκεφθούμε ότι, μια διατροφή πλούσια σε κρέας, απαιτεί την κατανάλωση τριπλάσιων φυσικών πόρων, σε σχέση με μια διατροφή βασισμένη σε φυτικές τροφές.

Στις κτηνοτροφικές μονάδες, τα εκτρεφόμενα ζώα καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφής. Για την παραγωγή ενός κιλού βοδινού, απαιτούνται 7 κιλά φυτικών καρπών για την εκτροφή των αγελάδων μέχρι την σφαγή τους, ενώ για κάθε κιλό χοιρινού, απαιτούνται 4 κιλά φυτικών καρπών. Υπολογίζεται ότι το 70% της αγροτικής γης σε ολόκληρο τον πλανήτη, χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της εκτροφής των ζώων. Αντίστοιχη επιβάρυνση προκαλεί η εκτροφή των ζώων και στην παγκόσμια κατανάλωση νερού.

Η κτηνοτροφία χρησιμοποιεί περίπου το 70% του πόσιμου νερού. Για να παραχθεί ένα κιλό σιταριού απαιτούνται 1.000-2000 λίτρα νερού, ενώ για την παραγωγή ενός κιλού βοδινού, χρειάζονται 13 χιλιάδες έως και 100 χιλιάδες λίτρα νερού. Επιπλέον, τα αντιβιοτικά και οι ορμόνες που χρησιμοποιούνται, καθώς και τα απόβλητα που παράγονται στις κτηνοτροφικές μονάδες, επιβαρύνουν το οικοσύστημα, μέσω της μόλυνσης των υδάτων.

Ενας άλλος λόγος, που η χορτοφαγία συνεισφέρει στην προστασία του περιβάλλοντος, έχει σχέση με την εκτροφή των ζώων. Η εκτεταμένη εκτροφή ζώων, οδηγεί στην εκπομπή μεγάλης ποσότητας ρύπων στην ατμόσφαιρα και συνιστά επιβάρυνση για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Το 1/3 της παραγωγής του μεθανίου, που σχετίζεται με τον ανθρώπινο παράγοντα, παράγεται από τις αγελάδες και τα πρόβατα που εκτρέφονται σε κτηνοτροφικές μονάδες. Μια αγελάδα εκλύει 500 λίτρα μεθανίου ημερησίως. Οι μέθοδοι επεξεργασίας κτηνοτροφικών προϊόντων και η μεταφορά τους – ιδιαίτερα όταν υπάρχουν μεγάλες αποστάσεις – συμμετέχουν στην αύξηση εκπομπής ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...