502
Οι επιστήμονες βασίστηκαν σε δεδομένα παλαιοκλίματος, όπως οι πυρήνες πάγου, για να μελετήσουν τα μοτίβα θέρμανσης της περιοχής | Ulrik Pedersen/NurPhoto via Getty Images

SOS! Πιο ζεστή από ποτέ εδώ και 1.000 χρόνια η Γροιλανδία

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2023, 19:51
Οι επιστήμονες βασίστηκαν σε δεδομένα παλαιοκλίματος, όπως οι πυρήνες πάγου, για να μελετήσουν τα μοτίβα θέρμανσης της περιοχής
|Ulrik Pedersen/NurPhoto via Getty Images

SOS! Πιο ζεστή από ποτέ εδώ και 1.000 χρόνια η Γροιλανδία

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2023, 19:51

Τα υψηλότερα και πιο κρύα μέρη του στρώματος πάγου που καλύπτει τη Γροιλανδία, σε υψόμετρο έως και τρία χλμ. σε πολλές τοποθεσίες, θερμαίνονται γρήγορα και παρουσιάζουν αλλαγές που δεν έχουν προηγούμενο εδώ και τουλάχιστον μια χιλιετία, ανέφεραν επιστήμονες την Τετάρτη.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό έχοντας ανασυνθέσει ένα χρονικό των θερμοκρασιών που επικρατούσαν στη βόρεια και κεντρική Γροιλανδία από το 1.000 μ.Χ. έως το 2011 χάρη στις φυσαλίδες οξυγόνου που ήταν εγκλωβισμένες στο εσωτερικό στρωμάτων πάγου που εξόρυξαν και ανέλυσαν. Τα δείγματα που συγκέντρωσαν «φανέρωσαν» τις διαφορετικές κλιματικές συνθήκες στην περιοχή ανά τους αιώνες, ισχυρίστηκαν.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι σε σύγκριση με τον 20ο αιώνα συνολικά, αυτό το τμήμα της Γροιλανδίας, η τεράστια βορειοκεντρική περιοχή, είναι θερμότερη κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου και ότι ο ρυθμός τήξης και ροής νερού από τους πάγους προς τους ωκεανούς αυξήθηκε.

«Βρίσκουμε τη δεκαετία 2001-2011 τη θερμότερη από ολόκληρη την περίοδο των τελευταίων 1.000 ετών», τόνισε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επιστήμονας στο Ινστιτούτο Alfred Wegener στο Μπρεμερχάβεν της Γερμανίας Μαρία Χόρχολντ.

Βέβαια «δεδομένου ότι η θέρμανση του πλανήτη συνεχίστηκε έκτοτε, το εύρημα των ειδικών πιθανότατα υποεκτιμά το πόσο έχει αλλάξει το κλίμα στις περιοχές μεγάλου υψομέτρου της βόρειας και κεντρικής Γροιλανδίας», σχολίασε ο Κρις Μούνει της Washington Post. Κάτι που φυσικά θα αποτελούσε ακόμη πιο «άσχημα νέα» για τις ακτές του πλανήτη σύμφωνα με τον δημοσιογράφο που καλύπτει το περιβαλλοντικό ρεπορτάζ για την αμερικανική εφημερίδα, «διότι η Γροιλανδία περιέχει αρκετό πάγο για να ανεβάσει τη στάθμη της θάλασσας κατά περισσότερο από 6 μέτρα».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature από την Χόρχολντ και μια ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Alfred Wegener, το Ινστιτούτο Niels Bohr στη Δανία και το Πανεπιστήμιο της Βρέμης στη Γερμανία.

Σύμφωνα με την Ιζαμπέλα Βελιγκόνια, ειδική στους παγετώνες στο Πανεπιστήμιο Ιρβάιν της Καλιφόρνιας, η μελέτη δεν αλλάζει όσα ήδη γνωρίζαμε για το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία, όπως και το ότι πρόκειται για μία συνθήκη η οποία θα είναι δύσκολο να επιβραδυνθεί. «Παρόλα αυτά, αποτελεί ακόμη ένα “καμπανάκι” για τη σοβαρότητα της κατάστασης», προσέθεσε, συμφωνώντας με τον Μούνει: «Πρόκειται για άσχημα νέα για τη Γροιλανδία και για όλους εμάς».

Ορισμένοι επιστήμονες έχουν άλλωστε προειδοποιήσει ότι εάν ο αέρας πάνω από τη Γροιλανδία θερμανθεί αρκετά θα προκληθεί ένας ανατροφοδοτούμενος «κύκλος»:τΤο λιώσιμο μιας στήλης πάγου θα τη κατέβαζε σε χαμηλότερο υψόμετρο εκθέτοντάς τη σε θερμότερο αέρα, που με τη σειρά του θα οδηγούσε σε περαιτέρω λιώσιμο και πτώση, και ούτω καθεξής.

Η Post έκλεισε το δημοσίευμά της με μια ακόμη δυσοίωνη αναφορά. Την ίδια χρονιά που οι ερευνητές έκαναν γεωτρήσεις μέσα από στρώματα πάγου για να πάρουν δείγματα χιονιού και πάγου από εκατοντάδες χρόνια πριν, το 2012, πάνω στα οποία βασίστηκε η παραπάνω μελέτη, «συνέβη κάτι συνταρακτικό στη Γροιλανδία».

«Εκείνο το καλοκαίρι, τον Ιούλιο», θύμισε «παρατηρήθηκαν συνθήκες τήξης στην επιφάνεια τεράστιων εκτάσεων στρωμάτων (σ.σ. μόνιμου) πάγου, ακόμη και σε υπερυψωμένες και πολύ κρύες τοποθεσίες όπως αυτές όπου έλαβε χώρα η έρευνα».

«Αυτή ήταν η πρώτη χρονιά που παρατηρήθηκε το λιώσιμο των πάγων σε αυτά τα υψόμετρα», σύμφωνα με τη Χόρχολντ. «Και τώρα συνεχίζεται».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...