302
Δυσοίωνο κοράκι σε τοπίο αιθαλομίχλης στο Νέο Δελχί | REUTERS/Adnan Abidi - RC1F886AD010

Προϊστορικές οι επιδόσεις μας στο διοξείδιο του άνθρακα!

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2021, 11:21
Δυσοίωνο κοράκι σε τοπίο αιθαλομίχλης στο Νέο Δελχί
|REUTERS/Adnan Abidi - RC1F886AD010

Προϊστορικές οι επιδόσεις μας στο διοξείδιο του άνθρακα!

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2021, 11:21

Πέρσι, με το ξέσπασμα της πανδημίας και την περιστολή ή και την πλήρη κατάργηση της οικονομικής δραστηριότητας σε κάθε επίπεδο, δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι βελτιώθηκε η ποιότητα του αέρα, ως αποτέλεσμα της πολύ περιορισμένης χρήσης ορυκτών καυσίμων. Κάναμε λάθος!

Πλέον οι επιστήμονες λένε ότι επρόκειτο περί ψευδαίσθησης, εκείνο ήταν ένα πρόσκαιρο και ευκαιριακό συμβάν. Οι εκπομπές δεν έχουν μειωθεί, και όσο συνεχίζουμε να εκπέμπουμε ρύπους το διοξείδιο του άνθρακα θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Τον περασμένο Μάιο η συγκέντρωση CO2 στην ατμόσφαιρα της Γης έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ: 419 ppm. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο εδώ και 63 χρόνια λέει ο ιστότοπος Axios, βασισμένος σε μετρήσεις του αμερικανικού ωκεανογραφικού ιδρύματος Scripps και της αμερικανικής κρατικής υπηρεσίας ΝΟΑΑ (National Oceanic and Atmospheric Administration).

«Πρόκειται για το αποκορύφωμα», το οποίο μας γυρίζει σε καιρούς… προϊστορικούς, «τέσσερα με τεσσεράμισι εκατομμύρια χρόνια πίσω, όταν η ατμόσφαιρα του πλανήτη μας είχε παρόμοια συγκέντρωση άνθρακα», γράφει ο ιστότοπος. Δηλαδή επιστρέψαμε στην Πλειόκαινο Εποχή.

Τα δεδομένα που οι επιστήμονες συνέλεξαν από πυρήνα πάγου και δείχνουν πώς ήταν η Γη εκείνον τον καιρό χρησιμεύουν τώρα σαν ισχυρή προειδοποίηση για το μέλλον μας σε αυτόν τον πλανήτη, λένε οι επαΐοντες.

Ο κόσμος, σημειώνει ο Axios, «ξεπέρασε πρώτη φορά το όριο των 400 ppm το 2013, και δεν χρειάστηκαν παρά μόνο οκτώ χρόνια για να φτάσει στο νέο όριο των 420 ppm». Αυτό «αποτελεί ένδειξη αποτυχίας των κρατών να μειώσουν δραστικά τις εκπομπές». Πλέον είναι σχεδόν βέβαιο ότι «και αυτό το νέο όριο θα ξεπεραστεί το επόμενο έτος».

Την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε περιγράφει επιγραμματικά και δραματικά συγχρόνως ένας από τους ειδικούς: «Κινούμαστε όλο και πιο βαθιά σε μια περιοχή όπου δεν επιθυμούμε να φτάσουμε. Κάθε μόριο CO2 παραμένει στον αέρα έως και 1.000 έτη. Και, μιλώντας για τον ανθρώπινο πολιτισμό, αυτές οι εκπομπές είναι για πάντα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...