Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται στο ζωικό βασίλειο ένα κοινωνικό γνώρισμα που μέχρι σήμερα θεωρούσαμε αποκλειστικό προνόμιο του ανθρώπινου είδους.
Αν και οι ελέφαντες είναι από τα ζώα που συντροφεύουν και βοηθούν τον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια, είναι πολλά εκείνα που δεν γνωρίζουμε για τις ικανότητες, τη συμπεριφορά, τις κοινωνικές και προσωπικές τους σχέσεις.
Τα τελευταία χρόνια οι μελέτες για τους ελέφαντες έχουν αποκαλύψει μια σειρά από άγνωστα στοιχεία. Η τελευταία τέτοια έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από διεθνή επιστημονική ομάδα, αναφέρει ότι οι ελέφαντες επικοινωνούν μεταξύ τους χρησιμοποιώντας μεμονωμένα ονόματα που εφευρίσκουν ώστε να ξεχωρίζουν τα μέλη της κοινότητάς τους και να απευθύνονται σε ένα συγκεκριμένο από αυτά.
Ενώ τα δελφίνια και οι παπαγάλοι επικοινωνούν μεταξύ τους μιμούμενοι τον ήχο άλλων από το είδος τους, οι ελέφαντες είναι τα πρώτα ζώα –εκτός του ανθρώπου– που διαπιστώνεται ότι χρησιμοποιούν ονόματα τα οποία δεν περιλαμβάνουν μίμηση.
Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο βρετανικός Guardian, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν αλγόριθμο Τεχνητής Νοημοσύνης με σκοπό να αναλύσει τις κλήσεις δυο κοπαδιών άγριων αφρικανικών ελεφάντων που ζουν στις σαβάνες της Κένυας.
Η επικοινωνία
«Η έρευνα όχι μόνο δείχνει ότι οι ελέφαντες χρησιμοποιούν συγκεκριμένες φωνές για κάθε ελέφαντα, αλλά ότι αναγνωρίζουν και αντιδρούν σε μια κλήση που απευθύνεται σε αυτούς και αγνοούν εκείνες που απευθύνονται σε άλλους. Αυτό δείχνει ότι οι ελέφαντες μπορούν να προσδιορίσουν αν μια κλήση προοριζόταν για αυτούς απλώς ακούγοντας την κλήση, ακόμη και όταν είναι εκτός του αρχικού της πλαισίου» λέει ο Μάικλ Πάρντο, συμπεριφορικός οικολόγος στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Οι ερευνητές μελέτησαν «βουητά» ελεφάντων που καταγράφηκαν στο εθνικό πάρκο Samburu της Κένυας και στο εθνικό πάρκο Amboseli μεταξύ 1986-2022. Χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης εντόπισαν 469 διακριτές κλήσεις, οι οποίες περιλάμβαναν 101 ελέφαντες που έκαναν ένα κάλεσμα σε άλλον ελέφαντα και 117 ελέφαντες που έλαβαν ένα τέτοιο κάλεσμα. Οι ελέφαντες παράγουν ένα μεγάλο εύρος ήχων, από δυνατούς ήχους σαλπίσματος μέχρι βουητά τόσο χαμηλά που δεν μπορούν να ακουστούν από το ανθρώπινο αυτί.
Τα ονόματα δεν χρησιμοποιούνταν πάντα στις κλήσεις των ελεφάντων. Αλλά όταν φώναζαν ονόματα βρίσκονταν συχνά σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους και το έκαναν κατά βάση ενήλικες που απευθύνονταν σε νεαρούς. Αυτό υποδηλώνει ότι οι νεαρής ηλικίας ελέφαντες μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να μάθουν να λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο, να επικοινωνούν δηλαδή με χρήση ονομάτων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News