450
| Facebook/ Shutterstock/ CreativeProtagon

Ο βασιλιάς των Μαορί μίλησε: Οι φάλαινες έχουν νομικά δικαιώματα

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2024, 10:45
|Facebook/ Shutterstock/ CreativeProtagon

Ο βασιλιάς των Μαορί μίλησε: Οι φάλαινες έχουν νομικά δικαιώματα

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2024, 10:45

Οι φάλαινες θα αναγνωρίζονται πλέον ως νομικά πρόσωπα, σύμφωνα με απόφαση του βασιλιά των Μαορί της Νέας Ζηλανδίας και τους ηγέτες των ιθαγενών πληθυσμών σε όλον τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Το σχετικό έγγραφο, που έχει ήδη υπογραφεί, επιδιώκει, όπως αναφέρουν οι Times, να προστατεύσει τα νομικά δικαιώματα των φαλαινών, συμπεριλαμβανομένης της «ελευθερίας μετακίνησης και της πολιτιστικής έκφρασης –αφορά τη γλώσσα– σε ένα υγιές περιβάλλον και σε υγιείς ωκεανούς, αλλά και την αποκατάσταση των πληθυσμών τους», σύμφωνα με τον Μέρε Τακόκο, οικολόγο των Μαορί.

Αν και το μορατόριουμ για την εμπορική φαλαινοθηρία τέθηκε σε ισχύ το 1985, το κυνήγι της φάλαινας δεν έχει σταματήσει στη Νορβηγία και στην Ισλανδία. Η Ιαπωνία επίσης τις κυνηγά, υποστηρίζοντας ότι το κάνει για λόγους «επιστημονικής έρευνας».

Η δήλωση, που υπογράφηκε την περασμένη εβδομάδα από τον βασιλιά των Μαορί, Τε Αρικινούα Τουχεΐτια Πάκι, και 15 κορυφαίους ηγέτες της Ταϊτής και των Νήσων Κουκ, αναγνωρίζει τις φάλαινες ως νομικά πρόσωπα, αλλά θα χρειαστεί την υποστήριξη των εθνικών κυβερνήσεων για να καταστεί εκτελεστή.

Το status νομικού προσώπου παρέχει δικαιώματα και υποχρεώσεις και είναι ένα καθεστώς που απολαμβάνουν οι άνθρωποι αλλά κάποιες –σπάνιες– φορές επεκτείνεται σε άλλες οντότητες. Η Νέα Ζηλανδία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Times, είναι πρωτοπόρος σε αυτόν τον τομέα, καθώς το 2017 ψήφισε έναν ιστορικό νόμο που παρείχε καθεστώς νομικού προσώπου στον ποταμό Γουανγκανούι λόγω της σημασίας του για τους Μαορί, τους αυτόχθονες πληθυσμούς της Νέας Ζηλανδίας.

Τρία χρόνια νωρίτερα, το 2014, επίσης η Νέα Ζηλανδία είχε ανακηρύξει την οροσειρά Τε Ουρεβέρα, στα ανατολικά του βόρειου νησιού, ως το πρώτο οικοσύστημα στον κόσμο με νομική οντότητα. Ο νόμος όριζε: «Η Τε Ουρεβέρα είναι νομική οντότητα και έχει όλα τα δικαιώματα, τις εξουσίες και τις υποχρεώσεις ενός νομικού προσώπου».

O βασιλιάς των Μαορί, Τε Αρικινούα Τουχεΐτια Πάκι και 15 ακόμα ηγέτες της Αϊτής και των Νήσων Κουκ υπέγραψαν την απόφαση που αναγνωρίζει τις φάλαινες ως νομικά πρόσωπα. (Facebook)

Τα δικαιώματα των ζώων έχουν κατοχυρωθεί στο γερμανικό Σύνταγμα από το 2002. Ομως προηγούμενες προσπάθειες να τους αποδοθεί νομική υπόσταση δεν έχουν ευοδωθεί.

Οι οικολόγοι σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τη γραπτή δήλωση για τις φάλαινες, που υπογράφηκε στο Ραροτίνγκα των νήσων Κουκ την περασμένη εβδομάδα, ως βάση για να ασκήσουν πιέσεις στις εθνικές  κυβερνήσεις της Νέας Ζηλανδίας, των Νήσων Κουκ, της Ταϊτής και της Τόνγκα.

Ο Λελέι ΛεΛαούλου, πρόεδρος του οργανισμού Earth Council Alliance, είπε στο Radio New Zealand ότι η δήλωση ήταν εξαιρετικά σημαντική για τη διατήρηση των φαλαινών παγκοσμίως. «Είναι μια τεράστια κίνηση και νομίζω ότι θα τονώσει τη δράση και σε άλλα μέρη του κόσμου» είπε. «Οι κάτοικοι της ανατολικής Πολυνησίας οδηγήθηκαν στα νησιά της πατρίδας τους από τις φάλαινες. Υπάρχει ένας πολύ ισχυρός πνευματικός και μεταφυσικός δεσμός με τη φάλαινα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...