Στα δυτικά προάστια της Κοπεγχάγης βρίσκεται το Køge Bugt ένα μεγάλο παραθαλάσσιο πάρκο με τεχνητή παραλία το οποίο κατά την διάρκεια του καλοκαιριού αποτελεί πόλο έλξης για τους κατοίκους της πρωτεύουσας της Δανίας.
«Το Køge Bugt αποτέλεσε σημαντικό κομμάτι των παιδικών μου χρόνων» αναφέρει ο Αρνε Σέρμακ Νίλσεν, συνέταιρος στην αρχιτεκτονική εταιρεία Urban Power η οποία είναι επικεφαλής ενός φιλόδοξου πρότζεκτ που έχει στόχο να μετατρέψει όλο το παραλιακό μέτωπο της Κοπεγχάγης σε ένα τόπο αναψυχής αλλά και σύγχρονης επιχειρηματικότητας. Το πρότζεκτ ονομάζεται Holmene (Νησάκια) και αφορά την δημιουργία εννέα τεχνητών νησιών συνολικής έκτασης τριών εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Guardian η Urban Power οραματίζεται την κατασκευή νησιών με υποδομές για τους λάτρεις της φύσης με διαδρομές ποδηλάτου, με πίστες καγιάκ, με ξύλινους πύργους για όσους θέλουν να παρατηρούν πτηνά και με τεχνητούς υφάλους κατάλληλους για καταδύσεις.
«Κάθε νησί θα προσφέρει διαφορετική αίσθηση και εμπειρίες σε όσους βρίσκονται εκεί. Ένα νησί θα προσφέρει την αίσθηση μια θαλάσσιας παραλίας. Άλλο νησί θα μοιάζει με κοραλλιογενή βράχο και γενικά μπορούμε να δημιουργήσουμε διαφορετικών ειδών βιοτόπους» υποστηρίζει ο Νίλσεν.
«Το Holmene μπορεί να εξελιχθεί στην ευρωπαϊκή Σίλικον Βάλεϊ αφού σε πρώτη φάση θα εγκατασταθούν εκεί περίπου 400 εταιρείες βιοτεχνολογίας, φαρμακευτικές εταιρείες και εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς των ανθρώπινων επιστημών. Υπολογίζουμε ότι θα δημιουργηθούν 12 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας» υποστηρίζει ο Μπράιαν Μίκελσεν, επικεφαλής του συμβουλίου εμπορίου της Δανίας.
Οι αντιδράσεις
Υπάρχουν βέβαια και αρκετοί που δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία όσων στηρίζουν αυτό το εγχείρημα δείχνοντας το τεχνητό αρχιπέλαγος που κατασκευάστηκε στο Ντουμπάι με τεράστιο κόστος και δέκα χρόνια μετά την δημιουργία τους τα νησάκια είναι εκεί χωρίς κατοίκους, χωρίς να γίνεται οποιαδήποτε δραστηριότητα, ένας τόπος πρακτικά έρημος και εγκαταλειμμένος. Κάποιοι από όσους επισκέπτονται τακτικά την περιοχή που θα γίνουν τα νησιά για να αθληθούν (ποδήλατο, κολύμπι κ.α) δεν πιστεύουν ότι μπορεί να συνδυαστεί με επιτυχία η δημιουργία νέων βιοτόπων με την ταυτόχρονη παρουσία εκεί εταιρειών και βιομηχανιών. «Δεν είναι καλή ιδέα. Υπάρχουν πολλές περιοχές στην Δανία για να εγκατασταθούν εταιρείες και βιομηχανίες» δηλώνει η Μπριγκίτε Μέιερ που κολυμπά ακόμη και τον χειμώνα στην συγκεκριμένη περιοχή. «Μας λένε ότι μπορούν να γίνουν και συνυπάρξουν η φύση με την βιομηχανία. Δεν μπορώ να δω πώς μπορεί αυτό να επιτευχθεί» σχολιάζει η Μπέντε Μπάρτιγνκ που κολυμπά παρέα με την Μέιερ.
Κάτοικοι της περιοχής επισημαίνουν ότι η δημιουργία των τεχνητών νησιών δεν συνοδεύεται από έργα υποστήριξης και υποδομών με αποτέλεσμα, όταν ξεκινήσει η λειτουργία τους, να υπάρχει μόνιμο κυκλοφοριακό πρόβλημα. Παρατηρούν ότι ήδη στην περιοχή, ειδικά τις πρωινές ώρες, η κίνηση των αυτοκινήτων είναι πολύ πυκνή και αν γίνουν και τα νησιά η κατάσταση θα είναι εφιαλτική στους δρόμους.
Οι Αρχές της Κοπεγχάγης εξετάζουν διάφορες λύσεις για το συγκεκριμένο πρόβλημα όπως την επέκταση των δρομολογίων λεωφορείων και τρένων από την πόλη προς την περιοχή που θα γίνουν τα τεχνητά νησιά αλλά ακόμη δεν έχει ληφθεί κάποια οριστική απόφαση. Αντιδράσεις υπάρχουν και από τους δήμους που συνορεύουν με την περιοχή όπου θα γίνουν τα νησιά για τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει τόσο η κατασκευή όσο και η λειτουργία τους στις δικές τους περιοχές.
Μια ομάδα συνταξιούχων πολεοδόμων συνέταξε μελέτη στην οποία σημειώνουν μια σειρά από κατασκευαστικούς αλλά και κοινωνικό-οικονομικούς λόγους που ένα τέτοιο πρότζεκτ δεν πρέπει να γίνει στην συγκεκριμένη περιοχή. Υποστηρίζουν ότι ειδικά η δημιουργία ενός βιομηχανικού πάρκου δεν είναι σωστό να γίνει τόσο κοντά σε μια πόλη και ειδικά στην πρωτεύουσα και ότι ένα τέτοιο πάρκο πρέπει να γίνει σε απομακρυσμένες από τους αστικούς ιστούς περιοχές και ειδικά σε εκείνες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Μέχρι στιγμής η μοναδική επιχείρηση που έχει δηλώσει συμμετοχή στο πρότζεκτ είναι η Biofos, η εταιρεία διαχείρισης λυμάτων του δήμου της Κοπεγχάγης. Η εταιρεία θέλει να κατασκευάσει σε ένα από τα νησιά το μεγαλύτερο εργοστάσιο διαχείρισης λυμάτων στην Βόρεια Ευρώπη. Στόχος είναι η επεξεργασία των λυμάτων να οδηγήσει στην παραγωγή φιλικής στο περιβάλλον ενέργειας για χιλιάδες νοικοκυριά ώστε να περιοριστούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Οι επιτελείς του πρότζεκτ σε όλα αυτά αντιτείνουν ότι το κόστος για την κατασκευή των νησιών θα καλυφθεί αποκλειστικά από ιδιωτικά κεφάλαια και δεν υπάρχει καμία δημόσια χρηματοδότηση. Αναφέρουν ότι ο δήμος της Κοπεγχάγης βάζει ήδη στο ταμείο του πολλά χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν προς όφελος των κατοίκων της αφού οι κατασκευαστές αγοράζουν από τον δήμο πολλά υλικά _ για παράδειγμα, εκατομμύρια τόνους χώματος το οποίο είναι προϊόν των εκσκαφών που γίνονται για την επέκταση του μετρό και άλλων έργων στην πόλη.
Οι επιτελείς του πρότζεκτ αναφέρουν επίσης ότι τα νησιά θα προστατέψουν την Κοπεγχάγη από το ενδεχόμενο πλημμυρών εξαιτίας της αύξησης της στάθμης της θάλασσας λόγω των κλιματικών αλλαγών.
Ο δήμος της Κοπεγχάγης πάντως βλέπει μόνο θετικές επιπτώσεις από την δημιουργία των τεχνητών νησιών σε όλα τα επίπεδα και τα στελέχη του δηλώνουν ενθουσιασμένα από τις προοπτικές που ανοίγονται για την πόλη και τους κατοίκους της.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News