332
Οχι, δεν έσκασε βόμβα. Από το σπίτι στη Βολιβία, «απλώς», πέρασε το Ελ Νίνιο... | Getty Images

Για επανάληψη του Ελ Νίνιο -πριν από το 2019- προειδοποιούν επιστήμονες

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2018, 23:44
Οχι, δεν έσκασε βόμβα. Από το σπίτι στη Βολιβία, «απλώς», πέρασε το Ελ Νίνιο...
|Getty Images

Για επανάληψη του Ελ Νίνιο -πριν από το 2019- προειδοποιούν επιστήμονες

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2018, 23:44

Για μεγάλη πιθανότητα (70%) επανάληψης του μετεωρολογικού φαινομένου Ελ Νίνιο, πριν από το τέλος του 2018,  προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός.

Το τελευταίο Ελ Νίνιο συνέβη το 2015 -16 και επηρέασε τις καιρικές συνθήκες σε όλο τον κόσμο. Οι ερευνητές θεωρούν ότι αν το φαινόμενο αυτό επαναληφθεί δεν θα είναι τόσο έντονο όσο αυτό της τελευταίας φοράς.

Ο ΠΜΟ αναφέρει ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την παραδοσιακή δυναμική αυτών των καιρικών φαινομένων.

«Δεν αναμένουμε ότι το φαινόμενο του Ελ Νίνιο θα είναι τόσο ισχυρό όσο αυτό που συνέβη το 2015-2016, αλλά θα έχει επίσης σημαντικές επιπτώσεις», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΠΜΟ, Πέττερ Ταλάς.

«Η εκ των προτέρων πρόβλεψη αυτού του γεγονότος θα βοηθήσει να σωθούν πολλές ζωές και να αποφευχθούν οι σημαντικές οικονομικές απώλειες», πρόσθεσε και σημείωσε ότι η πιθανότητα να έρθει ο πλανήτης αντιμέτωπος με το φαινόμενο ανέρχεται στο 70%.

Η ιστορία ενός… «θείου βρέφους»

Το Ελ Νίνιο είναι ένα φυσικό γεγονός που περιλαμβάνει μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες στην επιφάνεια του Ειρηνικού ωκεανού, οι οποίες επηρεάζουν τον καιρό σε όλο τον κόσμο αλλά κυρίως τις περιοχές γύρω από τον Ειρηνικό. Στο φαινόμενο αποδίδονται ως συνέπειες ακραία καιρικά φαινόμενα όπως ξηρασίες, βροχοπτώσεις, πυρκαγιές και τροπικοί κυκλώνες.

Συμβαίνει κάθε δύο με οχτώ χρόνια, και διαρκεί για έναν χρόνο, εμφανίζεται συχνότερα εδώ και αιώνες κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Το Ελ Νίνιο διαταράσσει τα καιρικά συστήματα από την κανονική λειτουργία τους, αλλά η απόδοση πολλών ακραίων καιρικών φαινομένων σε αυτό θεωρείται υπερβολή. Αιτία του φαινομένου η διαταραχή των δυτικών ανέμων.

Το όνομα του φαινομένου δόθηκε από ψαράδες γιατί στα ισπανικά «El Nino» σημαίνει το «παιδί» και ειδικότερα το «θείο βρέφος», επειδή το φαινόμενο συμβαίνει κοντά στα Χριστούγεννα. Το Ελ Νίνιο έχει τα αντίθετα χαρακτηριστικά από το φαινόμενο Λα Νίνια, ενώ και τα δύο μαζί θεωρούνται ως μέρος της Νότιας ταλάντωσης, μιας ταλάντωσης του Ειρηνικού Ωκεανού.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συνδέονται με το Ελ Νίνιο είναι μερικές φορές φυσικές καταστροφές, για αυτό γίνεται προσπάθεια να κατανοηθεί και να προβλεφθεί, για παράδειγμα το Ελ Νίνιο συμβάλλει -ανάμεσα στα υπόλοιπα- και στο λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...