622
Κοπάδια γλάρων αποδημούν προς την Καλιφόρνια την εποχή της αναπαραγωγής | Bill Halladay /Cornell Lab of Ornithology

«Εκαναν φτερά» τρία δισεκατομμύρια πουλιά από τη Βόρεια Αμερική

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2019, 22:51
Κοπάδια γλάρων αποδημούν προς την Καλιφόρνια την εποχή της αναπαραγωγής
| Bill Halladay /Cornell Lab of Ornithology

«Εκαναν φτερά» τρία δισεκατομμύρια πουλιά από τη Βόρεια Αμερική

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2019, 22:51

Από λιβάδια, ακτές και ερήμους έχουν εξαφανιστεί δισεκατομμύρια πουλιά από το 1970 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με δύο επιστημονικές έρευνες, οι οποίες υπολογίζουν ότι έχει γίνει «καπνός» το 29% των πτηνών της Βόρειας Αμερικής.

Ερωδιός σιτίζει τον «έφηβο» πλέον απόγονό του, στο ταξίδι τους από τη Νότια προς τη Βόρεια Αμερική /Cornell Lab of Ornithology

Στην έρευνα για τον πληθυσμό των πτηνών της Βορείου Αμερικής, όπως επισημαίνουν οι New York Times, οι ειδικοί προσπαθούν να εντοπίσουν τα αίτια του δραματικού φαινομένου και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο βασικός παράγοντας είναι η απώλεια βιότοπων, κάτι που είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας.

«Γνωρίζαμε ότι ορισμένα είδη πτηνών μειώνονται», λέει ο καθηγητής Κεν Ρόζενμπεργκ από το εργαστήριο ορνιθολογίας του Κορνέλ, «αλλά πιστεύαμε ότι ενώ τα σπάνια πουλιά εξαφανίζονται, όσα έχουν μεγαλύτερους πληθυσμούς και είναι προσαρμοσμένα στις νέες συνθήκες θα εξισορροπούσαν τον συνολικό πληθυσμό».

Φασιανός, είδος που απειλείται στη Νότια Αμερική /Cornell Lab of Ornithology

Στην έρευνα για τον πληθυσμό των πτηνών της Βορείου Αμερικής, οι ειδικοί προσπαθούν να εντοπίσουν τα αίτια του δραματικού φαινομένου και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο βασικός παράγοντας είναι απώλεια βιότοπων, κάτι που είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας.

«Εκνευρισμένα» χελιδόνια, αποδημητικά πουλιά με αρκετά μειωμένο πληθυσμό στις ΗΠΑ /Cornell Lab of Ornithology

«Γνωρίζαμε ότι ορισμένα είδη πτηνών μειώνονται, αλλά πιστεύαμε ότι ενώ τα σπάνια πουλιά εξαφανίζονται, όσα είναι καλύτερα προσαρμοσμένα στο υπάρχον περιβάλλον και έχουν μεγάλους πληθυσμούς, θα εξισορροπούσαν την κατάσταση» λέει ο καθηγητής Κεν Ρόζενμπεργκ από το εργαστήριο ορνιθολογίας του Κορνέλ. Ωστόσο, όπως φάνηκε από τις έρευνες εξαφανίζονται όλα τα είδη πουλιών.

Οικογενειακός περίπατος για τέσσερις καναδέζικες χήνες που βρέθηκαν τραυματισμένες και υιοθετήθηκαν από οικογένεια ανθρώπων

Οι υπολογισμοί για τις δύο έρευνες βασίστηκαν σε εκθέσεις από τα πτηνά στη Βόρεια Αμερική τα τελευταία 49 χρόνια, δηλαδή κάθε σημαντική έρευνα που διεξήχθη σε ολόκληρη την ήπειρο από το 1970 μέχρι σήμερα. Ο ίδιος εκφράζει την ανησυχία του ότι η ίδια κατάσταση ισχύει και σε άλλα μέρη του πλανήτη, ασχέτως αν δεν υπάρχει κάποια επίσημη καταγραφή. Μελέτη που έγινε πρόσφατα για την κατάσταση στην Ασία, δείχνει επίσης ότι πληθυσμός των πτηνών βρίσκεται σε «κρίση».

Εμπόριο

Το εμπόριο του ωδικών πτηνών αποτελεί μία εξαιρετικά μεγάλη και επικερδή επιχείρηση σε μέρη της Ασίας, ιδιαίτερα στο νησί Ιάβα της Ινδονησίας, όπου τα πουλιά που βρίσκονται κλεισμένα σε κλουβιά είναι περισσότερα από αυτά που είναι ελεύθερα… Σε απόλυτο αριθμό πρόκειται για περίπου 75 εκατομμύρια πουλιά.

Παραδείσιο πουλί, ένα από τα είδη προς εξαφάνιση λόγω αιχμαλωσίας, με καταγωγή από την Αφρική

Πολλά από αυτά τα μεταφέρουν σε διαγωνισμούς κελαηδήματος για να κερδίσουν οι ιδιοκτήτες τους έπαθλα που φτάνουν τα 35.000 ευρώ.

Ο Χάρ Μάρσαλ, επικεφαλής ερευνητής στη μελέτη του Science, εξηγεί ότι το εμπόριο εκτιμάται ότι προσφέρει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στην ινδονησιακή οικονομία, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη η προσφορά και η ζήτηση οδικών πτηνών. Περισσότερα από 200 είδη πωλούνται σήμερα σε χώρες που βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.

Σπάνιος κορμοράνος με διπλό λοφίο, ένα από τα πιο απειλούμενα προς εξαφάνιση πουλιά

Οι ειδικοί είναι πάντως αισιόδοξοι για το μέλλον των πουλιών. «Στις ΗΠΑ και στον Καναδά, οι κυνηγοί πάπιας ήταν αυτοί που είχαν το σχέδιο για την προστασία τους.  Εκατομμύρια δολάρια έχουν δοθεί για την προστασία και την αποκατάσταση υγροτόπων, ώστε οι συνθήκες να είναι υγιείς για ένα νόμιμο και ελεγμένο κυνήγι» αναφέρουν. Σύμφωνα με τους ίδιους, το παιχνίδι μπορεί ακόμα να κερδηθεί και ο πληθυσμός μπορεί να επανέλθει σε φυσιολογικά νούμερα τα επόμενα χρόνια.

Τα σοβαρά προβλήματα καταγράφουν οι επιστημονικές επιθεωρήσεις «Science» και «Biological Conservation».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...