348
Οι καπνοί του μοσχοβίτικου εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής κρύβουν τον ήλιο | REUTERS/Maxim Shemetov

ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία οι πιο ρυπογόνες χώρες του πλανήτη

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2021, 07:00
Οι καπνοί του μοσχοβίτικου εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής κρύβουν τον ήλιο
|REUTERS/Maxim Shemetov

ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία οι πιο ρυπογόνες χώρες του πλανήτη

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2021, 07:00

Η ανάπτυξη λερώνει. Αν όχι τις ψυχές των καπιταλιστών και των προλεταρίων, τουλάχιστον τις χώρες τους, με τον αέρα τους και τα νερά τους. Σε αυτό το πλαίσιο, της παραγόμενης μόλυνσης δηλαδή, οι υπανάπτυκτοι μάλλον περνούν καλύτερα (τα στομάχια τους, βέβαια, είναι άλλη υπόθεση).

Οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία ανεβαίνουν στο βάθρο της διαχρονικής μόλυνσης του αέρα με ρύπους που αλλάζουν το κλίμα της Γης, και ακολουθούνται από χώρες που τα τελευταία χρόνια έχουν μπει στο παιχνίδι της ανάπτυξης. Οι μετρήσεις αφορούν το διάστημα από την εμπεδωμένη βιομηχανική επανάσταση, από τον 19ο αιώνα δηλαδή, μέχρι και σήμερα.

Η μελέτη του βρετανικού ιστολογίου Carbon brief υπολογίζει και τις εκπομπές που προέρχονται από την καταστροφή των δασών και από την αλλαγή της χρήσης της γης, από τη χρήση ορυκτών καυσίμων και από την παραγωγή τσιμέντου. Σε αυτές τις κατηγορίες, χώρες όπως η Βραζιλία και η Ινδονησία κάνουν πρωταθλητισμό και βρίσκονται μία ανάσα από τα μετάλλια.

Σε λιγότερο από έναν μήνα θα γίνει η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στη Γλασκώβη της Σκωτίας, η COP26 δηλαδή, όμως έξι από τις χώρες που δεσμεύονται από τη Συμφωνία των Παρισίων του 2015 να περιορίσουν τις εκπομπές αερίων τους, ακόμη δεν έχουν παρουσιάσει τα σχετικά με τη μείωση των ρύπων σχέδιά τους. Σε αυτές τις χώρες περιλαμβάνονται η Κίνα και η Ρωσία.

Συνολικά, ως ανθρωπότητα, έχουμε εξαπολύσει στην ατμόσφαιρα περίπου 2.500 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Η μελέτη των Βρετανών σημειώνει ότι μέχρι το τέλος του 2021 ο κόσμος θα έχει χρησιμοποιήσει το 86% του προϋπολογισμένου CO2, το οποίο υποτίθεται ότι θα έδινε 50% πιθανότητες να περιοριστεί η υπερθέρμανση στον 1,5 βαθμό Κελσίου (ενώ ήδη είμαστε ήδη στον 1,2), τουτέστιν στο όριο κινδύνου που όρισαν οι επιστήμονες και αποτελεί στόχο της Συμφωνίας των Παρισίων.

Επισημαίνονται, επίσης, οι τεράστιες διαφορές στην κατανάλωση από χώρα σε χώρα, όπως και από ήπειρο σε ήπειρο. Λόγου χάρη και από ιστορικής απόψεως εξετάζοντας τα πράγματα, η Αφρική είναι υπεύθυνη μόνο για το 3% των εκπομπών.

  • Να οι πρωτεύουσες χώρες στη λίστα των μεγάλων παραγωγών ρύπων: ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία, Ινδονησία, Γερμανία, Ινδία, Βραζιλία, Ιαπωνία και Καναδάς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...