625
Φιλορώσος αξιωματούχος στήνει τη σημαία της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ στα ερείπια του Μπαχμούτ, τον Μάιο του 2023 | EPA/HEAD OF THE DONETSK PEOPLE'S REPUBLIC

Περισσότεροι Ρώσοι σκοτώθηκαν στο Μπαχμούτ παρά στο Αφγανιστάν

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2024, 12:15
Φιλορώσος αξιωματούχος στήνει τη σημαία της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ στα ερείπια του Μπαχμούτ, τον Μάιο του 2023
|EPA/HEAD OF THE DONETSK PEOPLE'S REPUBLIC

Περισσότεροι Ρώσοι σκοτώθηκαν στο Μπαχμούτ παρά στο Αφγανιστάν

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2024, 12:15

Σχεδόν 20.000 μισθοφόροι της Ομάδας Βάγκνερ σκοτώθηκαν στην πολιορκία του Μπαχμούτ σε διάστημα 10 μηνών πέρυσι, περισσότεροι από όσους έχασε η Σοβιετική Ενωση κατά τον δεκαετή πόλεμό της στο Αφγανιστάν.

Εως και 213 μισθοφόροι σκοτώνονταν κάθε μέρα, σύμφωνα με έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή της ρωσικής υπηρεσίας του BBC και της Mediazona, ενός ανεξάρτητου ρωσικού μέσου ενημέρωσης.

Η Ομάδα Βάγκνερ έχασε περισσότερους από 19.500 άνδρες στη δεκάμηνη εκστρατεία για την κατάληψη της πόλης, οι περισσότεροι από τους οποίους στρατολογήθηκαν από φυλακές. Αυτό καθιστά το Μπαχμούτ την πιο αιματηρή μάχη της Ρωσίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Μπαχμούτ είχε μικρή στρατηγική αξία, σημείωσαν πρόσφατα οι λονδρέζικοι Times, αλλά απέκτησε μεγάλη ψυχολογική σημασία και για τις δύο πλευρές, καθώς τα στρατεύματα πολεμούσαν από κτίριο σε κτίριο και οι σχεδόν συνεχείς βομβαρδισμοί μετέτρεπαν την πόλη σε ερείπια.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ιδρυτής της Βάγκνερ και άλλοτε στενός συνεργάτης του Βλαντίμιρ Πούτιν, επέκρινε σφοδρά τότε τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία επειδή δεν προμήθευσε τους άνδρες του με αρκετά πυρομαχικά κατά τη διάρκεια της μάχης. Τελικά κατέκτησε την πόλη τον Μάιο του 2023, στήνοντας τις σημαίες της Ρωσίας και της Βάγκνερ ανάμεσα στα απανθρακωμένα ερείπια.

Ηταν η αρχή του τέλους για τον Πριγκόζιν, που τον επόμενο μήνα ηγήθηκε μιας σύντομης απόπειρας πραξικοπήματος κατά της Μόσχας. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν τον άφησε ελεύθερο τότε, αλλά λίγο καιρό αργότερα σκοτώθηκε, όταν το αεροπλάνο του εξερράγη πάνω από την περιοχή Τβερ τον Αύγουστο – κατά πάσα πιθανότητα μετά από εντολή του ρώσου προέδρου.

Πέρυσι ο Πριγκόζιν δήλωσε σε συνέντευξή του ότι περίπου 20.000 από τους άνδρες του είχαν σκοτωθεί στο Μπαχμούτ, ισχυριζόμενος ότι μόνον οι μισοί ήταν κατάδικοι. Τουλάχιστον 5.000 ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Μπαχμούτ σύμφωνα με στοιχεία ανοιχτής πηγής που συγκεντρώθηκαν από το UA Losses, μια ουκρανική πρωτοβουλία για την καταγραφή των θανάτων στον πόλεμο.

Ο μεγάλος αριθμός των νεκρών στο Μπαχμούτ, αν και σοκαριστικός, είναι απίθανο να προκαλέσει αντιδράσεις.

Ρωσικές πολιτικές προσωπικότητες δεν έχουν σχολιάσει, ενώ τα κρατικά μέσα ενημέρωσης αγνόησαν την είδηση. Η Βάγκνερ κατέβαλε περίπου ένα δισ. λίρες ως αποζημίωση στους συγγενείς των νεκρών της μάχης, όπως δείχνουν τα έγγραφα, εξαγοράζοντας ουσιαστικά τη σιωπή τους.

Δορυφορική φωτογραφία του Μπαχμούτ, που δείχνει το μέγεθος της καταστροφής, πολλούς μήνες, μάλιστα, πριν πέσει στα χέρια των Ρώσων (EPA/MAXAR TECHNOLOGIES)

Περίπου 17.000 από τους νεκρούς στρατολογήθηκαν από ρωσικές φυλακές. Η Βάγκνερ στρατολόγησε τουλάχιστον 48.000 κρατούμενους για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, εκ των οποίων τα δύο τρίτα ήταν από σωφρονιστικές αποικίες υψίστης ασφαλείας, δηλαδή βαρυποινίτες.

Οι αριθμοί αυτοί βοηθούν να εξηγηθεί «πώς το Κρεμλίνο μπορούσε να στηρίξει μια τόσο αιματηρή επιχείρηση και γιατί ο Πριγκόζιν ήταν τόσο θυμωμένος με την πολιτική ηγεσία» δήλωσε ο Μαρκ Γκαλεότι, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας για τη Ρωσία.

Υπολογίζεται ότι έως και 30.000 κατάδικοι αφέθηκαν ελεύθεροι στη Ρωσία αφού υπηρέτησαν στην Ουκρανία. Σε αυτούς αποδίδεται η αύξηση της εγκληματικότητας καθώς επιστρέφουν από το μέτωπο. Τον Απρίλιο ένας καταδικασμένος δολοφόνος που πολέμησε για την Βάγκνερ καταδικάστηκε σε 17 χρόνια φυλάκιση επειδή έκοψε τον λαιμό της μητέρας ενός φίλου του και μαχαίρωσε έναν γείτονα μετά την επιστροφή του.

«Υπογράφοντας 50.000 μυστικές χάρες, ο Πούτιν δημιούργησε όχι μόνο 20.000 κυρίως ανώνυμους τάφους μαχητών της Βάγκνερ σε νεκροταφεία σε όλη τη Ρωσία, αλλά και 20.000 σωματικά ανάπηρους συν 10.000 διανοητικά ανάπηρους και επικίνδυνους εγκληματίες, που περιφέρονται πλέον στους δρόμους» δήλωσε ο Λεονίντ Βολκόφ, βοηθός του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος πέθανε σε φυλακή της Αρκτικής τον Φεβρουάριο.

Ο ρωσικός στρατός συνέχισε να στρατολογεί δεκάδες χιλιάδες κατάδικους, σε σημείο που αρκετές ρωσικές αποικίες φυλακών έκλεισαν λόγω έλλειψης κρατουμένων. Πέρυσι το υπουργείο Οικονομικών πρότεινε το κλείσιμο 57 φυλακών για να αποφευχθούν «περιττές δαπάνες».

Εδώ και λίγο καιρό, η Ουκρανία στρατολογεί επίσης κρατούμενους, αν και όχι στον ίδιο βαθμό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...