497
Η Europol ανέφερε ότι η νοθεία ελαιολάδου αποτελεί διαδεδομένη πρακτική, ιδίως το τελευταίο διάστημα | Shutterstock

Περισσότερα από 5.000 λίτρα νοθευμένου ελαιολάδου κατέσχεσαν Ισπανοί και Ιταλοί

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2023, 19:57
Η Europol ανέφερε ότι η νοθεία ελαιολάδου αποτελεί διαδεδομένη πρακτική, ιδίως το τελευταίο διάστημα
|Shutterstock

Περισσότερα από 5.000 λίτρα νοθευμένου ελαιολάδου κατέσχεσαν Ισπανοί και Ιταλοί

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2023, 19:57

Οι αστυνομικές Αρχές στην Ισπανία και την Ιταλία συνέλαβαν 11 άτομα και κατέσχεσαν περισσότερα από 5.000 λίτρα νοθευμένου ελαιολάδου μετά την εξάρθρωση μιας διεθνούς σπείρας που φέρεται να βρίσκεται πίσω από από την εγκληματική ενέργεια.

Η έρευνα, που διεξήχθη από τους Ισπανούς σε συνεργασία με την Ιταλία και την Europol, οδήγησε σε αστυνομικές εφόδους και στις δύο χώρες και σε έρευνες σε συνεταιρισμούς επεξεργασίας ελαιόλαδου στις ισπανικές επαρχίες Θιουδάδ Ρεάλ, Χαέν και Κόρδοβα.

Σύμφωνα με τον Guardian, τις υποψίες για τη δράση του κυκλώματος δημιούργησε, αρχικά, η επιθεώρηση ενός φορτηγού που μετέφερε ελαιόλαδο στη Θιουδάδ Ρεάλ, κατά την οποία τα στελέχη της ισπανικής αστυνομίας εντόπισαν «μία σειρά από παρατυπίες». Σύντομα οδηγήθηκαν στην ανακάλυψη της σπείρας η οποία δρούσε σε Ισπανία και Ιταλία με σκοπό τη διανομή νοθευμένου ελαιολάδου στην παγκόσμια αγορά.

«Στην Ισπανία, (οι δράστες) χρησιμοποίησαν μια εταιρεία ελαίων χαμηλότερης κατηγορίας για να νοθεύσουν θολά και κακής ποιότητας λάδια και να τα “μετατρέψουν” σε παρθένα και εξαιρετικά παρθένα και στη συνέχεια να τα πουλήσουν παραποιώντας έγγραφα», ανακοίνωσε η αστυνομία.

«Ανέμειξαν θολά λάδια –ένα υποπροϊόν της διαδικασίας παραγωγής ελαιολάδου– με ελαιόλαδο καλύτερης ποιότητας, έτσι ώστε να λάβουν τα κατάλληλα επίπεδα λιπαρών, και άλλων συστατικών, που θα επέτρεπαν την πώλησή τους», ενώ δεν κατέγραφαν τα λάδια των εταιρειών τους, κατά τα προβλεπόμενα, εμποδίζοντας το έργο των εποπτικών Αρχών.

Οι Καραμπινιέροι ανακάλυψαν μια παρόμοια επιχείρηση νόθευσης λαδιού που φέρεται να εμπλέκει δύο μεγάλες εταιρείες επεξεργασίας ελαιόλαδου στην Ιταλία.

Οπως ανακοινώθηκε, στις δύο χώρες πραγματοποιήθηκαν «οκτώ παράλληλες έρευνες και συνελήφθησαν 11 άτομα. Ως αποτέλεσμα των ερευνών, κατασχέθηκαν περισσότερα από 5.200 λίτρα νοθευμένου ελαιόλαδου, έτοιμου για προώθηση στην αγορά, μαζί με 91.000 ευρώ σε μετρητά και τέσσερα οχήματα υψηλής ποιότητας. Παράλληλα, ορισμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί (των φερόμενων ως δραστών) έχουν δεσμευτεί».

Στη δική της ανακοίνωση, η Europol ανέφερε ότι η νοθεία ελαιολάδου, δυστυχώς, αποτελεί μια συνήθη πρακτική, ιδίως το τελευταίο διάστημα. «Ενας συνδυασμός διάφορων παραγόντων, όπως ο πληθωρισμός, η μείωση της παραγωγής ελαιολάδου και η αύξηση της ζήτησης, έχουν δημιουργήσει το τέλειο έδαφος» για την εξάπλωση τέτοιων πρακτικών, ανέφερε.

«Η ανάμειξη ελαιολάδου καλής ποιότητας με προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας επέτρεψε στους εγκληματίες να προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές καθώς εισέρχονταν σε νόμιμες αλυσίδες εφοδιασμού. Αυτή η παράνομη πρακτική μπορεί όχι μόνο να προκαλέσει κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία, αλλά και να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και, επομένως, να έχει περαιτέρω οικονομικές επιπτώσεις», προειδοποίησε η υπηρεσία.

Υπενθυμίζεται πως οι τιμές του ελαιολάδου έχουν αυξηθεί σε όλη την Ευρώπη καθώς «η ξηρασία και άλλες δυσμενείς καιρικές συνθήκες επηρεάζουν τη συγκομιδή για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά», όπως έγραψε ο Guardian.

Η ισπανική παραγωγή, συγκεκριμένα, επλήγη ιδιαίτερα από τους πρόσφατους καύσωνες, οι οποίοι ξεπέρασαν ακόμη και τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ η κρίση επιδεινώθηκε από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και σε άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Τουρκία και το Μαρόκο, πρόσθεσε η βρετανική εφημερίδα.

Η παγκόσμια παραγωγή αναμενόταν να μειωθεί στους 2,4 εκατ. τόνους, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, σε ποτότητα μικρότερη, δηλαδή, της συγκομιδής του περασμένου έτους και πολύ χαμηλότερη από την παγκόσμια ζήτηση, των περίπου τριών εκατ. τόνων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...