457
Τάνκερ παραδίδει ρωσικό πετρέλαιο σε διυλιστήριο στην Κούβα | REUTERS/Alexandre Meneghini

«Περιορισμένος» ο αντίκτυπος των δυτικών κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2022, 12:21
Τάνκερ παραδίδει ρωσικό πετρέλαιο σε διυλιστήριο στην Κούβα
|REUTERS/Alexandre Meneghini

«Περιορισμένος» ο αντίκτυπος των δυτικών κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2022, 12:21

Τελικά, προς το παρόν τουλάχιστον, οι κυρώσεις στη ρωσική παραγωγή πετρελαίου δεν έχουν τα αποτελέσματα που περίμενε η Δύση.

Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), οι εξαγωγές αργού και πετρελαϊκών προϊόντων της Μόσχας προς την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Κορέα μειώθηκαν κατά σχεδόν 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, όμως οι εξαγωγικές ροές προς χώρες όπως η Ινδία, η Κίνα και η Τουρκία έχουν μετριάσει τις οικονομικές απώλειες για το Κρεμλίνο.

Με βάση στοιχεία του ΙΕΑ, η ρωσική παραγωγή πετρελαίου τον Ιούλιο ήταν μόλις 310.000 βαρέλια ημερησίως κάτω από τα προπολεμικά επίπεδα, μια πτώση λιγότερο από 3%, ενώ οι συνολικές εξαγωγές πετρελαίου μειώθηκαν κατά περίπου 580.000 βαρέλια ανά ημέρα, σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έκθεση για το πετρέλαιο, ανέφεραν οι Financial Times.

Κατά συνέπεια, η Ρωσία είχε έσοδα 19 δισ. δολαρίων από τις εξαγωγές πετρελαίου τον περασμένο μήνα και 21 δισ. δολαρίων τον Ιούνιο.

«Οι ασιάτες αγοραστές έχουν σπεύσει να επωφεληθούν από το φθηνό αργό», ανέφερε ο IEA, με την Κίνα να έχει ξεπεράσει την ΕΕ ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού αργού τον Ιούνιο.

Αν και το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό αργό και προϊόντα –που θα τεθεί σε πλήρη ισχύ τον Φεβρουάριο του 2023– θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των ευρωπαϊκών εισαγωγών, «ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν προτείνει μια πιθανή χαλάρωση των μέτρων», αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Οι ευρωπαϊκές τιμές-ρεκόρ για το φυσικό αέριο μετά την εισβολή ώθησαν σε αλλαγή από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, που αναμένεται να ενισχύσει την κατανάλωση αργού για το υπόλοιπο του έτους, μολονότι  η αύξηση της ζήτησης σε άλλους τομείς της οικονομίας επιβραδύνεται.

Τον περασμένο μήνα, η ΕΕ χαλάρωσε τους περιορισμούς της στην προμήθεια ρωσικού πετρελαίου σε χώρες εκτός του μπλοκ. Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ πιέζουν τις χώρες της G7 να υποστηρίξουν έναν μηχανισμό ανώτατων ορίων τιμών που θα επέτρεπε να φτάσει σε τρίτες χώρες κάποια ποσότητα ρωσικού πετρελαίου, εφόσον συμφωνούσαν να πληρώσουν τιμή χαμηλότερη της αγοράς για το φορτίο.

Ο IEA είπε ότι αύξησε τις προβλέψεις του για τη ρωσική παραγωγή για το δεύτερο εξάμηνο του 2022 κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως και κατά 800.000 βαρέλια ημερησίως για το 2023.

Ο οργανισμός προέβλεψε επίσης αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για το 2022 κατά 380.000 βαρέλια την ημέρα, παρά τις ενδείξεις οικονομικής επιβράδυνσης. Η χρήση πετρελαίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχει αυξηθεί από την άνοδο της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας λόγω του παγκόσμιου καύσωνα, ο οποίος οδήγησε τις θερμοκρασίες σε επίπεδα-ρεκόρ σε ορισμένα μέρη του κόσμου.

Η δέσμευση της ΕΕ να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου των χωρών-μελών κατά 15% από τον Αύγουστο του 2022 έως τον Μάρτιο του 2023 δεν θα σταματήσει την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου κατά περίπου 300.000 βαρέλια την ημέρα για τα επόμενα έξι τρίμηνα, πρόσθεσε ο IEA.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...