335
Αστυνομικοί στο σημείο της επίθεσης | REUTERS/Florion Goga

Πέντε τραυματίες από επίθεση με μαχαίρι μέσα σε τέμενος στα Τίρανα

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2021, 19:59
Αστυνομικοί στο σημείο της επίθεσης
|REUTERS/Florion Goga

Πέντε τραυματίες από επίθεση με μαχαίρι μέσα σε τέμενος στα Τίρανα

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2021, 19:59

Πέντε άνθρωποι που προσεύχονταν μέσα σε τέμενος στα Τίρανα μαχαιρώθηκαν τη Δευτέρα από έναν άνδρα ο οποίος συνελήφθη, ανέφερε η αστυνομία.

Είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται επίθεση σε χώρο λατρείας στην Αλβανία, μια χώρα με έντονη θρησκευτική ανεκτικότητα.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχουν ξεκινήσει οι έρευνες για τις συνθήκες και τα κίνητρα της επίθεσης, τα οποία δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.

Ο 34χρονος φερόμενος δράστης εισέβαλε στο τέμενος στο κέντρο των Τιράνων περίπου στις 14:30 (τοπική ώρα, 15:30 ώρα Ελλάδας) και επιτέθηκε σε πέντε άτομα που προσεύχονταν εκεί.

Τα θύματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, αλλά η ζωή τους δεν διατρέχει κίνδυνο.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο ειδήσεων Shqiptarja, ο ύποπτος ονομάζεται Ρούντολφ Νικολάι και μπήκε στο τέμενος μέσα από κοντινή πιτσαρία, όπου φέρεται επίσης να μαχαίρωσε έναν σερβιτόρο.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι ο φερόμενος δράστης υπέφερε από κατάθλιψη και καταζητείτο από την αστυνομία για ένα άλλο περιστατικό επίθεσης με μαχαίρι που συνέβη τον Μάρτιο.

Το τέμενος όπου συνέβη η επίθεση | REUTERS/Florion Goga

Ο πατέρας του 34χρονου τόνισε στο Shqiptarja πως η οικογένεια τους μετανάστευσε από τη Βόρεια Μακεδονία και πως ο γιος του έπασχε από κατάθλιψη. Ο πατέρας είπε ότι ως οικογένεια ανήκουν στην καθολική πίστη, αλλά ένας ιμάμης στη γειτονιά τους συγκέντρωνε τα παιδιά της γειτονιάς και τους δίδασκε για το Ισλάμ. Ο πατέρας δήλωσε ότι ο Ρούντολφ πήγαινε από όταν ήταν μαθητής στο τέμενος, αλλά σύμφωνα με αυτόν δεν είχε γίνει δεκτός από άλλους πιστούς.

Η αστυνομία δεν επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα.

«Ελπίζω ότι δεν είναι μια τρομοκρατική ενέργεια, αλλά πρόκειται για ένα ανισόρροπο άτομο», δήλωσε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ο ιμάμης του τεμένους, Αχμέτ Καλάτζα.

Επισήμως αθεϊστικό κράτος κατά την κομμουνιστική περίοδο (1945-1991) όταν η θρησκευτική πίστη ήταν παράνομη, η πλειοψηφία των κατοίκων της Αλβανίας είναι μουσουλμάνοι, αλλά το ένα τέταρτο των κατοίκων είναι χριστιανοί (καθολικοί και ορθόδοξοι).

Η θρησκευτική ανεκτικότητα κυριαρχεί στη χώρα, οι Αλβανοί δεν διστάζουν να αυξάνουν τις εορταστικές εκδηλώσεις με την κοινή παρουσία σε αυτές άλλων κοινοτήτων και οι μεικτοί γάμοι είναι συχνοί, αναφέρουν τα διεθνή πρακτορεία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News