612
| ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πελώνη: «Ή θα εμβολιαστούμε ή θα νοσήσουμε» – χρέος όλων να πείσουμε

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2021, 13:39
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πελώνη: «Ή θα εμβολιαστούμε ή θα νοσήσουμε» – χρέος όλων να πείσουμε

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2021, 13:39

Το δίλημμα είναι σαφές: «Ή θα εμβολιαστούμε ή θα νοσήσουμε», ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει για τη μάχη κατά της πανδημίας η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, καλώντας όλους, πολίτες, κόμματα, φορείς, να συσπειρωθούν -χωρίς ναι μεν αλλά-  γύρω από την κοινή πραγματικότητα. Και τότε, τόνισε, θα διαπιστώσουμε ότι οι κοινοί κανόνες δεν διχάζουν, αλλά ενώνουν.

«Είναι λοιπόν χρέος όλων -κομμάτων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εκκλησίας, συλλογικών φορέων- να ενώσουμε τη φωνή μας με αυτήν της επιστήμης και της λογικής προκειμένου να πειστούν όσοι συμπολίτες μας διατηρούν επιφυλάξεις για την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού», ανέφερε η κυρία Πελώνη, σε μία έμμεση πλην σαφή αιχμή για όσα είπε ο αρχηγός της αξιωματικός αντιπολίτευσης περί «σκαντζόχοιρων» (εδώ) κατά την παρέμβασή του στη Βουλή την Τετάρτη.

Στο μέτωπο της πανδημίας, είπε η εκπρόσωπος, καταγράφεται σημαντική αύξηση νέων κρουσμάτων, φέτος, ωστόσο, οι δυνατότητες άμυνας είναι εντελώς διαφορετικές. Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση, καθώς τώρα έχουμε όλοι στη διάθεσή μας την ασπίδα του εμβολίου, το οποίο είναι δωρεάν και άμεσα προσβάσιμο σε όλους.  Και έχουμε όλοι ευθύνη απέναντι στον εαυτό μας, στον οικογενειακό και κοινωνικό περίγυρό μας, αλλά και στο κοινωνικό σύνολο έναντι του οποίου οι ανεμβολίαστοι μπορεί να λειτουργούν ως αναμεταδότες και εστίες μεταλλάξεων.

Οπως υπογράμμισε η κυρία Πελώνη, μέχρι σήμερα έχουν γίνει 9.480.000 εμβολιασμοί. Πάνω από 5.330.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει έστω μια δόση και περισσότεροι από 4.430.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Στο σημείο αυτό η κυβερνητική εκπρόσωπος επεσήμανε ότι από τις 28 Ιουνίου μέχρι την Τετάρτη, 590.000 πολίτες έκλεισαν το ραντεβού της πρώτης δόσης και το ένα στα τρία εξ αυτών, κλείστηκε από πολίτες της ηλικίας 18-29 ετών.

Το απόγευμα ανοίγει και η πλατφόρμα στην οποία μπορούν να κλείνουν ραντεβού εμβολιασμού με το εμβόλιο της Pfizer οι έφηβοι 15-17 ετών. Συμπεριλαμβάνονται όσοι έχουν κλείσει τα 15 (γεννημένοι έως 15/07/2006), ενώ η πλατφόρμα θα ανανεώνεται κάθε 15 μέρες, ώστε να εντάσσονται όσοι έχουν κλείσει τα 15.

Το ραντεβού θα μπορεί να το κλείσει οποιοσδήποτε από τους γονείς που ανήκει στην ίδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί. Μπορεί, επίσης, να κλειστεί στα ΚΕΠ ή στα φαρμακεία. Τα παιδιά θα πρέπει να προσέρχονται για εμβολιασμό στα εμβολιαστικά κέντρα συνοδευόμενα από τον γονέα ή τον κηδεμόνα τους.

Παράλληλα με την εκστρατεία πειθούς και ύστερα από την εισήγηση της Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής, συνέχισε η κυρία Πελώνη, η κυβέρνηση αποφάσισε την υποχρεωτικότητα σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την προστασία της υγείας των ευάλωτων συμπολιτών μας: στις ιδιωτικές και δημόσιες Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και Φροντίδας ΑμεΑ, και στις δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας, διαγνωστικά Κέντρα, Κέντρα Αποκατάστασης, Κλινικές, Νοσοκομεία, δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Από την Παρασκευή, 16 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου, τέλος, οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας, τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα μπορούν να λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και να συμπληρώνουν το 85% της χωρητικότητάς τους.

Έως τις 31 Αυγούστου σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών. Οι εξωτερικοί χώροι στους οποίους λειτουργούν οι επιχειρήσεις αυτές μπορεί να είναι αμιγείς ή μικτοί.

Οι αθλητικοί αγώνες θα διεξάγονται με θεατές μόνο σε αμιγείς χώρους, κλειστούς ή ανοιχτούς και η χωρητικότητά τους θα ανέρχεται στο 80%.

Οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί, ξεκαθάρισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.  Στην πρώτη παράβαση για τα καταστήματα εμβαδού κάτω των 200 τ.μ., το διοικητικό πρόστιμο ορίζεται στα 2.000 ευρώ και επτά ημέρες αναστολή λειτουργίας από την επομένη, ενώ για τα καταστήματα εμβαδού άνω των 200 τ.μ., το πρόστιμο θα είναι 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας επίσης από την επομένη για επτά ημέρες.

Στην περίπτωση δεύτερης παράβασης, για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως τετραγωνικών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επομένη για 15 ημερολογιακές ημέρες.

Σε περίπτωση τρίτης παράβασης, για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας, προβλέπεται προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας του καταστήματος για 60 ημερολογιακές ημέρες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...